Politiavhør som ble lest opp i retten torsdag vitnet om dramatikken da Rotvollhaugen bru kollapset for fem år siden.

Kollaps på video

I rettssaken om forsikringsoppgjøret i Sør-Trøndelag tingrett ble det vist videoklipp fra to overvåkningskamera hos Nardo Bil like ved som fanget opp øyeblikket da brua, som var under bygging, kollapset uten forvarsel. I sekundene før ulykken passerte flere biler på Haakon VIIs gate, som krysser under brua. Det gikk bare noen tidels sekund fra videobildene viser bevegelse i brukonstruksjonen, til det hele var over. Da lå forvridde rester av betong, armeringsjern, stillaser og byggematerialer i den travle veien under brua.

Travel veistrekning

I retten kom det frem at 17000 kjøretøy passerer denne strekningen mellom Lade og Omkjøringsveien ved Leangen hvert døgn. Hvert tredje sekund passerer en bil på denne delen av Haakon VIIs gate. Etter krav fra Statens vegvesen ble veien holdt åpen mens støpearbeidet pågikk. Etter ulykken i Trondheim ble det som et strakstiltak bestemt av vegvesenet at kryssende veier skal stenges mens støping pågår.

I rettssaken om forsikringsoppgjøret kom det frem at det kunne blitt flere dødsofre, hvis ulykken hadde skjedd noe senere på ettermiddagen. I granskningsrapporten fra Reinertsen står det at i rushtiden sto trafikken ofte stille under brukonstruksjonen.

Gikk under brua

En av de to omkomne i ulykken var en kvinne som var en tilfeldig bilist som hadde maksimal uflaks. Kvinnen, og bilen hun satt i, befant seg midt under brustøpen da den kollapset.

Store krefter: Søylene fra den sammenraste brua, med forvridde armeringsjern på toppen, vitnet om de enome kreftene som var i sving de tidels sekundene da brukonstruksjonen falt ned.

Den andre omkomne var en mann i 50-årene. Denne mannen jobbet i Master Solutions AS, og var sentral da stillaset ble montert. Verdals-bedriften skulle prosjektere og sette opp stillaset som skulle holde støpeformen for brua. Det ble i rettssalen lest opp politiavhør med andre anleggsarbeidere som var på stedet. Disse politiavhørene avdekker at mannen i 50-årene gikk ned under brua bare sekunder før den kollapset.

LES OGSÅ: Master Solutions ble siktet av politiet før bedriften ble slått konkurs

Skulle «stramme opp»

Ifølge to av politiforklaringene som ble lest opp i retten skal mannen ha sagt at han skulle gå under brua for «å stramme opp» noe av stillaskonstruksjonen. Hans kolleger visste ikke konkret hva han skulle gjøre, men de fikk ikke inntrykk av at det var en alvorlig situasjon. Mannen i 50-årene ringte til en kollega og ba ham skaffe to stag til stillaset.

Brukollaps: 800 tonn betong, armering, forskaling og materialer raste ned i Haakon VIIs gate, da den uferdige Rotvollhaugen bru kollapset i mai 2013.

Litt senere kom en annen medarbeider fra Master Solutions. Mannen i 50-årene tok de 2,5 meter lange stagene og gikk under brua. Det var det siste kollegene så av ham i live. Sekunder senere kollapset brua. Avdøde beskrives i politiavhørene som en perfeksjonist og en god fagmann.

LES OGSÅ: Det finnes ikke stillastegninger for ulykkesbrua

Ble ikke slått alarm

I neste uke skal en av mannens kolleger avgi vitneforklaring i retten om det som skjedde ulykkesdagen. Torsdag kom det frem i retten fra politiavhør med ansatte i Reinertsen at de skulle ha hørt at noen i Master Solutions hadde observert en skjevhet. Hvem som skal ha sett og hørt hva fremstår imidlertid som uklart. Det ble ikke slått alarm om at noe var galt før kollapsen var et faktum.

Bruoppgjør: Stillasene står sentralt i forsikringsoppgjøret etter brukollapsen på Rotvoll.

Frem til ulykkestidspunktet beskrives arbeidet med å støpe veibrua som rutinepreget og uten begivenheter eller episoder av noe slag. I en av politiforklaringene som ble lest opp i retten ble stemningen beskrevet som god, fordi støpearbeidet lå foran skjema.

LES OGSÅ: Startet ny bedrift etter konkursen i Master Solutions

Var 70 prosent ferdig

Brua kollapset onsdag 8. mai 2013 klokken 14.24. Etter lang tids forberedelse, hadde støpingen startet samme dag klokken 05.00. Etter planen skulle arbeidet være ferdig cirka klokken 17. Ifølge den interne granskningsrapporten fra Reinertsen var 70 prosent av betongen fylt i støpeformen da kollapsen skjedde. Vekten på massene som falt ned i Haakon VIIs gate var om lag 800 tonn. Hele brukonstruksjonen skulle være på 1300 tonn.

I tillegg til to døde, ble ti personer sendt til sykehus etter ulykken. Fire av disse ble skadet. De var anleggsarbeidere som ble med i fallet da brua kollapset.