Monica Førland jobber som planlegger for prosjekter Aker Solutions gjør for Aker BP. Der har hun jobbet i 2 1/2 måneder nå, men det er også en jobb hun har hatt tidligere, skriver Stavanger Aftenblad.

Da hun mistet jobben i 2014, hadde hun jobbet for selskapet i seks år.

– Jeg pleier å beskrive det som en skilsmisse du må gjennom mens du fremdeles er forelsket. Det å bli rammet av nedbemanning er opprørende.

Men selv om hun var kastet på dør tidligere, ville hun likevel tilbake.

– Da de ringte og ville ha meg tilbake, var jeg ikke vanskelig å be, sier Førland, med et stort smil.

Lærer på vent

Tiden utenfor oljebransjen tilbrakte hun først som ansatt i konsulentselskapet Metier, og deretter som assistent og lærervikar på skole.

– Jeg tenkte på å bli lærer da jeg var yngre, men jeg innså at det var det å være planlegger her som er min hylle i livet. Så jeg levde i håpet om at jeg engang skulle få komme tilbake hit, sier Førland.

Også Eli Marie Sundt er igjen inne i Aker Solutions-varmen som prosessingeniør etter en tur ute.

Hun begynte i selskapet igjen i begynnelsen av januar, etter å ha jobbet i Matek-Samson Regulering AS siden hun mistet jobben i Aker Solutions i 2015. Første gang hun begynte i selskapet var i 2011.

– Jeg hadde forståelse for at jeg var en av de første som måtte gå. Selv om det egentlig var her jeg ville være.

Mange runder

– Da jeg hadde fått meg en ny jobb, hadde jeg egentlig ikke tenkt at jeg skulle tilbake. Men så dukket jobben opp på et autosøk på Finn. Jeg hadde ikke tenkt å søke, men så var det noen tidligere kolleger som oppfordret meg til det, sier Sundt.

Hun sier at hun måtte gå mange runder med seg selv før hun takket ja til jobben da hun fikk tilbudet.

– Jeg forhørte meg om det var mer trygghet, men jeg hadde ikke valgt å komme tilbake hvis jeg ikke hadde trodd at jeg har en framtid her. Samtidig vet jeg at dersom det kommer en ny nedtur igjen, er det nye muligheter utenfor dette selskapet, sier Sundt.

Sa opp 5000 – nå ansetter de 100

Aker Solutions skal ansette opp mot 100 ingeniører i Stavanger, noen få år etter at selskapet gikk fra å ha nesten 11 000 ansatte i Norge til å ha 5800.

Fra 2012 til 2016 ble antall ansatte nærmest halvert, men nå ser det lysere ut, skriver Stavanger Aftenblad.

– Det er litt av en reise vi har vært med på. Før det stupte, har aldri aktivitetsnivået vært så høyt, sier Tone Aarrestad, som er leder for engineering og prosjektledelse.

– Folk har stått på, og vi har fått til viktige endringer. Vi har hatt en del innleide, som nå har fått fast jobb. En del som mistet jobben er nå tilbake, og vi jobber med å rekruttere nyutdannede, sier hun og legger til at det er ufattelig hyggelig å ansette nye.

Hun påpeker samtidig at markedet fortsatt er krevende, og at kontraktene selskapet har vunnet ikke varer evig.

Aibel ansetter

Også Aibel fikk merke oljenedturen og har siden 2014 kuttet antall ansatte med rundt 1300. I desember ansatte de 30 personer, i hovedsak folk som hadde jobbet for selskapet tidligere. Prosjekteringsarbeid knyttet til Snorre Expansion gir behov for 160 ingeniører i Stavanger.

Ifølge en studie gjort for bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, vil det bli 22.000 nye ansatte i olje- og gassindustrien fram til 2020.