Ferske tall for 2015 viser at bare 30 millioner kroner skiller omsetningen ved Midt-Norges to største kjøpesentre.

Når omsetningen for begge kjøpesentrene ligger over 1,8 milliarder kroner i 2015, er ikke 30 millioner i forskjell et særlig stort gap.

- Vi har mål om å bli størst. Dette er sunn konkurranse og en givende måte å jobbe på. Det kan hende vi er større enn City Syd til neste år, sier senterleder Bård Bye ved City Lade. Han har som mål å passere to milliarder kroner i omsetning i 2017.

City Syd ned 3,9 prosent

I 2013 var det City Syd som nærmet seg to milliarder med en omsetning på 1,995 milliarder kroner. Men siden da har det vært nedgang både i 2014 og i fjor.

Tallene Adresseavisen har hentet inn fra kjøpesentrene i Trøndelag, viser at City Syd mistet 3,9 prosent omsetning fra 2014 til 2015 og endte året med 1,845 milliarder kroner i salg. Også i 2014 gikk omsetningen for kjøpesenteret på Tiller ned med over tre prosent.

- Er dere bekymret?

- Nei, overhode ikke. Vi forutså dette for 2015 når City Lade utvidet, sier senterleder Finn Dybdalen ved City Syd.

Les også: Vi bruker mer penger på julehandel enn i fjor

3,66 millioner kundebesøk

På Lade er det solid oppgang. Sammenlikningen år for år blir noe kunstig fordi senteret utvidet med 60 butikker sent i 2014, nærmere bestemt 3. oktober. Dermed sammenliknes omsetningen mellom 40 butikker i 2014 med 100 butikker i 2015 for det meste av året. Veksten noteres til hele 18,5 prosent for året som helhet, og omsetningen i 2015 endte på 1,815 milliarder kroner. Ifølge senterets egen telling var det 3,66 millioner kunder på besøk i fjor.

- Forklaringen ligger først og fremst i at vi nå virkelig har etablert oss. I tillegg er flere veiprosjekter rundt oss ferdigstilt og gjør det enklere å komme seg til City Lade. Og så vet vi at kundene våre setter pris på at vi har 1000 gratis parkeringsplasser, sier Bye.

Gratis parkering trekker

1000 gratis parkeringsplasser har de ogå på City Syd. Begge sentrene har 100 butikker hver og en ganske lik butikkmiks hvor Coop Obs er en omsetningsgigant hos begge. De to Obs-ene i Trondheim er landets største og står alene for rundt en milliard av totalsalget på hvert sitt kjøpesenter.

De to sentrene er begge også eid av Coop Midt-Norge, som fra nyttår er det nye navnet på Trondos etter fusjon med Coop Inn-Trøndelag. Coop Midt-Norge eier hele City Lade og halve City Syd sammen med Storebrand.

Begge kjøpesenterene har gjort kundeundersøkelser som viser at de henter flest kunder fra sine nærmiljø: City Lade fra området mellom Lade og øst i Malvik, og City Syd fra Byåsen, Tiller-/Heimdals-området og sørover til Orkdal.

Det siste betyr at økt konkurranse fra kjøpesenter i Orkdal tar av omsetningen på City Syd. Dét tapet er det nylig utvidede Amfi Orkanger som har tatt det meste av.

Stor pluss på Orkanger

Med en økning på over 70 prosent fra 2014 til 2015, er Amfi Orkanger det kjøpesenteret i Trøndelag med desidert størst vekst. Også der er forklaringen ombygging og utvidelse.

- 30. oktober 2014 hadde vi nyåpning med 43 butikker og så med 55 butikker fra 25. mars i år. Dermed er tallene fra 2014 delvis i en ombyggingsfase, mens vi i løpet av 2015 ble fullt utleid, sier senterleder Eva Johansen.

Konkurransen både i Orkanger og fra City Syd vil bli tøffere i løpet av året og neste år: Otisenteret, som har hatt stor nedgang i 2015, er under ombygging som skal være ferdig i 2017. City Syd har startet utbygging av 2000 kvadratmeter mer butikkareal og ombygging av totalt 10.000 kvadratmeter i tredje plan.

Les også: Åhléns legger ned alle butikkene i Norge

- Positivt løft

- I tillegg har vi allerede i flere år jobbet med et større prosjekt for å få utvidet antall kvadratmeter. Dette ligger ennå langt fram i tid. Men oppgraderingen av tredje plan betyr en håndfull nye konsepter inn og vil gi oss et positivt løft, sier Dybdalen på City Syd.

Les også: Slik ser de for seg nye Tiller sentrum

Les også: City Syd bygges ut for 150 mill.

For øvrig er ingen kjøpesenter i Midt-Norge inne på topp ti-listen over de største kjøpesentrene i landet. Ifølge Amfi-eier Olav Thon Gruppen, er det Sandvika Storsenter i Bærum, Lagunen Storsenter i Bergen og Strømmen Storsenter i Skedsmo utenfor Oslo som er de aller største og de eneste i landet med omsetning over tre milliarder kroner i 2015.

Les også: Tre etasjer, eller ingenting

- Lettvint med alt på samme sted

Mamma Camilla skal ha matvarer, mens Rebekka (6) skal se på nye sko. Da er det greit med alt under samme tak.

Stadig flere handler på City Lade. Familien Madsen bor på Vikhammer, med Malviksenteret som nærmeste kjøpesenter. Likevel blir det som oftest Lade som besøkes når det skal gjøres større innkjøp.

- Malviksenteret har ikke alt, dessverre. Da blir det heller til at vi kjører til Lade, selv om vi heller ikke er her så ofte, sier Camilla Madsen.

Datteren Rebekka (6) prøver nye utesko.

- De skoene jeg har nå er jo for jenter på fem år. Da blir de for små, forklarer Rebekka og vil helst ha sko i fargen lilla.

- Mamma, passer disse?

Lett å finne p-plass

- Det er greit å handle her. Det er lettvint med alt på ett sted, og så er det mange parkeringsplasser. Dessuten bruker vi Obs mye. Vi får det meste vi behøver der, og skulle vi behøve noe annet finner vi også det i nærheten, sier Camilla.

Også Tonje Bolme er på shopping med datteren. Datteren Ine Stokke skal bytte en julegave som ble kjøpt på City Lade.

- Vi bor i Hommelvik, og for oss er det egentlig enklere å kjøre til Stjørdal enn Trondheim når vi skal handle, sier Tonje og ser på tykke gensere som passer den kalde vinteren utenfor.

Drar ikke til Midtbyen

- Torgkvartalet på Stjørdal mangler Obs, det savner vi. Når vi er i Trondheim blir det stort sett alltid City Lade, vi drar nesten aldri inn til Midtbyen. Det skyldes dels at søstera mi bor på Lade, så da får vi besøkt henne samtidig. Men det er også veldig lettvint å handle her, vi finner alt vi skal ha, sier Tonje Bolme.

Slik kommenterer senterlederne utviklingen ved Trøndelags ti største kjøpesenter:

1. City Syd, Trondheim, ned 3,9 prosent:

- Årsaken til dette er som vi har meldt tidligere endring i konkurransesituasjonen. For vår det er det i hovedsak åpningen av City Lade som har påvirket oss siste året, og da spesielt de ni første månedene, sier senterleder Finn Dybdalen.

2. City Lade, Trondheim, opp 18,5 prosent:

- Forklaringen ligger først og fremst i at vi nå virkelig har etablert oss. I tillegg er flere veiprosjekter rundt oss ferdigstilt og gjør det enklere å komme seg til City Lade. 25. januar starter vi bygging av lekeområde nedenfor scenen, midt i senteret, sier senterleder Bård Bye.

3. Amfi Steinkjer, Steinkjer, ned 1,7 prosent:

- Tidlig i 2015 fikk senteret noen ledige areal etter at Rema 1000, Åhlens, MX-Sport flyttet ut av senteret/leiekontrakt gikk ut. Disse arealene ble utleid mot slutten av 2015, men senteret mistet omsetning i en ombyggingsfase. Amfi Steinkjer avsluttet året med tidenes største julehandel. Første kvartal 2016 vil fire nye leietakere signere nye avtaler, senterleder Bendik Holstad.

4. Trondheim Torg, Trondheim, opp 1,2 prosent:

- Vi er meget godt fornøyd med å fortsette vår vekst da det har blitt betydelig mere salgsareal i Trondheim og omegn de siste åra. Vi har en butikkmiks som er attraktiv for våre kunder. Flere av butikkene har pusset opp og fornyet seg i 2015. Og vi er glade for å være en viktig bidragsyter og en aktør i Midtbyen, som blir mere attraktiv for hvert år som går, sier senterleder Jomar Asbøll.

5. Sirkus Shopping, Trondheim, ned 2,5 prosent:

- Nedgang i omsetning i fra i fjor er naturlig når vi i Trondheim har fått mer handelsareal og mange flere butikker som skal dele på omsetningen. Det er ikke kommet tilsvarende nye innbyggere så dette er et naturlig resultat for handelsnæringen. Sirkus har hatt en svært positiv utvikling siste del av året, sier senterleder Trine Foosnæs.

6. Magneten, Levanger, opp 5,6 prosent:

- Vi har lagt bak oss et fantastisk år og har for første gang passert 800 millioner i omsetning. Eierne våre er lokale og vi er lokalstyrt, har således nær kontakt med markedet. Vi er godt tilpasset vårt markedsgrunnlag i størrelse og butikkmix, samt lokalt tilpassede markedskampanjer, sier senterleder Lars Heirsaunet.

7. Solsiden kjøpesenter, Trondheim, ned 0,3 prosent:

- Årets negative korrigering skyldes i stor grad at man fra siste kvartal 2015 ikke lenger har Jernia Portalen som en del av omsetningsgrunnlaget. I 2016 er det planlagt endringer i vår butikkmiks . Vi flytter Ilse Jakobsen ned fra andre til første etasje. Høyer overtar dertil lokalene etter Ilse Jakobsen slik at denne butikken øker i volum. I tillegg styrker vi tilbudet innen skjønnet/helse samt en utbygging av Falkanger Sko, sier senterleder Geir Veie.

8. Amfi Orkanger, Orkdal, opp 70,9 prosent:

- 30. oktober 2014 hadde vi nyåpning med 43 butikker og så med 55 butikker fra 25. mars i år. Dermed er tallene fra 2014 delvis i en ombyggingsfase, mens vi i løpet av 2015 ble fullt utleid, sier senterleder Eva Johansen.

10. Tiller Torget, Trondheim, opp 11,5 prosent:

- Økningen skyldes blant annet Rusta som åpnet i november 2014, samt nytt spisested og ny dyrebutikk. I tillegg har vi også fått på plass Tillertorget Legesenter og Tiller Tannhelse i løpet av 2015, og selv om deres omsetning ikke er med i disse tallene, bidrar nok disse aktørene også til økning i antall kunder, sier senterleder Ann Kristin Oldervik.

Tonje Bolme og Ine Stokke måtte innom City Lade for å bytte en julegave. Foto: Christine Schefte
Senterleder Finn Dybdalen er ikke bekymret for utviklingen selv om City Syd taper omsetning for andre år på rad. Foto: Jens Søraa
Kundemagnet: Senterleder Bård Bye kan smile av en omsetningsvekst på 18,5 prosent og over 3,6 millioner kundebesøk i fjor. Foto: Jens Søraa