I resepsjonen på Brakka på Lerkendal er det folksomt. Spillerne har akkurat kommet hjem fra årets første treningsleir på Gran Canaria.

Det er en travel dag for daglig leder Tove Moe Dyrhaug. Bare før klokka ti har hun hatt tre møter, men det er slik en vanlig dag ser ut, forklarer hun.

Hun ble tidlig kastet ut i store oppgaver, forteller hun, og allerede som 13-åring hadde hun sin første lederrolle.

– Da ble jeg spurt om å være oppmann for fotballaget i Meråker, og klarte ikke å si nei til det. Jeg fikk lederoppgaver tidlig, og det tror jeg har vært med på å forme meg. Det er fordelen med å vokse opp på en liten plass – du får mye ansvar, sier hun.

Siden da har Moe Dyrhaug hatt mange frivillige verv innenfor både kultur og idrett, noe hun tror har hatt stor betydning for karriereveien videre.

Aldri hatt en karriereplan

Siden 2013 har meråkerbyggen vært daglig leder i Rosenborg Ballklub, etter åtte år som arrangementsansvarlig i klubben. Men at det var akkurat her hun skulle ende opp, var ingen selvfølge.

– Jeg har utdannet meg innenfor økonomi og ledelse, samt tatt deltidsstudier i kultur mens jeg hadde jobb ved siden av. Men det var ikke det jeg hadde tenkt i utgangspunktet.

– Jeg var praktikant i en barnehage i et års tid etter videregående, og tenkte at det var førskolelærer jeg skulle bli. Eller er det kanskje det jeg har blitt likevel nå? fortsetter 56-åringen og ler.

– Nei, da. Etter et år i barnehage tenkte jeg at hvis jeg en dag skulle få unger selv, så ville jeg gjøre noe annet. Det var da jeg starta med økonomifag, uten at jeg hadde en plan for akkurat det. Jeg har egentlig aldri hatt en karriereplan. Veien har blitt til mens jeg har gått, og det at jeg har vært såpass åpen og hatt det artig imens, tror jeg har vært viktig. Frivillige verv har også vært med på å gi meg masse erfaring.

Moe Dyrhaug har tidligere vært produsent og arrangementssjef for Olavsfestdagene, for å nevne noe. Verken det, eller jobben som daglig leder i RBK, er en «åtte til fire»-jobb.

– For å gjøre det enkelt for meg selv bor jeg i Tydalen, som jo innebærer en del kjøring, sier Moe Dyrhaug og ler.

Her har hun bodd siden 1996.

– Men ungene har blitt store og jeg har vent meg til det. Jeg har også leilighet på Solsiden som jeg kan benytte meg av, men jeg bruker ganske mye tid i bilen, ja. Jeg prøver å bruke tida godt også der, og sitter mye i telefonen, men enkelte plasser på veien blir jeg fryktelig irritert på dekninga.

Allerede som 13-åring var Tove Moe Dyrhaug oppmann i det lokale fotballaget. Det tror hun har vært med å forme henne. Foto: Terje Svaan

Medfødt engasjement

De to siste årene har det blitt en del hjemmekontor, men utover det er hun på Brakka nesten hver dag, forklarer Moe Dyrhaug. Ingen dag er lik, men hvis hun skal beskrive en vanlig dag, betyr det veldig mange møter.

– Er du en person som liker møter?

– Jeg liker effektive møter hvor vi får avklart ting og kan bli ferdige. Med såpass mange møter har jeg ikke tid til å være ineffektiv.

Moe Dyrhaug er også styremedlem i blant annet Granåsen Aktivum AS, Ullevaal stadion Idrett AS, Næringsforeninga i Trondheim, Skiforbundet og Alpin Vm 2027 AS. Hun sier at hun alltid har vært engasjert.

– Jeg tror det er medfødt. Skal du være daglig leder i RBK, tror jeg også du må være engasjert. Jeg bryr meg om det som skjer rundt meg, og er opptatt av regionen og at vi skal få til noe her. Det ligger mye artighet i det å skape noe, forklarer hun.

Å være engasjert tror hun også er den viktigste egenskapen en leder kan ha.

– Samtidig er det viktig å være tydelig, samt bry seg om medarbeiderne sine. Jeg tror på at medarbeiderne dine blir lik deg selv. Dersom du som leder er arbeidsom og engasjert, vil medarbeiderne også bli det.

– Hva er det mest utfordrende med å være leder?

– I RBK kan det være utfordrende at vi er såpass eksponert som det vi er. Alle bryr seg om det vi gjør, noe som igjen betyr at vi må være god på kommunikasjon, så ikke de ansatte leser alt i avisa, svarer Moe Dyrhaug med et smil.

– Samtidig er vi heldige som er eksponert. Det betyr at det er stor interesse rundt oss, og det skal vi ikke glemme at er viktig.

Tunge sjefsavgjørelser

56-åringen sier at hun har måttet ta mange tøffe sjefsavgjørelser oppigjennom årene.

– De største avgjørelsene trenger ikke å være de vanskeligste. Jeg er opptatt av folk og av medarbeiderne mine, så de tøffeste avgjørelsene er nok de som har med personalet å gjøre. Vi hadde en stor nedbemanningsprosess i 2011, og da var jeg opptatt av å gjøre det på en så ryddig måte som mulig.

Jeg er opptatt av folk og av medarbeiderne mine, så de tøffeste avgjørelsene er nok de som har med personalet å gjøre, sier Tove Moe Dyrhaug. Foto: Terje Svaan

– Hvordan påvirker slike ting deg?

– Jeg sover dårligere i slike perioder og merker at jeg grubler mer.

– Er det andre perioder hvor du sover dårligere?

– Etter kampdag og spesielt tap. En skulle kanskje tro at man ble immun med årene, men jeg merker det faktisk veldig godt. Samtidig er jeg ganske flink til å fokusere på det som skal skje framover.

– En som leverte skuffkaker

Det er en kjensgjerning at det er færre kvinner enn menn i leder- og styreverv. Moe Dyrhaug tror mye av årsaken er at kvinner er mer opptatt av at alle felt må hakes av når det gjelder kompetanse.

– I perioder tror jeg i tillegg vi er grådigere på tida vår, spesielt i perioder med små barn og når vi føler vi må strekke til over alt, sier hun, og legger til:

– Samtidig må vi være villige til å ta sjanser når de kommer. Du kan ikke tenke at det passer dårlig nå, og at noe nytt skal dukke opp noe nytt om to år.

I dag har Moe Dyrhaug tre voksne barn.

– Da de var små var jeg både trener, lagleder og en som leverte skuffkaker. Akkurat da gikk det nok mest utover meg selv, og trening ble for eksempel prioritert vekk. Døgnet har 24 timer, og vi må bestemme selv hvordan vi forvalter det. Mange mener nok at jeg har vært og er for aktiv, men det har gått fint med pendling i over tjue år.

– Har du møtt mye motstand som kvinne i din rolle?

– Veldig lite. I og med at jeg var arrangementssjef, kunne jeg faget før jeg ble daglig leder. Jeg kunne det jeg holdt på med, og fikk respekt med en gang. At RBK tok valget om å ansette en kvinnelig daglig leder tror jeg kan ha hjulpet mange andre damer i mannsdominerte bransjer.

– Hva er dine beste tips til unge kvinner som ønsker seg lederjobber?

– Ta på dere verv! Det er en gratis utdanning. Grip de sjansene du får. Da blir veien til mens du går.