På seks år har Sivert Syrstad og kollegene stoppet ulovlig arbeid til en verdi av 50 millioner kroner. Syrstad tror mørketallene er store.

Han leder det lokale eltilsynet ved strømnettselskapet Tensio. De holder til i nye lokaler på Tempe nær Trondheim sentrum.

Oppgitt

- Den seriøse delen av bransjen er flink til å tipse oss. De har problemer med å konkurrere mot firma som ikke følger reglene, sier Syrstad.

Tilsynet prioriterer blant annet virksomheter uten riktige kvalifikasjoner, modulbygg med opphav i andre land med andre krav, og byggherrer.

Syrstad viser gjerne fram bilder av skrekkeksempler: Sammenkveilede, rotete kabler; brannskader etter dårlig installasjonsarbeid; anlegg som er stengt på dagen eller krevd reinstallert.

– Finner vi noe som er graverende nok, må hele eller deler av anlegget demonteres, sier Sivert Syrstad. Foto: Stian Hansen

- Vi kom over et tilfelle hvor en kar hadde blitt frakoblet strømnettet og koblet seg på igjen ved å sette startkabler på en strømledning ved naboeiendommen. Det er livsfarlig å gjøre noe sånt, og å la det ligge åpent så andre folk kan få strøm i seg, sier Syrstad.

Han legger til at koblingen også kunne ha startet en brann.

- Jeg blir oppgitt over hva folk kan finne på å gjøre, hvilken risiko de utsetter seg for, sier han.

Flere tips

Tensio foretar 9000 tilsyn årlig i Trøndelag. Arbeidet dreies mer mot elkrim: Tilsyn og undersøkelser rettet særlig mot useriøse aktører.

Syrstad mener dette gir best effekt for arbeidstimene. Han anslår de årlig bruker 1,2 årsverk på dette arbeidet.

- Vi finner mange dårlige anlegg i boliger hvor utenlandske arbeidere blir plassert av arbeidsgiver. De tørker ofte arbeidsklær over varmeovner fordi det ikke fins tørkerom, sier han.

Syrstad viser fram bilder fra en hybel hvor arbeiderne ventet besøk av Tensio. Grunnet for få stikkontakter hadde arbeiderne gjort utstrakt bruk av skjøteledninger. Ledningene var forsøkt skjult under sengen.

- Vi oppdager mer fordi vi får flere tips. Det gir oss ikke grunnlag til å si det jukses mer med elektriske anlegg, presiserer han.

Gjenganger: Tensio finner ofte feil i boligene til utenlandske arbeidere. Her var en varmeovn plassert oppå en plastkasse, og skjøteledninger forsøkt skjult under sengen. Foto: Tensio

Måtte gjøres på nytt

Boligeieren er ansvarlig for at anlegget er i orden.

- De som kjøper tjenester må sjekke i Elvirksomhetsregisteret at el-virksomheten har lov til å bygge elektrisk anlegg, understreker Syrstad.

Tensios eltilsyn har 12,5 årsverk og 175 000 kunder. De har uhindret adgang til elektriske anlegg, kan gi pålegg om retting og stenge farlige anlegg.

I fjor ble 20 elektriske anlegg i Trøndelag krevd reinstallert. Flere byggeplasser ble stengt og foretak sanksjonert.