Strømprisen har krøpet gradvis oppover de siste dagene. Fra onsdag til torsdag vil snittprisen nær doble seg til 59 øre per kWh i Midt-Norge.

- Det er nesten ikke vindkraftproduksjon i de nordlige områdene, samtidig som det er relativt kaldt vær. Kaldt vær fører til høyere forbruk enn vi har hatt på en stund. Kombinert med veldig lite vindkraftproduksjon gjør dette at prisene stiger, opplyser kraftanalytiker Siri Line Hove Ås ved Trønderenergi Kraft.

Vi må tilbake til 2. februar for å finne høyere snittpris i Midt-Norge.

Følsomt

Strømmen blir dyrest mellom klokken 21.00 og 22.00 torsdag 31. mars. Da koster én kWh 1,07 kroner. Billigst strøm får du for en gangs skyld mellom klokka 17.00 og 18.00. Prisen vil da ligge rett under 30 øre.

Både Ås og analysesjef Tor Reier Lilleholt ved Insight By Vogue forventer lavere pris når vinden kommer tilbake til helgen.

- Så følsomt er det, det er naturlige svingninger. Man har et generelt lavt prisnivå i Trøndelag, men nå blir været kaldt, og det er ikke noe vind, sier Lilleholt.

Dyrest i sør

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (16,69 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh) og et eventuelt påslag fra strømselskapene. På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og på siden kommer nettleie.

I Nordland, Troms og Finnmark er det ingen merverdiavgift på strøm, og i Finnmark og Nord-Troms slipper man også å betale forbruksavgiften.

Det skriver NTB.

Den høyeste døgnprisen på strøm torsdag finner vi i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge på 2,02 kroner per kWh.