I begynnelsen av februar ble det åpnet konkurs i boet til Replab AS ved Trøndelag tingrett. Tidligere daglig Trond Arve Hammernes stiftet selskapet som driver med reparasjon av kommunikasjonsutstyr i februar 2017.

– Den daglige driften har vært i balanse, men vi har gammel gjeld som vi ikke har fått has på. Vi valgte å melde oppbud i dag, sa han til MN24 i starten av februar.

Tapte budrunden

Ifølge Hammernes var det fire ansatte i bedriften på det tidspunktet. Sondre Bjarghov var en av dem, og hadde jobbet der i over sju år da det ble åpnet konkurs i boet.

– Jeg har aldri vært på eiersida, men har vært med på å utvikle og forme konseptet over tid, og har på den måten fått eierskap til bedriften. Da Replab dessverre gikk konkurs, var planen å kjøpe boet og drive videre, forklarer Bjarghov.

Slik ble det imidlertid ikke. Bostyrer Ståle Spjøtvold kunne i midten av februar bekrefte at konkursboet var kjøpt opp av Iphonefixer AS.

– Jeg har tenkt lenge på å etablere meg også i Trondheim, men det passet ikke før nå. Da Replab gikk konkurs tenkte jeg det kunne være en enklere inngangsport til markedet her, uttalte daglig leder og eier i Iphonefixer AS, Hans Christian Kvamme Brændeland, i midten av februar.

Han har drevet selskapet siden 2015, og har tre butikker fra før av – en i Ålesund, en i Molde og en i Kristiansund – som driver med det samme som Replab.

– Det var vondt

Etter å ha tapt budrunden om konkursboet, innrømmer både Bjarghov og samboeren Vilde Haugland at de var skuffet.

– I business er det pengene som rår, men det var vondt. Vi var innstilt på å starte noe eget, og måtte gå fra plan a til plan b, forklarer Bjarghov.

Mandag denne uka åpnet samboerparet Tech Studio i Søndre gate. Her skal Bjarghov drive med reparasjon av mobiler og nettbrett, mens Haugland er markedssjef. Hun er også markedssjef i restaurantkjeden Kompis.

Tech Studio har åpnet i lokaler i Søndre gate. Foto: Synne Mauseth

– Tech Studio er jo et navn som skiller seg ut fra andre bedrifter som driver med det samme, og som ikke sier noe direkte om hva vi gjør. Men det er også litt av tanken bak. Vi vil ha mulighet til å sikte bredt og ekspandere over tid, forklarer Bjarghov.

For å skille seg ut fra andre aktører, forklarer de at de også skal drive med såkalt mikrolodding.

– Ikke alle driver med dette, og mikrolodding er mer nisjebasert. Det betyr at man ved hjelp av et mikroskop lodder små komponenter på selve kretskortet i telefoner og nettbrett. På denne måten kan man fikse feil som oppstår i telefoner ved for eksempel kortslutting og vannskader, forklarer Bjarghov.

Haugland og Bjarghov har investert kroner i sin nye bedrift i Trondheim. Foto: Synne Mauseth

Vil skille seg ut

Både Bjarghov og Haugland forklarer at det er mange aktører som driver med mobilreparasjon i Trondheim fra før av.

– Mange har lite kjennskap til dette med uautorisert reparasjon, men vi ror det har mye potensial og en stor framtid. Vi ser sjeldent at folk kommer inn med telefoner som er mindre enn et år, fordi de fremdeles har garanti, men mye kan også fikses etter at det har gått et år, forklarer Bjarghov, før Haugland skyter inn.

– Vi skal også ha fokus på bedriftsmarkedet. Mange bedrifter fronter bærekraft, og da mener vi at noe av det viktigste er å tilby en avtale med de ansatte om mobilreparasjoner. Vi ønsker at en telefon skal vare i fem år – ikke i kun et.

Samboerparet har store forventninger til tiden framover.

På sikt ønsker samboerparet å utvide bedriften. Foto: Synne Mauseth

– For å lykkes må vi være godt synlige på sosiale medier og den foretrukne aktøren når folk søker på Google. I tillegg er Sondre utrolig god på det han gjør, forklarer Haugland.

Begge tar sikte på å utvide bedriften etter hvert.

– Jeg har ingen utdanning, men det har vært syv år med «learning by doing». Jeg fikk raskt interesse for faget, og merket også at jeg hadde litt teft for det. Har du interesse for det du gjør, lærer du også mye raskere. Her skal vi ha et åpent miljø, så om noen vil komme og skru litt, er de velkommen, sier Bjarghov, som skal jobbe 100 prosent i Tech Studio.

– Etter hvert hadde det vært gøy med flere ansatte og flere avdelinger. Vi må sikte høyt, men først skal vi skape et navn her og få det til å gå rundt.