Siden midten av desember er det solgt 622 nye boliger i Midt-Norge. Det skriver Econ i ei pressemelding.

Dette er 20 prosent færre en rekordsalget i forrige tomånedersperiode, men 32 prosent flere enn samme periode i fjor. Ifølge Econ er nyboligsalget det høyeste de har registrert i en februar-telling siden statistikken for første gang ble samlet inn i 2013.

– At november- og desembertallene var såpass høye, henger blant annet sammen med en vellykket salgsstart på Nyhavna, hvor det ble solgt cirka 170 enheter. Det var også flere andre, større lanseringer i perioden, sier avdelingsleder nybygg i Heimdal Eiendomsmegler, Petter Bang Møllersen.

I tillegg til salgsstart på Nyhavna, var det blant annet salgsstart på boligprosjektene Gartnersletta, Ringve Pluss og Dalgårdstunet i høst.

Få bruktboliger

Tall hentet ut av Eiendomsmegler 1 viser at det i løpet av de syv første ukene i 2022 er lagt ut 621 boliger for salg i Trondheim. Det er 24 flere enn i 2020 og en mer enn i 2019.

Om man kun tar med typiske familieboliger, som rekkehus, eneboliger og tomannsboliger, viser statistikken noe annet. I løpet av de syv første ukene i 2022 er det lagt ut 135 slike enheter for salg, mens det i 2021 var 149. I 2019 var tallet 173.

Avdelingsleder nybygg i Heimdal Eiendomsmegler, Petter Bang Møllersen. Foto: Terje Svaan

Bang Møllersen peker også på at et stort underskudd av bruktboliger har vært årsak til at nyboligsalget øker.

– Vi ser den samme trenden som vi har gjort lenge, og det er at bruktboligmarkedet smitter over på nyboligmarkedet. Flere har nok sett for seg å kjøpe bruktbolig, men må begynne å se på nybolig i stedet for fordi tilbudet er såpass lavt. Da vi gikk inn i fjoråret, hadde vi en større reserve i markedet, som gjorde at tilbudet var større. Det ble korrigert etter hvert og vi har sett et stabilt lavt tilbud de siste seks månedene, forklarer han.

Han tror at nyboligsalget vil fortsette å være høyt i tida framover.

– Hovedsymptomene er ikke noe som blir løst over natta. Det er ganske mange boliger som skal legges ut for salg før det tar igjen etterspørselen, og det vil ta tid. Vi ser dermed ikke for oss at nyboligsalget vil avta med det første, sier Bang Møllersen.

Vil normaliseres om et par år

Leder nybygg i Eiendomsmegler 1, Jørgen Rostad, peker også på flere salgsstarter og et lavt tilbud på bruktboliger som mye av årsaken til et høyt nyboligsalg.

– Dette tror jeg også vi vil se i månedene framover. Det er få nybygg som ferdigstilles i 2022. Det betyr at færre vil selge bruktboligene sine, og at vi heller ikke her får et enormt trykk, forklarer Rostad.

Leder nybygg i Eiendomsmegler 1, Jørgen Rostad. Foto: Privat

Han tror imidlertid at volumet av bruktboliger vil øke i 2023 og 2024 når flere nybygg ferdigstilles.

– Da tror jeg vi vil få mer normalisering i markedet med flere bruktboliger ute for salg, men det betyr ikke at boligprisene vil snke av den grunn. Jeg tror imidlertid at vi vil se en mer normal prisutvikling på tre til fire prosent i året. Så lenge man har boliger og prosjekter i sentrale områder med tilflytting, skal det noe til for at prisene faller, fortsetter Rostad.

Solgt 1,3 millioner over

Tall hentet ut av Eiendomsmegler 1 viser også at det hittil i år er solgt seks tomannsboliger og fire rekkehus på Byåsen. I fjor var dette tallet 29.

– Dette viser at kjøperne nå har cirka en tredjedel å velge i som på samme tid i fjor. Vi har heller ingen grunn til å tro at det er færre boligkjøpere. Dette kan nok også være en grunn til at flere ser mot nybygg, sier eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1, Sigbjørn Vestå.

Denne uka solgte han et enderekkehus på Nyborg med en prisantydning på 5,8 millioner kroner. Tidligere prisrekord for tilsvarende rekkehus i samme gate var 6,1 millioner kroner.

Eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1, Sigbjørn Vestå. Foto: Eiendosmmegler 1

Etter budrunde endte salgspris på 7,1 millioner kroner.

– Nyborg har vist seg å være et pressa område hvor mange ønsker å bo. Vi har merket over tid at de samme interessentene som går igjen på visning etter visning. Når man kanskje har tapt tre eller fire budrunder, er mange villige til å strekke seg lenger neste gang. At det er lagt ut vesentlig færre familieboliger i år kontra i fjor, er også med på å gi et bedre utgangspunkt for selgerne, sier Vestå.

Rekkehuset er på 115 kvadratmeter og har tre soverom.

– Er det på tide at meglerne øker prisantydningene på familieboliger generelt sett?

– Når vi får en pris som vi fikk denne gangen, må neste objekt prises deretter – det er det ingen tvil om. Samtidig er markedet prissensitivt, og meglerne må gå ut på et nivå hvor mange fremdeles ønsker å se boligen. Det er en hårfin balanse, og det er viktig å være i dialog med fagfolk som klarer å se hvor grensa går, mener Vestå.

Flere investerer

Leder analyse og strategi i Eiendomsmegler 1, Jan Håvard Valstad, peker på at de det siste halvannet året har sett et økende antall nye leiligheter som er kjøpt som en investering. Dette er også med på å øke nyboligsalget.

Leder analyse og strategi i Eiendomsmegler 1, Jan Håvard Valstad. Foto: Håvard Jensen

– Dette gjelder særlig profesjonelle aktører som investerer i boligeiendom for å eie denne over lang tid, og leie ut leilighetene. Frem til nå har det vært relativt få profesjonelle private boligutleiere som har satset på kjøp av nye leiligheter i Trondheim, og markedet for boligleie har derfor vært preget av hybelleiligheter på Møllenberg og privatpersoner som leier ut en sokkelleilighet eller en enkelt leilighet i en boligblokk, sier Valstad, og legger til:

– Nå ser vi imidlertid at lokale investorer har kjøpt hele oppganger i nye boligprosjekter, samtidig som det har kommet flere eiendomsselskap fra Østlandet for å investere i Trondheim. Tidligere har de kjøpt leiligheter for utleie i Oslo, men de anser nå Trondheim – som stor studieby med positiv utvikling i antall arbeidsplasser og innbyggere, og lavere boligpriser enn Oslo – som et bedre sted å investere i utleieboliger.