Søndag var det morsdag og mandag var det valentinsdagen. For blomsterforretningene på Fosen er det dager med ekstra stort trøkk.

Ved Libra blomster på Brekstad merket de trøkket noe voldsomt. Ifølge daglig leder Veronica Stijelja Rasmussen satte de ny rekord.

– I fjor var valentinsdagen og morsdag på samme dag, så det er litt vanskelig å sammenligne. Men hvis vi slår sammen så var det mye bedre i år. Vi hadde en økning fredag, lørdag og mandag på rundt 20-30 prosent fra i fjor, som også var et rekordår, sier Rasmussen til Fosna-Folket.

200 utkjøringer

Hun forteller videre at de til valentinsdagen solgte mange røde roser og tilleggsprodukter, eksempelvis konfekt og sjokolade, mens det til morsdagen gikk med buketter med alle slags blomster.

– Hvor mange roser bestilte dere på forhånd?

– Det har jeg ikke helt oversikt over, men etter morsdagen var vi skåle tom. Vi fikk bestilt flere til mandag heldigvis. Nå er det nesten tomt igjen – vi har bare noen røde roser, svarer Rasmussen.

foto
Butikkansatt Sofie Torp og daglig leder Veronica Stijelja Rasmussen. Foto: Jonas Olsen Withbro

Før morsdag på søndag, hadde Rasmussen en anelse om at det kom til å bli travelt. Derfor kom hun på jobb klokken 04:45 på lørdag.

– Lørdag var det helt kaos! Jeg kom tidlig på jobb og begynte å pakke alle ordrene, for i tillegg til det som er i butikken, kjører vi også ut til kundene. Fredag, lørdag og mandag har vi til sammen hatt rundt 200 utkjøringer, forklarer hun.

– Mest trøkk fredag og lørdag

Daglig leder ved Fosen Hagesenter i Bjugn, Liliann Berg, forteller at handlingen inn mot søndag og mandag begynte på torsdag i forrige uke.

– Men det var mest trøkk på fredag og lørdag. I fjor havnet morsdag og valentinsdagen på samme dag, men i år var det litt annerledes da dagene var mer avdelt, sier hun.

– Hva er det folk handler disse dagene?

– Det er dekorasjoner, røde roser, hjerteskåler og sjokolade på valentinsdagen. Til morsdagen er det alt etter hva vi har ferdigprodusert – alt som er fint egentlig, som for eksempel buketter og dekorasjoner, svarer Berg.

foto
Liliann Berg. Bildet er tatt tidligere. Foto: Ola Bjerkevoll

Hun forteller videre at folk i gjennomsnitt bruker mellom 500 og 600 kroner på morsdagen. Det ligger rundt det samme på valentinsdagen også, men noen handlet for rundt 2000 kroner, forklarer Berg.

– Hvor mange roser solgte dere?

– Det har jeg ikke i hodet, men vi hadde inn mange forskjellige farger. Vi solgte kanskje rundt 500 roser. Vi fikk ikke nok roser, for vi hadde bestilt litt for få. Det gjaldt både røde roser og roser generelt, sier hun.

– Morsdag er større enn valentinsdag

Hos Fallmyr Stein og Hage i Rissa, forteller daglig leder Trond Føll at det er viktige dager for omsetningen.

– Spesielt morsdag, som er adskillig større enn valentinsdagen i Indre Fosen. Dagene kommer også litt for nært hverandre, så da blir det til at folk handler én gang istedenfor to.

Føll forteller videre at de bestilte rundt 500 røde roser til de to dagene, og rundt 1000 roser i andre farger. Totalt har de fått solgt omtrent 1500 roser.

– Før var det tradisjonelt med røde roser, men nå går det stort sett i all slags farger. Man er heller ikke så opphengt i at det skal være rødt til morsdagen. Vi har måttet bestille i god tid i forveien, sier han.

foto
Trond Føll. Bildet er tatt tidligere. Foto: Jonas Olsen Withbro

– Hvor mye handler folk for frem mot disse to dagene?

– Noen ligger på rundt tusen kroner for en ordre, men det trenger ikke alltid å være så stort til eksempelvis morsdagen. I snitt betales det mellom 300 og 500 kroner.

Han legger til at den største konkurrenten frem mot slike dager er dagligvarehandelen.

– Jeg vil anta at flertallet handler blomster der, for de har mange ferdigbuketter, sier Føll.

Mest til morsdag

Audhild Stjern Tinglum ved ROsen blomsterbinderi i Osen kommune, forteller at valentinsdagen ikke helt har kommet til kommunen enda. Hun laget selv to buketter i den anledningen.

– Men jeg laget mye til morsdagen. Da går det mye i rosa og røde roser, men jeg har også mange andre blomster i bukettene. Som regel lager jeg med litt blanding, sier hun.

Når hun bestiller blomster, får hun det levert med budbil morgenen etter. Helst ser hun at folk bestiller litt i forveien.

– Det er mange som ringer samme dag som de skal ha dem, sier hun.

foto
Audhild Stjern Tinglum. Foto: Privat

– Hvor mye har folk brukt på buketter?

– Buketter på mellom 500 og 600 kroner er vanlig – folk er rause med mødrene sine.