- Dette er en ren nedleggelse av norske arbeidsplasser for å opprette dem i Polen. Vi mener dette er i strid med Petroleumsloven og har bedt statsråden om en avklaring, sier Bjørn Asle Teige i Safe til Stavanger Aftenblad.

De reagerer sterkt på at Statoil vurderer å flytte 300 til 500 stillinger til et lavkostsenter (såkalt captive-senter) i Øst-Europa.

Statoil tapper Stavanger for viktige arbeidsplasser og bruker innsparingen på å betal ut utbytte til aksjonærene, mener de tillitsvalgte.

Kan miste tusen stillinger

Teige reagerer også på at Statoil vurderer å flytte flere hundre stillinger fra en kriserammet Stavanger-region , samtidig som selskapet så langt har avvist å kutte utbyttet til eierne - hvor Olje- og energidepartementet er den klart største.

Utbytteutbetalingen som annonseres i London i dag, torsdag, vil være om lag 1,80 kroner per aksje per kvartal. Samlet utbytte-utbetaling fra Statoil vil være rundt 20 milliarder korner. Og målet er at utbetalingene skal øke, i følge Statoils utbytteplan.

- Slik det er nå, må det være viktigere å utvikle kompetanse, ta vare på arbeidsplasser og tenke langsiktig enn å utbetale mange milliarder totalt til eierne. Så kan selskapet heller øke utbyttet om noen år, når markedet er bedre, sier Teige.

Slik Aftenbladet har omtalt tidligere, frykter ansatte i Statoil at flere tusen stillinger etter hvert vil flyttes til et lavkostsenter - og at det også kan bli snakk om ingeniørjobber.

- Vi ser at dette er en fare. Nå ser vi at selskapet har det travelt, og det er ikke lenge før prosjektarbeidet er ferdig. Men vi ønsker ikke at dette skal skje, sier Teige.

Flest i Stavanger

I april i fjor fortalte Aftenbladet at Statoil ser på muligheten for et eget lavkostsenter i Europa. Et heleid datterselskap skal levere administrative tjenester til hele konsernet. Særlig Polen blir trukket fram som et høyaktuelt land, med lavt lønnsnivå og høy kompetanse – og skattefradrag og støtteordninger for slike businessenter.

Etterpå har arbeidet gått videre. Siden november har to grupper jobbet med å vurdere mulighetene. For nå ser ikke prosjektet bare på stillinger i Statoils interne serviceavdeling – Global Business Service (GBS) – men også i innkjøpsavdelingen (Procurement and Supplier Relations – PSR). Dermed har også antall potensielle stillinger økt. Nå omtales potensialet fra 300 til 500, hvor de fleste er ved hovedkontoret i Stavanger. Disse stillingene kommer i tillegg til de 1100 til 1500 selskapet også er i ferd med å kutte.

1. april skal lavkostsenter-konklusjonene presenteres for konsernledelsen i Statoil.

Polsk sysselsetting?

Teige viser til at fagforbundets jurister har vurdert et lavkostsenter opp mot Petroleumsloven og konkludert med at en slik flytting er lovstridig. Her står det særlig sentralt at loven sier at petroleumsressursene skal forvaltes slik at de styrker «norsk næringsliv og industriell utvikling».

- IT og HR er områder som kan bli kraftig kuttet i Norge og flyttet til for eksempel Polen. Skal vi ikke drive med dette i Norge, men gå med på at dette er noe som polakker og indere skal gjøre for oss?

- Hvis Statoil bestemmer seg for at de ikke skal ha slike arbeidsplasser i Norge, vil mange unge lure på hvorfor de skal utdanne seg til slike yrker. Dette er kompetansearbeidsplasser, som vil bli viktigere og viktigere for landet etter hvert som tradisjonell industri forsvinner og oljeindustrien har nedjustert aktiviteten, sier Teige.