Nesten 400 nye boliger ble solgt i Trondheim fra april til juni. I Midt-Norge ble det til sammen solgt 704 nye boliger, som er 71 prosent flere enn på samme tid i fjor. Dette kommer fram i en rapport av Econ Nye Boliger ved Samfunnsøkonomisk Analyse.

- Det er historisk høyt salg av nye boliger første halvår i år, sier Jan Håvard Valstad, analysesjef i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge.

- Det tilbys nå mange nye prosjekter i nye områder som folk har ventet på. Både tilbud og etterspørsel er høy, fortsetter han.

Les også: Kjøpte fire eneboliger til 32 millioner i Stjørdal sentrum

I Trondheim har det vært nybygde boliger til salgs i 86 forskjellige prosjekter i perioden april til juni. Noen av boligene er ferdigstilte og andre venter på å bli bygd. Disse boligprosjektene har til sammen 3155 boliger, der 74 prosent var registrert solgt i midten av juni.

Liten prisforskjell

Eiendomsmegler 1 er en av meglerne i Trondheim som selger flest nybygde boliger. De står for salget av blant annet Blussuvoll allé, som ble lagt ut for salg i juni. Det er et leilighetskompleks som skal bygges på Tyholt med 76 leiligheter. 75 prosent av leilighetene skal være solgt, ifølge Veidekke, som er entreprenøren for prosjektet.

En av disse leilighetene har Trondheims høyeste kvadratmeterpris. Den ble solgt for 103 000 kroner per kvadratmeter.

Valstad tror at mange vil ha nye boliger på grunn av at prisforskjellen mellom ny og gammel bolig ikke er så stor.

- Det har vært en lavere prisutvikling på ny i forhold til gammel bolig, så det er ikke så mye dyrere med nybygg. Mange er også bevisste på at det er mer kostnader knyttet til vedlikehold av gamle boliger, sier Valstad.

- Etter undersøkelser vi har gjort, sier halvparten av de spurte at de vurderer nybygg neste gang de skal flytte. Dette er historisk høyt, fortsetter han.

Større tilbud enn etterspørsel

Pål Morten Oxaal, administrerende direktør i Heimdal eiendomsmegling, mener også at det er et historisk høyt salg og tilbud i Trøndelag.

- Det har aldri solgt så mye som i år. I juni solgte vi over 100 prosjektenheter, sier han.

Tilbudet av boliger på boligmarkedet i Trondheim er likevel større enn etterspørselen.

- Det er et fantastisk prosjektmarked for dem som bygger det folk vil ha, men det er brutalt for dem som ikke tilpasser seg godt nok etter markedet. Det bygges flere leiligheter enn det er kjøpere, sier Oxaal.

Flytter fra hus til leilighet

Oxaal sier at de hittil er i rute med alle salgsmål med tanke på planlagt byggestart for alle prosjektene de har ute for salg.

- Alle våre prosjekter har gått godt. På Strinda hageby ble 50 prosent av leilighetene på første salgstrinn solgt etter første salgsmøte, sier han.

Les også: Her gikk boligprisen opp i Trondheim - og her gikk de ned

Han påpeker at det er stort sett leiligheter som selges, og at den typiske kjøperen er voksne som flytter fra huset etter at barna har flyttet hjemmefra.

- I Trøndelag flytter folk fra hus til leilighet tidligere enn før. Mange er ute etter leilighet uten vedlikehold som det er både enkelt å reise ifra og enkelt å komme hjem til, sier han.

- Det er derimot for få familieboliger på markedet, slik som tomannsboliger og rekkehus, avslutter han.

Holder tritt med befolkningsveksten

Svend Asle Eggen, førstelektor ved Handelshøyskolen BI i Trondheim, mener at det er positivt at det bygges så mange nye boliger.

- Det er bra at byggebransjen i Trondheim klarer å holde tritt med befolkningsveksten. Det vil mest sannsynlig føre til at prisene ikke vil stige like mye som i Oslo, sier han.

Eggen tror at den trønderske kjøpekraften er god nok til å holde salgstallene oppe.

- Det er vanskelig å spå framtiden til boligmarkedet, men i dag er renten så lav, og man kan bruke lang tid på å nedbetale lånet. Hvis dette holder seg, vil det nok ikke blitt et problem, sier han.

foto
Boligkomplekset på Tyholt bygges på den gamle tomten til Okkenhaug Bil. Det skal stå ferdig i løpet av 18 til 20 måneder. Her sett fra øst med Munkholmen og Fosenalpene i bakgrunnen. Illustrasjon. Foto: Veidekke Eiendom
foto
Analysesjef Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 tror at flere vil ha nybygg i og med at prisforskjellen mellom ny og gammel bolig ikke er så stor. Foto: Ole Martin Wold
foto
Administrerende direktør i Heimdal Eiendomsmgeling Pål Morten Oxaal forteller at nybyggprosjektene har solgt godt. Foto: Christine Schefte