Det ble klart under et obligasjonseiermøte som ble avholdt klokken 13 onsdag.

Tilbudet kreditorene bak 2017-lånet hadde fått presentert i forkant av møtet var å bytte inn andelene i et nytt usikret obligasjonslån med forfall i 2026, men til 46,8 prosent av den opprinnelige verdien, og i et evigvarende lån til 36,3 prosent av den opprinnelige verdien.

Resultatet fra onsdagens møte ble at 76 prosent av andelsholderne i lånet forpliktet seg til å godta tilbudet. Det betyr at resten av andelsholderne blir tvunget til å godta tilbudet de også.

Reduserer gjelden med én milliard

Resultatet betyr at Norske Skog har redusert gjelden i selskapet med i overkant av én milliard kroner. Ved inngangen av 2016 hadde Norske Skog en rentebærende gjeld på rundt 8,4 milliarder kroner.

Det betyr samtidig at renteutbetalingene reduseres med rundt 100 millioner kroner hvert år.

- Vi kvitter oss med i overkant av én milliard i gjeld, og styrker egenkapitalen tilsvarende. Dette vil bli bokført i andre kvartal i år, sier kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig til Adresseavisen.

Selv om andelseierne har sagt ja til tilbudet, vil den formelle aksepten først bli gitt mandag 11. april, da alle obligasjonseierne vil møte til et nytt obligasjonseiermøte og stemme formelt enten gjennom fysisk oppmøte eller elektronisk.

KOMMENTAR: Konkurs er bra for papirdinosauren (PLUSS)

Amerikanere eier hver tredje aksje

De største andelseierne bak 2017-lånet var de amerikanske fondene Cyrus og GSO. Begge fondene er eid av den amerikanske investeringsgiganten Blackstone Group.

Det GSO og Cyrus som i stor grad har vært pådriveren for å få gjennom avtalene. Forrige uke kjøpte Cyrus og GSO seg begge kraftig opp i Norske Skog, slik at Blackstone samlet eier over 35 prosent av aksjene i selskapet.

I forbindelse med oppkjøpene har GSO og Cyrus også ønsket å bytte ut styremedlemmer i Norske Skog. Det fikk de også til under en ekstraordinær generalforsamling i januar i år, da advokaten Joanne Owen og finansdirektør Nils Ingemund Hoff ble valgt inn.

Må betale milliardlån i sommer

Papirprodusenten har også et lån på rundt én milliard kroner som forfaller i sommer. Forsøket på å få i havn en ny avtale her strandet imidlertid.

Det betyr at selskapet må betale dette som planlagt. For å få penger nok har selskapet uttalt at det vil bruke av kontantstrømmen fra driften og i tillegg forsøke å selge unna eiendeler og eiendom som kan frigjøre nok kapital til å betale lånet.

Samtidig som gjeldsforhandlingene pågår, viser fabrikken på Skogn veien for konsernet som en av de mest lønnsomme fabrikkene. Lurer du på hvordan fabrikken på Skogn har tenkt å bidra til å løse krisen, bør du lese denne saken.