Pål Inge Stene er selger ved Leira Bils utsalgssted i Bjugn. Han forteller at de har merket en økt interesse for elbiler de siste ukene, som følge av de økte drivstoffprisene, på grunn av krigen i Ukraina og sanksjoner mot russisk olje og gass.

– Ja, vi har det. Vi merket det veldig godt akkurat da det smalt i media. Både på nybil, men også kanskje spesielt på bruktbil, akkurat da det stod på som verst i media, sier han til Fosna-Folket.

Som Fosna-Folket tidligere har omtalt selger Bjugn-avdelingen kun elbiler.

– Det er mange som er innom og er nysgjerrige og lurer på om de skal bytte in fossil- eller hybrid-bilen med el, sier Stene.

Han forteller at de tømte lageret for bruktbiler på kort tid.

– For min del var det vel en fem-seks stykker på en ukes tid. Det gikk også noen nybiler. Men vi har flere avdelinger, så det er ikke bare jeg som selger elbil i Leira, sier Stene.

foto
Pål Inge Stene. Foto: Ola Bjerkevoll

– Vi ser også at det er en endring. Det er mange som har bestilt seg bil og må vente 12-14 måneder for å få nybil, men vi har også fokus på nye elbiler som kan levere på kort tid. Vi har solgt både Mustang og BYD Tang, sier han.

– Trenger ikke dra utenbys

Kinesiske XPeng er det siste merket de kan levere på kort tid, og det er bilmerket som har solgt best hos Leira Bils Bjugn-avdeling.

– Den er en forholdsvis rimelig elbil med bra kjørelengde, sier Stene.

foto
Leira Bils utsalgssted for elbiler i Bjugn. Foto: Ola Bjerkevoll

Han tror Leira Bils nye elbil-avdeling gjør det lettere for folk å bytte til elbil.

– Nå trenger ikke lenger fosningene å dra utenbygds for å få ekspertise og et godt utvalg på elbil. Vi kommer også til å ha et bra bruktbil-utvalg, da vi hele tiden kjøper inn «nye» bruktbiler, sier Stene.

Prøvekjøring

Mange av de som er innom og vurderer å skaffe seg elbil velger å ta ut såkalte «demobiler» for prøvekjøring.

– Vi har hatt veldig mye prøvekjøring på mange forskjellige merker. Vi har en del demobiler selv, og så ordner vi med demokjøring på andre biler. Det har vi gjort masse de siste ukene, sier Stene.

Når kundene bytter inn sine gamle fossilbiler i elbiler selger Leira Bil bruktbilene videre.

– Vi ser at det er enklere å selge de på Sør- og Østlandet igjen nå. Vi er ikke redd for at fossilbilene forsvinner med det første, men akkurat nå er det elbil-hype i Trøndelag, sier Pål Inge Stene.