Kommunestyret har tidligere bestilt en egen sak om opprettelsen av «Frøya laksefond». Tanken er at deler av avsetningen til disposisjonsfondet fra havbruksfondet kan forvaltes gjennom eget kommunalt selskap eller via dagens forvalter, Grieg Forvaltning, eller Frøya kommunes hovedbank.

Til formannskapsmøtet over påske kommer administrasjonen med forslaget sitt. Her foreslås det å ta noe av pengene i «Trønderenergifondet», som ble opprettet da Frøya kommune solgte ut B-aksjer i selskapet i 2005.

Starter med 16,5 millioner

Forslaget er at Frøya laksefond henter sin grunnkapital ved å redusere «Trønderenergifondet» ned til 150 millioner kroner. Estimert grunnkapital er per mars i år da på ca 16,5 millioner kroner. Deretter skal fondet tilføres årlig kapital fra Havbruksfondet, som er penger kommunen får tilført fra staten gjennom salg av oppdrettskonsesjoner.

Assisterende kommunedirektør Roger Antonsen skriver til politikerne at hensikten er å sørge for en langsiktig forvaltning med relativ lav risiko og maksimal avkastning av de årlige ekstraordinære inntektene fra Havbruksfondet. Også i Frøya laksefond skal pengene gro raskere enn et risikofritt alternativ, det vil si i forhold til bankinnskudd.

Skal skape økonomisk trygghet

Deler at avkastningen er ment å jevne ut ujevn skatteinngang, gi forutsigbare inntekter for å finansiere fremtidig vekst og økonomisk trygghet. Målet er også å skape forutsigbarhet for ansatte og de forskjellige rammeområdene i drift og å bygge opp egenandel til fremtidige investeringer.

Kommunedirektøren foreslår at «Frøya laksefond» skal forvaltes av hovedbankens forvaltningsavdeling eller alternativ forvalter etter anbud.

Formannskapet behandler saken 19. april, det er kommunestyret som endelig avgjør opprettelsen.

Millioner fra Havbruksfondet

I forbindelse med salg av B-aksjene i Trønderenergi AS høsten 2005, besluttet kommunestyret i Frøya å plassere salgssummen på kr 91,2 millioner kroner i fonds- og aksjemarkedet. Grieg Investor har siden ivaretatt forvaltningen. Avkastningen siste 15 år er ifølge kommunen 133,3 prosent, eller i snitt 8,4 millioner kroner i året.

Frøya fikk i fjor 33,4 millioner kroner fra statens Havbruksfondet, noe som er landets høyeste enkeltutbetaling, tett foran Nærøysund (30,5 millioner kr.). Hitra fikk 21 millioner kroner utbetalt i 2021.