En blanding av økonomi, miljø og idealisme har gjort ekteparet Olaug og Helge Engan til strømprodusenter. Gården Engan Utistu i Dalsgrenda i Flå har fått montert solcellepanel på de sørvendte uthustakene. Gården ligger fritt og åpent til med sol fra alle kanter.

En sen mai-kveld treffer fortsatt de siste solstrålene uthustakene på gården Engan Utistu i Flå.

225 kvadratmeter uthustak er dekt av totalt 138 solcellepanel. Anlegget er testkjørt og klart til bruk. Gårdeierne venter bare på at avtalen med Trønderenergi skal underskrives. De regner med at det skjer en av de nærmeste dagene.

- Det ligger idealisme og miljøtanke bak, og så tenkte vi at vi må gjøre noe som er litt spennende og nyskapende, sier Helge Engan. Når de så fikk et godt økonomisk tilbud på solceller, var det gjort. Engan tror solenergi er framtida.

Solcelleparet: Olaug og Helge Engan har tenkt på solceller over tid. Endelig har de fått montert panelene. Nå venter de bare på siste godkjennelse før de trykker på startknappen og blir strømprodusenter.

Les også om minihuset på svartlamoen som skal produsere sin egen strøm.

- Solenergi er ukontroversielt

- Ta Gauldalen som eksempel. Se på alle takene med plass til solcelleanlegg. Solenergi er ukontroversielt og uten skader på miljøet. Dette kommer til å ta av, sier han.

Også kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem i Trønderenergi tror langt flere kommer til å installere solcellepanel.

- Ingen tvil om det, sier han.

- Solcelleteknologien blir bedre og bedre og billigere og billigere. Med Enova-støtte klarer man å få det økonomisk lønnsomt allerede i dag både for private og for firma.

Bare 20–30 kunder har solcellepanel i dag

I dag har Trønderenergi cirka 30 privatkunder med solcellepanel. Eidem regner med at det etterhvert blir vanlig med solceller på nybygg. På gamle hus regner han med at hvermannsen nok fortsatt kommer til å tenke at det tar for lang tid før det blir lønnsomt, men han tror at klimabevisste og teknologi-interesserte vil like å bidra til egen energiproduksjon med ren og fornybar kraft.

- Trønderenergi jobber for å hjelpe kundene med smarte energiløsninger. Da vil sol ofte være en del av løsningen, men i all planleggbar framtid vil vannkraft være ryggraden i energiforsyningen i Norge, sier kommunikasjonsdirektøren i Trønderenergi. Han slår fast at solkraft blir veldig viktig for at verden skal gå fra fossil kraft til fornybar energi.

Gratis strøm om ti år

Gårdeierne på Engan forteller at de regner med at anlegget er betalt ned i løpet av åtte-ti år, avhengig av produksjon og strømpris. Etter det vil den strømmen som blir produsert på gården, være gratis.

Elbil: Snart kan Helge Engan lade bilen med egenprodusert strøm.

- Anlegget har en forventet levetid på mellom 30 og 50 år. Erfaring viser også at solcelleanlegg krever lite vedlikehold. Når anlegget er nedbetalt, kommer vi bare til å betale for den strømmen vi ikke klarer å produsere selv.

Helge Engan sier de regner med å produsere 30 000 kilowattimer i året. Strømmen skal gå til de to familiene som bor på gården, og til gårdsdriften. I fjor brukte de 42 000 kilowattimer totalt. Det mangler altså litt på at de blir helt selvforsynte med elektrisk kraft på gården. I dag har de heller ikke mulighet til å lagre strømmen. En solrik dag kommer de til å produsere mer enn de bruker. Da må de selge overskuddskraft. På gråværsdager med stort energiforbruk må familiene kjøpe deler av strømmen de trenger.

Kraftprodusenter: Olaug og Helge Engan kan snart produsere sin egen strøm fra solcellepanelene på taket.

Følger med på strømforbruket

Om få år håper og tror Helge Engan at batteriteknologien har kommet så langt at de får lagret overskuddsstrømmen til bruk en gråværsdag.

Helge Engan forteller at de på en av de få gråværsdagene i mai dette året produserte fem kilowatt. Den dagen brukte de akkurat det samme på gården. En dag med strålende sol regner han med at de kan produsere 30 kilowatt. Han har undersøkt strømforbruket sitt grundig og funnet ut at storforbruket på gården skjer i april og mai når de pumper møkk før utkjøring på jordene. November og desember regner han med kommer til å være de to dårligste månedene når det gjelder strømproduksjon. Men han understreker at dette har han ikke erfaring med så langt.

Her ligger solcellepanelene tett i tett. 225 kvadratmeter uthustak er dekt av totalt 138 solcellepanel.

Strømgrafer er underholdning

- Det nye underholdningsprogrammet vårt blir å følge med på grafene over strømproduksjon og strømforbruk på gården, sier Engan. Anlegget på Ler kom i stand på grunn av gårdeiernes idealisme og lyst til å prøve noe nytt og framtidsrettet.

Nesten selvforsynt: Solenergien fra gården til Olaug og Helge Engan gjør at dem selvforsynte på solrike dager. De må trolig selge overskuddskraft enkelte dager. Andre dager må de nok kjøpe for å ha nok strøm til gårdsdriften og de to familiene på gården.

Solcelleidelalist Johannes Moen har gjennom sitt enkeltmannsforetak stått bak planleggingen og monteringen av anlegget på Engan sammen med Kvål el-installasjon og Trønderenergi.

- På grunn av teknologi- og prisutvikling er interessen for å få montert solcelleanlegg helt ustoppelig, sier han. Solcellepanelene henter energien direkte fra sola, krever lite råmaterialer og fører ikke til ekstra inngrep i naturen for å få anleggene på plass.

- Lønnsomt og miljøvennlig

- Det er bare tynne flak med silisium lagt på eksisterende tak. Nå går prisene på solcellepanelene ned og effektiviteten opp. Det gjør det både lønnsomt og miljøvennlig, sier Johannes Moen. For større gårdsanlegg er det ekstra lønnsomt fordi de får momsfradrag og kan skrive av investeringen som driftsmidler. Han tror solenergi vil utkonkurrere alle andre typer for energi i verden.

- Både vannkraft og vindkraft fører til store naturinngrep. Solenergi fører til langt mindre ulemper, krever lite vedlikehold og anleggene har lang levetid, sier Moen.

Han mener et anlegg har en levetid på 40 år og vil være nedbetalt mellom sju og 20 år. Ekstra lønnsomt blir det å installere solcellepanel når det kommer løsninger for å lagre solenergi fra sommeren til bruk om vinteren.

- Det haster å få lagt om til fornybar energi, sier Johannes Moen.

Kveldssol i mai: Her treffer de siste solstrålene takene på de to uthusene på gården Engan Utistu som ligger til venstre på bildet.