Reguleringsplanen i området tillater nemlig i utgangspunktet bare bygg i 12 meters høyde. Å bygge 75 meter høyt, selv om det er en relativt smal pipe, er ikke godt nok for å gi dispensasjon fra denne regelen.

Det mener Statsforvalteren, som dermed overprøver Frøya-politikernes tillatelse som ble gitt tidligere i april.

«I denne saken dreier det seg om å oppføre en industripipe på inntil 75 meter. Maksimalt tillatt gesimshøyde er 12 meter, og tiltaket innebærer følgelig en svært stor overskridelse av høydebestemmelsen. (...) Høydeoverskridelsen understrekes ved at pipa må utstyres med lysmarkering som må avklares med Luftfartstilsynet,» skriver Statsforvalteren i et brev til Frøya kommune datert 26. april.

– Streng unntaksregel

Terskelen for å gi dispensasjon fra vedtatte planer skal være høy, påpeker Statsforvalteren. Og tilføyer:

«Dette skal være en streng unntaksregel.»

Fabrikken har i en årrekke jobbet for å forbedre luktproblemene i området, som har plaget enkelte av naboene sterkt. Å bygge en høy pipe var en del av fabrikkens forsøk på å redusere lukten.

Luktproblemer

Nutrimar AS søkte i fjor høst om dispensasjon fra maksimal byggehøyde for å kunne reise en industripipe på eiendommen på Nordskaget.

Frøya kommune innvilget søknaden 6. januar i år og mener at vilkårene for dispensasjon var oppfylt. Det ble blant annet vist til at industripipa har et relativt beskjedent tverrsnittareal, og anser det som svært positivt at det utarbeides en løsning for å løse luktproblematikken.

Naboer har i en årrekke klaget på lukt fra fabrikken, som utnytter råstoff fra blant annet lakseproduksjon. Vi gjør oppmerksom på at personene på dette bildet ikke er de samme som har levert klage på pipe-vedtaket. Foto: Lars Otto Eide

Saken gikk til behandling hos Statsforvalteren etter at naboer til Nutrimars fabrikk har klaget på planene.

Politikerne i Hovedutvalg for allmenne- og tekniske tjenester behandlet klagen i et møte 7. april, men fant her ikke noen grunn for å endre vedtaket og sendte saken videre til Statsforvalteren for endelig klagebehandling. Her ble det altså en annen konklusjon.

Statsforvalterens vedtak er endelig og kan ikke påklages videre i forvaltningen.