En ny sag kutter granittskiver til produksjon av blant annet heller og støttemurblokker, av restprodukt fra Folstadbruddet på Støren.

- Støren Granitt AS ble registrert 8. mai 2020, og det har blitt gjort en del vurderinger rundt hvilket utstyr det skulle investeres i. Det er også en viss leveringstid på utstyret. Sagen ble montert i påsken 2022 og tatt i bruk kort tid etter, forteller daglig leder og eier Rune Folgerø i Støren Granitt AS, hvor det foreløpig er ansatt én operatør.

Folgerø drifter blant annet også selskapet Støren Betong AS, som holder til på Prestteigen på Støren, hvor man nå altså i tillegg er i gang med skjæring av granitt i en isolert hall.

- Trøndergranitt AS, som har driftsavtalen i Folstadbruddet, har tatt ut granittblokker der i flere år. Dette er granitt som er kjent for sin spesielle lyse og gode kvalitet, som blant annet brukes i gravmonumenter. I den prosessen oppstår det en stor andel restprodukt med form og kvalitet som ikke er egnet for eksport eller viderebehandling andre steder i Norge. Dette ligger delvis i vegen for videre drift i Folstadbruddet, så Støren Granitt AS henter ut en del av dette for å sage det til bruk som heller og støttemurblokker, forklarer Folgerø.

Skjæringen av granitt skjer i en hall på Prestteigen på Støren. Foto: Støren Granitt AS

Én kvadratmeter i timen

Folgerø forteller at saga skjærer cirka én kvadratmeter med granitt i timen.

- Dette er en type sag som ikke trenger tilsyn etter at den er programmert, og som derfor også jobber om natten, så den kan sage 18-20 kvadratmeter i døgnet, opplyser Folgerø.

Øvrige restprodukt

Folgerø sier det ville vært bra om man kunne utnytte all granitten i Folstadbruddet til noe samfunnsnyttig, i stedet for at det blir liggende i veien for driften der.

- Den delen av restprodukt som ikke er praktisk å utnytte for skjæring her, kan periodevis knuses og brukes i betong. Så det kan la seg gjøre å få til 100 prosent utnyttelse, som samtidig vil gi samfunnsnytte og kortreiste og miljøvennlige produkter, sier Folgerø.

- Dette er en type sag som ikke trenger tilsyn etter at den er programmert, og som derfor også jobber om natten, sier Rune Folgerø. Foto: Simen Meisdal