– Bygdakafeen har vært stengt i to år for utenforstående. Vi håper å se gamle og ny kunder tilbake, sier kokk Kaare Qvenild som sammen med den øvrige kjøkkenstaben er strålende fornøyd med at Buen bygdakafé i Melhus endelig kan gjenåpnes.

Gjenåpninga skjer på fredag, og kommunalsjef Albert A. Verhagen sier at han tror det skal mye til for å stenge Buen bygdakafé igjen selv om det skulle dukke opp et smitteutbrudd for covid-19 igjen. Alle de tre helse- og omsorgssentrene er nå åpne for ulike grupper som kor, seniordans, fritidsklubb og andre som bidrar til aktivitet på sentrene.

Koronaarbeid

– De fleste her har hatt korona. Jeg har ikke hatt positiv test, men jeg kan ha hatt korona i en tidlig fase. I koronatiden har det vært beredskapsturnus for de ansatte slik at ikke alle falt fra på en gang, forteller Qvenild.

De ansatte på kjøkkenet gleder seg til å ta imot spisegjester igjen i kafeen. Bak disken står kokk Bente Tevik Hagen og lærling Julia Eriksson. Bakerst kokk Ruben Høiseth og kokk Kaare Qvenild. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Da Buen bygdakafé ble stengt, ble det mindre å gjøre for blant andre Qvenild, og han meldte fra at han kunne trå til på andre felter. Arbeidsoppgaven var å være koronatester i den kommunale teststasjonen, og han var også på Melhus videregående skole for å vise elevene hvordan en tar selvtest.

– Det er bare jeg som har vært omdisponert, og jeg har vært borte i 14 måneder. Selv om jeg har vært på teststasjonen så lenge, er jeg ikke blitt smittet av covid-19. Jeg har vært nøye med håndhygienen og andre smitteverntiltak. Det er greit å få bidra med koronaarbeid når det har vært nedstengt på Buen bygdakafé, sier Qvenild.

62-åringen er pensjonert brannmann, og han er også kommunestyrerepresentant for Melhuslista.

Åtte ansatte

De ansatte på kjøkkenet på Buen helse- og omsorgssenter gleder seg til at det blir mange spisegjester igjen. Kjøkkenet har seks årsverk med åtte ansatte, og de skal lage frokost, lunsj, middag og kveldsmat til både dem som er på Buen helse- og omsorgssenter samt til hjemmeboende som får matlevering. Qvenild viser til prosjektet Veivalg for helse og velferd der det understrekes at flere skal bo i bofellesskap og mestringsboliger framfor i sykehjem.

– Vi lager 130 middagsporsjoner daglig, og vi skal også lage mat til hjemmeboende og personer som bor i omsorgsboliger. I framtiden kan det bli enda flere som skal ha mat levert hjem. Av hensyn til beboere i omsorgsboliger her i bygget, kan vi ikke ha åpent for middagsservering på lørdager og søndager slik vi hadde før koronatiden. Men ellers i uka kan folk komme innom og kjøpe seg middag, forteller Qvenild.

Buen bygdakafé var før koronatiden, svært populær og mange stakk innom for å ta en kopp kaffe eller kjøpe seg middag. Middagsservering blir det altså fra mandag til fredag, mens det altså ikke er kapasitet i kafeen til middagssalg i helgene. På lørdager og søndager blir beboerne prioritert.

– Dette skyldes antall eldre som bruker kafeen som spisested. De har sine faste plasser i kafeen. I helgene vil det være mulig for utenforstående å kjøpe seg kaffe og kaffebrød. Da Buen bygdakafé startet, var det ingen andre kafeer i Melhus sentrum. Nå er det blitt flere, og vi håper at folk benytter dem. Buen bygdakafé kan brukes som en sosial arena. Vi ønsker private aktører velkommen, sier Qvenild.

Bordene i Buen bygdakafé kan igjen fylles, noe kokk Kaare Qvenild ser fram til. På veggen henger det flotte maleriet med motiv fra Melhus. Mikal Hoel har malt maleriet som opprinnelig hang i Bøndernes Hus i Melhus. Foto: Gunn Heidi Nakrem