Kasser på vei ut: Bryggerimester Børge Barlindhaug sjekker innholdet i kasser fylt med ølflasker. Snart havner de i butikkhyllene. Foto: jens petter søraa

To Tårn Bryggeri er et håndverksbryggeri som i to år har holdt til i det gamle sand- og vanntårnet på Marienborg i Trondheim.

– Vi solgte øl for fire millioner kroner i fjor, det første hele driftsåret. I år har vi budsjettert med å selge for seks millioner, sier bryggerimester Børge Barlindhaug.

Det startet med at Barlindhaug og kompisen John Sunde begge brygget øl hjemme.

– Mora mi er fra Stjørdal, så jeg vokste opp med det sagnomsuste stjørdalsølet. Da jeg ble gammel nok til å drikke det, fikk jeg også være med å brygge. Etter hvert som jeg ble eldre begynte jeg å eksperimentere med andre typer øl hjemme på komfyren. Samtidig møtte jeg John gjennom felles øl- og whiskyinteresse, sier Barlindhaug. Det skulle vise seg å bli starten på et nytt mikrobryggeri.

Midt i trenden

– Det som skjer når du brygger selv, er at du blir mer opptatt av prosessen enn av å drikke øl. Når et øl er ferdig er du allerede langt inni det neste, og da gir du bort til venner og bekjente. Når de kommer tilbake og spør om å få kjøpe må du si nei, for det er jo ikke lov. Da hoper det seg opp. Så en sen kveld satt jeg og John og snakket om at vi produserer et godt produkt som folk vil ha, så da måtte vi bare starte vårt eget bryggeri, sier Barlindhaug.

Dette var i 2010.

– Da hadde det begynt å komme en del mikrobryggerier, og vi forsto at vi må skille oss ut. Med det i tankene begynte vi å lete etter en bygning med særpreg, et bygg vi kunne bygge vår identitet rundt. Da vi fant disse to tårnene forelsket vi oss tvert, sier Barlindhaug. Navnet på bryggeriet ga seg selv.

De to tårnene ble bygd i 1895.

– Da damplokomotivene forsvant for vel 50 år siden ble bygget tatt over av duer og uteliggere. Felles for dem er at de har et dårlig vedlikeholdsbudsjett. Vi måtte rive ut det meste og bygge opp igjen. Først i 2013 kunne vi begynne å brygge øl, sier Barlindhaug.

Populær ølsmaking

Men det første som venter innenfor hoveddøra er en liten pub, som er plassert inne i det ene tårnet.

– Det hadde vært mest naturlig å legge produksjonen til midtrommet, men i stedet la vi parkett på gulvet og tok inn et langbord og la hvit duk på. Her og i den lille puben vil vi lære bort om øl. Her er det foredrag og ølsmaking. I fjor hadde vi rundt 2500 mennesker innom, sier Barlindhaug.

Dermed er det ølproduksjon bare i det ene tårnet, som har en grunnflate på kun 15 kvadratmeter. Her skal det i år lages 60000 liter øl.

Marked i vekst

– Liten grunnflate, men god høyde. Det gjør at vi kan drive med gravitasjonsbrygging. De fleste bruker pumper eller trykk mellom de ulike fasene, men før i tiden måtte de bruke gravitasjon og det fungerer fortsatt. Her har vi tatt absolutt hele tårnets volum i bruk og brygger i tre etasjer. I den øverste brygger vi, så renner det ned til andre etasje hvor det gjæres, før det havner i første etasje til priming. Deretter går det ned i kjelleren hvor ølet havner i flasker, forklarer Barlindhaug som jobber på bryggeriet på heltid, mens medeier John Sunde bidrar på ølsmakinger på kveldstid. I mars i fjor ansatte de en person til i full stilling.

– Markedet er i vekst. Det produseres 240 millioner liter øl i Norge i året, kun tre prosent av dette er mikrobrygget. Tilsvarende tall i Danmark er åtte prosent. Så vi har fortsatt noe å gå på, sier bryggerimesteren.

Barlindhaug tror ikke kortreist øl er et blaff.

– Det går bra i landet og folk har penger, samtidig har vi blitt opptatt av kvalitet i både mat og drikke. Før kjøpte alle kneippbrød til nitti øre, det gjør vi ikke lenger. Nå er det heller steinbakt kvalitetsbrød. Kortreist og smak har blitt viktigere enn pris. Det er mer miljøvennlig også. Dette er de store linjene i samfunnet, og så lenge de holder seg så vil stadig flere oppdage lokalbrygget øl.

I 2009 var det ni norske mikrobryggeri. I dag er det hele 91.

Bryggeriboom

Av disse er 15 i Trøndelag.

Antallet medlemsbedrifter i Bryggeriforeningen har økt kraftig de siste årene, og alle nye er mikrobryggerier.

– Mikrobryggeriene, eller håndverksbryggeriene, økte med over 40 prosent i fjor. Nå står de for tre prosent av all ølproduksjon i Norge. Det er særlig i distriktene at små bryggerier dukker opp, sier direktør i Bryggeriforeningen, Petter Nome.

– Dette er en del av en internasjonal trend, som oppsto i USA allerede på 80-tallet. Det er en motreaksjon mot det folk oppfatter som ensformig øl fra de store bryggeriene. Trenden kom ganske sent til Norge, men de siste fem årene har det virkelig tatt av. Det er også en del av bølgen med at alt nå skal være kortreist og nært. Det gjelder både reiseliv, mat og drikke, sier Nome.

– Nå har hver lille bygd snart et bryggeri. Er toppen nådd?

– Nei, det vil komme enda flere mikrobryggerier. Vi er glade i en god pils her i landet og vi har god kjøpekraft. Dette er øl som gjerne er dobbelt så dyrt som det industrielle ølet, men vi ser samtidig en endring i drikkevanene. Dette er en trend som representerer en mer ansvarlig drikkekultur hvor det ikke handler om å drikke så mye, men heller om å smake på ulike ting, sier Nome.

I fjor ble det brygget over tusen forskjellige ølsorter i Norge.

– Mange av de nye bryggeriene er så små at det er på grensen til å være hobby, men for mange er ølbrygging en viktig binæring til for eksempel gårdsdrift, sier Nome.

Her er de trønderske mikrobryggeriene:

Inderøy gårdsbryggeri. På gården Kvam Østre på Inderøy brygges øl etter inspirasjon av klassiske engelske og tyske øltyper.

Munkebyøl. Gården Munkeby Søndre i Levanger ville skape en øl som passer osten fra Munkeby kloster. Resultatet ble et øl av typen engelsk spesialbitter.

Ølve på Egge bryggeri. Stiftet på gården Vester Einan i Sør-Beistad i Steinkjer. Ølet er laget som såkalt levende øl. Det vil si at det er et overgjæret øl som modnes (ettergjæres) på flaskene.

Eldhuset bryggeri. Øl produsert på Haugum gård i Overhalla.

Namdalsbryggeriet. Øl fra Namdalen brygget i Grong.

Moe gårdsbryggeri. Gårdsbryggeri på Moe Nedre på Leinstrand.

To tårn bryggeri. Holder til i det gamle sand- og vanntårnet på Marienborg i Trondheim.

Austmann bryggeri. Holder til i Shell sitt gamle tapperi på Byneset i Trondheim. Produksjonsmessig skiller de seg fra de fleste andre, ved å benytte åpne gjæringskar.

Trondhjem mikrobryggeri. Pub i Trondheim som selger øl de selv har brygget, åpnet i 1998.

Brygghus 9. Restaurant, pub og bryggeri i Trondheim.

Klostergården handbryggeri. Brygger et uttall typer øl for servering i restauranten på Klostergården på Tautra utenfor Frosta. Tilbyr også øl på flaske i gårdsbutikken.

Røros bryggeri - og mineralvannsfabrikk. Brygger flaskeølet sitt hos Atna, mens fatølet blir brygget på Røros.

Teveltunet fjellbryggeri. Bryggeri ved Teveltunet fjellstue i Meråker. Har fire faste øltyper, samt sesongbasert spesialøl.

Reins kloster. Økologisk øl brygget på klosteret i Rissa.

Stjørdalsbryggeriet. Etablert på Hjelseng gård i Stjørdal.