Aleksander Wikli har hatt en sikker jobb siden han var 18. Som ansatt i Utenriksdepartementet reiser han verden rundt, men det er å starte egne bedrifter han helst vil.

- Jeg trives i jobben jeg har nå, og kommer til å fortsette der inntil videre. Men jeg har et brennende ønske om å skape noe selv. Jeg vil ikke jobbe i staten resten av livet, sier Wikli.

Solgte leiligheten

Nå har han solgt leiligheten på Solsiden i Trondheim. Delvis fordi han for tiden tjenestegjør i Afrika og fordi han mener det er helt feil at «alle» med penger skal investere i boligmarkedet fremfor å investere i bedrifter. Men også for å ha startkapital til å starte egne bedrifter.

- Akkurat nå er det dataspillkollektivet Work Work som starter opp i Munkegata som virker mest interessant å investere i. Men drømmen er å utvikle et dataspill som man kan lære av på lik linje med pensumbøkene i skolene, men som samtidig er like fengslende som World of Warcraft. Et spill man vil bruke timer på daglig, og som man faktisk kommer klokere tilbake fra etter å ha spilt det, sier Wikli.

- Fort gjort å kaste bort flere år

For å hente inspirasjon og tips var Wikli onsdag innom arbeidsfellesskapet DIGS i Olav Tryggvasons gate. Der holdt nemlig seriegründer Tor Blaasmo et gründerforedrag i et overfylt lokale med over 60 tilhørere under teknologifestivalen Trondheim Playground.

Blaasmo trakk frem egne erfaringer fra opprettelsen av flere titalls bedrifter gjennom årene. Til tross for viktigheten av gode forretningsplaner, av å finne de riktige investorene og sikre juridiske avtaler som gjør at gründeren ikke mister kontrollen over selskapet, var han tydelig på at det viktigste midlet for å lykkes er gründerens drivkraft.

- Jeg kaller gründeren motoren i bedriften. Det er mye blod svette og tårer, og man må leve uten lønn i månedsvis, noen ganger år. Brenner man ikke for det, er det fort gjort å kaste bort flere år av livet, sa Blaasmo.

KRONIKK: Kul by for næringsutvikling

Fra 60 000 til 200 millioner

Selv har Blaasmo vært med på både oppturer og nedturer. Flere bedrifter har lyktes, men noen har også måttet avvikles. Den mest suksessrike bedriften er kanskje Plustech, som selger anleggsmaskiner verden over. I år anslår han at bedriften vil omsette for 200 millioner kroner.

- Da jeg startet bedriften sammen med Karstein Berg for litt over ti år siden, gikk vi inn med 60 000 kroner. Vi traff med motoren, altså gründeren, og vi traff med konseptet, selv om vi forandret det noe underveis, forklarte Blaasmo.

Fjerner stygge tatoveringer

Etter foredraget kom Wikli og Blaasmo i snakk. I fjor startet Blaasmo sin egen inkubator, Startup:you, som hjelper gründere med blant annet kontorplass, forretningsutvikling og nettverk. Etter å ha hørt en stund på Wiklis ambisjoner, mener Blaasmo han har en god sjanse til å lykkes.

- Han har vist at han har motoren jeg snakker om. Han har blant annet solgt huset, han er oppegående, har lyst til det og han har allerede vist at han klarer å starte opp en bedrift, sier Blaasmo.

Bedriften Blaasmo refererer til heter Retusj, holder til i øverste etasje på Mercursenteret i Trondheim og tar imot folk som vil fjerne tatoveringer. Sammen med flere medgründere fikk Wikli skrapt sammen 1,5 millioner kroner for å stable bedriften på beina.

- Det startet med at jeg selv har en tatovering jeg ikke er så fornøyd med. Så leste jeg meg opp, og fant ut at det er et enormt marked for fjerning av tatoveringer. Det er tusener som tar tatoveringer. Én av tre vil angre. Én av tre av disse igjen er villig til å betale for å fjerne tatoveringen. Det betyr at én av ni som tar en tatovering vil betale for å fjerne den. I USA er dette et kjempemarked allerede. Siden oppstarten i januar i år har vi nå kommet til et punkt hvor vi tjener mer enn det koster å drive, sier Wikli.

Blaasmo mener fjerning av tatovering er vel og bra, men har større tro på planene om å investere i dataspill.

- Innen spill og undervisning er det hele tiden nye forbrukere som kommer til, verden over. Der ligger det et kjempepotensial, sier Blaasmo.

Aleksander Wiklis drøm er å starte opp flere bedrifter selv, helst innen dataspill. Fra før har han startet opp bedriften Retusj, som fjerner tatoveringer og har lokaler på Mercursenteret. Han har nettopp behandlet deler av sin egen tatovering, som var noe av grunnen til at han kom på ideen. Foto: Børge Sved
Under teknologifestivalen Trondheim Playground kom Aleksander Wikli (t.h.) i snakk med seriegründer Tor Blaasmo (t.v.) etter et gründerseminar han holdt på DIGS i Olav Tryggvasons gate. Blaasmo mener det viktigste når man skal starte en bedrift er gründeren selv, at man er «oppegående», har drivkraften og viljen til å ofre seg for bedriften. Foto: Børge Sved