De har ansvaret for at beboerne ved Hitra helsetun, og hjemmeboende eldre på Hitra, hver dag får en god middag. Men maten fra Hitra storkjøkken når mye lenger ut enn som så.

– Fiskmaten vår er utrolig etterspurt. Folk er veldig ivrige på å få tak i det når vi har utsalgsdager. Mange ringer også og legger inn bestilling. Og så får vi mange tilbakemeldinger etterpå. Blant annet har jeg hørt at folk har tatt med seg fiskmat helt til Drammen. Og at folk har tatt med seg fiskball på flyet til Thailand, forteller Renate Hammer.

Renate Hammer forteller at fiskballen er veldig etterspurt. Foto: Trond Hammervik

Renate har jobba på storkjøkkenet i 18 år, de siste årene som daglig leder. Hun leder et team med fire faglærte kokker. Storkjøkkenet er heleid av Hitra kommune, men de er et frittstående selskap med eget økonomisk ansvar.

For å få det til å gå rundt, driver de derfor catering og utsalg av matvarer. Men da koronaen slo til, ble det så og si bråstopp på alle catering-bestillinger. Løsningen var å satse mer på direktesalg. Folk kan bestille og hente ferdig fiskmat eller andre middagsretter rett på døra til Helsetunet. Cirka hver annen måned har de utsalgsdager.

– Ellers så tar vi de oppdragene vi kan få. Vi skal for eksempel levere maten til Hitterkvelden som kommer. Det er et stort oppdrag, sier Renate.

Når lokalavisa besøker kjøkkenet har de gjort unna det meste av forberedelsene til utsalget som skal holdes torsdagen før påske. Renate har fortsatt noe ferskfiskballer som skal pakkes, mens Kari Skjøtskift konsentrere seg om den neste søndagsmiddagen.

Kari Skjøtskift har begynt på søndagsmiddagen. Foto: Trond Hammervik

Da skal beboerne på helsetunet, og de andre som får middag fra dem, få saltkjøtt og rotstappe. Porsjon for porsjon auses kåtrotstappen opp fra den svære gryta, og havner i poser. Kari har jobbet på storkjøkkenet i to perioder. I mellom dette har hun jobba på Coopen på Sistranda.

– Det å jobbe i butikk var helt greit det. Men jeg er utdanna kokk, og jeg måtte tilbake til damene her, sier Kari.

Den ferskeste på kjøkkenet er Marte Forsnes. Hun gjør unna noen lakseruller, før hun skal i gang med å lage kyllingspyd.

Marte Forsnes lager lakseruller. Foto: Trond Hammervik

– Vi er en stabil gjeng her, som kjenner hverandre godt. Det har vært noen lange dager nå, med forberedelsene til utsalg. Men ellers vi veldig kurant arbeidstid, i alle fall sett i forhold til restaurantkokker. Vi jobber normalt fra syv til tre, forteller Renate Hammer.

Foran en kasse med kokte egg står Terese Kvalvik og skreller av skallet fra eggene.

– Dette skal bli til eggesalat, forteller hun.

Terese Kvalvik har en del egg å skrelle. Foto: Trond Hammervik

Når man skal sørge for middagen til en stor institusjon som Hitra helsetun, må man hele tiden ta hensyn til den enkelte beboeren dietter. På ei veggtavle holder de oversikten over hvor mange diabetikere det er på den enkelte avdelingen, og om det er folk med andre dietter.

– Det er alltid en del diabetikere. Men oftest er det ikke så mye andre dietter vi må ta hensyn til. Akkurat nå har vi noen med glutenallergi. Da må vi passe på at de får måltid som er glutenfrie, forklarer Renate.

Terese Kvalvik foran tavla som blant annet viser hvilke dietter de må ta hensyn til. Foto: Trond Hammervik