– Oppdrettsnæringen har endret på alt. Rekene rammes: De er blitt syke eller mindre – eller helt borte, sier rekefisker Ulf Garstad til VG.

Han har fisket reker i 40 år og er en av mange som har sett livet i havet forandre seg ettersom oppdrettsvirksomheten har vokst.

- Ikke bærekraftig over tid

– Jeg er ingen motstander av oppdrettsnæringen, men mine opplevelser er at den ikke er bærekraftig over tid fordi den ikke greier og hanskes med sykdommer og lus uten å påføre naturen stor skade, forklarer Garstad. Han sier tester av reker med skader på skallet viste at de inneholdt diflubenzuron, som brukes til å bekjempe lakselus.

– Vi skal være varsomme med å trekke bredere konklusjoner, men resultatene av våre undersøkelser viser at reker som får lakselusmedisin, i stor grad dør, sier forsker Renee Katrin Bechmann ved forskningsinstituttet IRIS i Stavanger.

Forstår bekymringen

Kommunikasjonssjef Frode Reppe i Norske Sjømatbedrifters Landsforening forstår rekefiskernes bekymring

– Vi er nødt til å utvikle næringen slik at det er plass til både lakseoppdrett og rekefiske. Hvis det er slik at medisinen vi bruker mot lakselus, skader reker, må vi stanse bruken av dem, sier han til avisen.