Papirkonsernet varsler i en børsmelding tirsdag at långiverne som står bak 65 prosent av det utestående i et obligasjonslån med forfall i 2019 støtter planen som styret la frem forrige mandag.

Norske Skog skriver i meldingen at de nå jobber med å sikre støtte fra resten av de sikrede og de usikre långiverne.

- Vi er svært fornøyd med å ha fått støtte fra flertallet av de sikrede obligasjonseierne og er nå i dialog med konsernets øvrige sikrede og usikrede obligasjonseiere. Styrets forslag er den beste løsningen gitt omstendighetene, og det gir mer verdi til samtlige interessenter enn alternativet, sier styreleder Christen Sveaas i børsmeldingen, og gjør det klart at alternativet er en konkursbehandling.

- Alternativet vil utløse en komplisert insolvensprosess, som vil resultere i at Norske Skog blir 100 prosent eid av de sikrede obligasjonseierne, sier Sveaas.

Vil få kreditorene på banen

Skal redningsplanen godkjennes må långivere bak minst 75 prosent av gjelden støtte den, samtidig som to tredeler av dagens eiere i Norske Skog må si ja.

Kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog sier til Adresseavisen at selskapet ikke vil si hvor mange av de usikrede långiverne som foreløpig har støttet redningsplanen.

Dybevig sier i stedet at det nå er viktig at de «ulike kreditorgruppene gir seg til kjenne», og at dagens børsmelding er et ledd i å få dem på banen.

- Vi jobber hele tiden ut i fra at planen skal gjennomføres. Det vil være mest skånsomt og vil gi mest verdier til samtlige obligasjonseiere. Det er viktig å få frem, sier Dybevig.

Overtar aksjer

Sveaas la mandag 18. september frem en plan for å redusere Norske Skogs gjeld fra rundt ni til tre milliarder kroner.

Forslaget innebærer at store deler av gjelden blir gjort om til aksjer i selskapet. Hvis forslaget får flertall vil de sikrede långiverne sitte med 94 prosent av aksjene i Norske Skog.

Norske Skog skriver i børsmeldingen at de vil sette i gang en felles beredskapsplanlegging med långiverne bak 2019-lånet (AHC-gruppen) for å forberede prosessen hvis forslaget ikke får støtte.

Disse långiverne har pant i Norske Skogs syv papirfabrikker, og for to uker siden satte de inn sine egne folk i selskapene papirfabrikkene ligger under. Hvis gjeldsplanen ikke får nok støtte vil långiverne tre inn i pantet, noe som betyr at morselskapet til Norske Skog vil gå konkurs.

- Selv uten tilstrekkelig støtte, vil driften av Norske Skogs virksomheter fortsette og verdien av Norske Skog og interessene til ansatte, kunder, leverandører og lokalsamfunn vil bli beskyttet, skriver Norske Skog i børsmeldingen.

Krever flertall

Kreditorene har frist til fredag med å si sin mening om forslaget, og det vil bli avholdt en ekstraordinær generalforsamling hvis kreditorene gir sin støtte.

På spørsmål om hvor raskt beredskapsplanen i tilfelle konkurs kan bli satt i verk, svarer Carsten Dybevig:

- Det vil styret komme tilbake til, sier han.

Norske Skog har gjennom sommeren forsøkt å komme til enighet med kreditorene, som hovedsakelig består av store internasjonale fond.

Kreditorene bak henholdsvis pantsikre og usikre obligasjonslån har alle kommet med ulike alternativer til løsning, uten at man har klart å komme til enighet.