Hos industribedriften Master Stillas AS i Verdal går det godt. Nylig ble de plukket ut på Dagens Næringslivs liste over gasellebedrifter. I tillegg rigger de for en betydelig økning i antall faste ansatte.

Hovedkontor i Verdal

I dag teller stillasbedriften 40 ansatte. I 2021 hadde bedriften 60 millioner kroner i omsetning, og leverte et årsresultat på 3,1 millioner kroner.

De siste årene har bedriften levert stillas til flere store prosjekt i nærområdet, som kulturhuset på Steinkjer, Fosslia omsorgssenter i Stjørdal og Verdal bo- og behandlingssenter, for å nevne noen.

Bedriftens hovedkontor ligger i Venusvegen på Ørin i Verdal. Der sitter markedssjef Stein Roger Sundland, daglig leder Levin Sverre Nestvold og driftssjef Ole Gunnar Hallager og styrer det meste. I tillegg er det en leder ansatt lokalt i Bodø, og lagerlokaler i Bodø og Tromsø.

Verdalsbedriften har gjennomført eller gjennomfører oppdrag godt fordelt utover norgeskartet - blant annet på Svalbard. Foto: Master Stillas

Utspring fra Aker

Det var de to førstnevnte som i sin tid startet opp bedriften i 2009.

– Det startet med at det ble en omorganisering på Aker. Jeg var prosjektleder og leder for prosjektmarkedet eksternt utenfor gjerdet. Da fikk jeg spørsmål om å fortsette virksomheten utenfor. Den gangen sto 30 arbeidsplasser på spill, så det var starten, sier Levin Sverre Nestvold.

Siden 2009 har bedriften gradvis jobbet seg opp i markedet, og spesielt nordover i landet. I dag har Master Stillas kunder som fordeler seg langt utover norgeskartet. Markedet er fra Trondheim i sør og videre nordover i landet.

– Vi har brukt mye tid for å bygge oss opp i markedet. Det har gått gradvis, og det er vel derfor vi har doblet omsetninga nå over fire år. Målet vårt er å doble den neste fireårsperioden også, sier Nestvold.

Nylig fikk de en hyggelig beskjed om at de var tatt ut i Dagens Næringslivs gaselleliste for sin gode drift.

– Det var en hyggelig overraskelse det. Det er selvfølgelig artig, kommenterer bedriftens daglige leder.

Ekspanderingsplaner

I tillegg til de lokalt nevnte storprosjektene, har bedriften også flere store prosjekt på gang i Nord-Norge. I Bodø er det flere store leilighetsprosjekt i gjære og hos Elkems silisiumanlegg i Salten i Straumen nord for Fauske har det vært stor aktivitet.

Framover har Master Stillas store planere om å videreutvikle satsningen i nord. I Mo i Rana skal det skje mye som vil gi masse arbeid for bedriften. I sør mot Stjørdal og Trondheim er det også store planer, og fra sommeren blir det etablert en avdeling på Sveberg i Malvik kommune.

Stein Roger Sundland (t.v.) og Levin Sverre Nestvold startet opp bedriften i 2009 og har jobbet seg gradvis oppover både økonomisk og geografisk. Foto: Jørgen Haug

Alt dette gjør at Nestvold og de andre planlegger å ansette 20 faste ansatte i løpet av det neste året. Det er en betydelig økning fra de 40 ansatte som gjør jobben i dag.

– I dag leier vi inn en god del, slik at vi er knapt 50 personer i arbeid totalt. Vi prøver å ansette i stedet for å leie inn. Derfor jobber vi hardt med rekruttering. Det er spesielt gjennom lærlingeordning og gjennom omskolering fra andre fag vi finner folk, sier Nestvold.

Rekruttering skaper hodebry

For det er nettopp rekruttering av arbeidskraft, i tillegg til det betydelig økte kostnadsbildet, som er den store utfordringen for ledelsen av stillasbedriften.

– Vi har prøvd å dreie litt på måten vi rekrutterer. Nå prøver vi å rekruttere ungdommer via Veksttorget og NAV. Vi prøver å finne ungdommer som kanskje har droppet ut av skole eller arbeidsliv, få tak i de og trene de opp, sier Nestvold.

Han er tydelig på at det ikke hjelper noen å gå til konkurrentene på Aker eller Midt-Norsk Stillas når man skal få tak i arbeidskraft.

– Det blir bare tull. Det har vært veldig lite overgang mellom de tre bedriftene. Når det gjelder å skaffe gode lærlinger, er det selvfølgelig full kamp.

Master Stillas forsøker å ta inn to-tre lærlinger i året, fra Verdal, Levanger og Stjørdal primært. I dag har bedriften sju lærlinger totalt.

– Vi klarer ikke å få nok lærlinger til å dekke opp. Da må vi tenke litt annerledes.

Henter fra andre yrker

Det er derfor mange av de ansatte i bedriften som har annen bakgrunn enn stillas. Yrkene slakter, blikkenslager, taxisjåfør, snekker, renholdsarbeider, baker og bonde er alle representert.

– Vi tar gjerne folk fra andre fag. Vi er veldig glad i bønder, så om det blir et dårlig jordbruksoppgjør er det muligheter hos oss, sier Nestvold.

– Hva er en typisk ansatt hos dere i dag?

– Hovedvekten er verdalinger som reiser på turnus. Da er det to uker på og to uker av. I tillegg har vi lokalt ansatte i Bodø. Vi prøver å ha flere lokalt ansatte, men det er vanskelig å ansette til stillasyrket i kamp med blant annet fiskerinæringen i Nord-Norge.

Hett marked

Hovedkundene til Master Stillas ligger i proffmarkedet, og det er riksentreprenørene som gir flest oppdrag. Nestvold nevner blant annet Grande (Veidekke) og HENT, i tillegg til at bedriften har spesialisert seg på renovering av kirker.

Stillasbedriften fra Verdal har spesialisert seg på renovering av kirker. Her fra et oppdrag ved Stiklestad kirke. Foto: Master Stillas

– Vi prøver å regulere slik at vi er ute i både proff- og privatmarkedet. Det gir oss flere bein å stå på, slik at vi forhåpentligvis ikke blir rammet dersom det blir tørke innenfor ett felt.

2022 har startet bedre enn normalt.

– Normalt er sesongen fra mai til jul. I år startet sesongen i februar. Det er veldig sjelden, så markedet er veldig bra, sier Nestvold.

Økt kostnadsbilde

Og det kommer kanskje godt med i en uoversiktlig situasjon på verdensbasis. For også i stillasbransjen merkes de økte kostnadene.

Bedriften har ti lastebiler som kjører over store avstander i Nord-Norge, og da merkes det naturligvis at dieselprisene nesten er doblet. Bedriften leier også en del transport av andre leverandører som har økt prisene som følge av de ekstra kostnadene.

– I tillegg har prisene på tildekkingsmateriell som duk og lignende økt. Det samme har stillasmateriellet. Og så får vi garantert et heftig lønnsoppgjør. Kostnadsbildet har økt på mye det siste halve året, avslutter Nestvold.