Mandag kveld publiserte International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) informasjon om 214.000 selskaper i skatteparadiser opprettet av advokatfirmaet Mossack Fonseca, en del av lekkasjen av 11,5 millioner dokumenter som også Aftenposten har hatt tilgang til.

I det omfattende materialet dukker også navnet på en ansatt tilknyttet den offentlige bistandssektoren i Norge opp, skriver Aftenposten.no.

LES PÅ PLUSS: Tusenvis av selskaper i skatteparadis offentliggjort

Her kan du selv søke

I lekkasjen kommer det frem at kvinnen har vært aksjonær i et selskap på De britiske jomfruøyene, helt frem til selskapet ble stengt ned 5. mai i fjor.

- Min far sto bak

- Dette er noe min far har opprettet. Jeg ble helt sjokkert da Aftenposten ringte og fortalte meg om selskapet, sier den ansatte, som ikke legger skjul på at opplysningene er svært belastende.

Hun sier selv at hun ikke var kjent med sin tilknytning til selskapet, og mener det har sammenheng med at faren jobber i den sveitsiske finansindustrien.

Faren, som tidligere jobbet som investor, skal ha oppført sine to barn som aksjonærer i selskapet. Selv satt han i styret sammen med en person fra firmaet som fungerte som mellomledd til Mossack Fonseca.

Kvinnens pass finnes i materialet, men Aftenposten har ikke funnet underskrifter som tyder på at hun har signert dokumenter.

Bistandsaktører kritiske til skatteparadiser

Mange aktører i bistandssektoren er kritiske til skatteparadiser, og det er en utbredt oppfatning at skatteparadiser bidrar til å øke fattigdom i flere land.

- Spesielt med tanke på jobben min, er dette alvorlig. Dette er noe vi jobber imot, sier kvinnen.

- Min far beklager veldig at jeg ble knyttet til dette, legger hun til.

- Hvordan fikk faren din tak i ditt pass?

- Jeg kan ha gitt ham passet i en anledning som jeg ikke husker nå. Jeg er veldig ofte hjemme, sier hun.

Vil ikke svare på hvorfor han brukte datterens navn

Aftenposten har vært i kontakt med faren til den bistandsansatte. Han erkjenner å ha dratt datterens navn inn i selskapskonstruksjonen.

- Jeg tar det hele og fulle ansvaret for det jeg gjorde. Og jeg angrer på at jeg brukte hennes navn. Jeg ønsker mine barn alt godt.

- Hvorfor brukte du din datters navn?

- Det kan jeg ikke snakke med deg om. Det har jeg fått beskjed om fra min advokat, sier han.

Mossack Fonseca har sagt at de sjekker identiteten og bakgrunnen til alle som har verv i selskapene som blir opprettet, men det har vært flere tilfeller som viser at denne bakgrunnssjekker har store mangler, blant annet ved at for- og etternavn er byttet ut, eller at sjekker kun er utført ved et enkelt Google-søk.

Kvinnen har ingen problemer med at Økokrim nå ønsker å komme i kontakt med personer som fremkommer i Panama Papers-materialet.

- Hvis det er interessant for Økokrim å snakke med meg, gjør jeg gjerne det, sier hun.