– Vi ser det nå på enkeltprosjekter som kommer ut med kostnadsoverslag som er rundt 30 prosent billigere enn for to-tre år siden, sier Søviknes til Bergens Tidende.

Les også: Forsiktig oljeoptimisme i USA

Han trekker frem det store oljefeltet Johan Castberg i Barentshavet, hvor han forventer å få en plan for utbygging og drift på sitt bord i desember i år.

Les også: Statoil-sjefen øyner krympende oljebransje

– Etter enda flere runder med massering av kostnadene, ser operatøren Statoil nå ut til å ha presset kostnadsrammen til sted mellom 40 og 45 milliarder kroner, sier Søviknes.

Statoils første overslag for utbygging av dette digre feltet lå på rundt 100 milliarder kroner.

Aldri sett en slik lønnsomhet

– Det er bra for konkurransekraften vår at vi fikk denne nedkjølingen av oljeindustrien, men det er selvfølgelig veldig trist for de 50 000 som ikke har jobb i industrien lenger, sier Søviknes.

Les også: - Skal du investere pengene dine noe sted, invester dem i et oljeselskap

Søndag var han hovedtaler under fylkesårsmøtet til Frp i Hordaland.

Oljestatsråden er ikke den eneste toppfiguren som nå uttrykker en voldsom optimisme på vegne av norsk sokkel.

Statoil-sjef Eldar Sætre sa til DN lørdag at han aldri i sine 36 år i selskapet hadde sett en portefølje med høyere kvalitet, og som i sum har en så høy lønnsomhet som Statoils utbyggingsportefølje nå. Han viser da til utbygginger på rundt 170 milliarder kroner som Statoil skal gjennomføre frem mot 2022. De aller fleste av disse på norsk sokkel.

Hvis bare oljeprisen holder seg over 50 dollar fatet, vil disse investeringene, ifølge Sætre, være tilbakebetalt innen 2023. Til sammenligning var prisen på Nordsjø-olje fredag ettermiddag på drøyt 56 dollar fatet.

Les også: Rita ga Opoku oljenekt

KOMMENTAR: Slik kan Norge fortsatt være et rikt land