– Mange kunder ønsker ikke å bruke kjemikalier på gulv og på andre overflater, og det gjelder spesielt i barnehager og skoler. Storvask MMA AS har inngått et samarbeid med den danske bedriften DFD om vask og utlevering av Viima- produkter. Viima kjennetegnes av en spesiell fiber i produktene som gjør rent uten bruk av kjemikalier, sier daglig leder Lars Gåsø i Storvask AS.

Samarbeider

Storvask AS har vaskeri i Lensvik, og Gåsø forteller at kommuner, sykehus og restauranter er blant kundene. I flere år har Storvask hatt samarbeid med attføringsbedriften Vekst Melhus som har et mindre vaskeri. Hos Vekst Melhus er det vask av blant annet matter, tyngre arbeidstøy, kluter og mopper, og Storvask ønsker å utvide samarbeidet for å komme geografisk tettere på markedet i og rundt Trondheim.

Vekst Melhus er en attføringsbedrift som holder til i næringsområdet på Søberg, og de ansatte har ulike arbeidsoppgaver. Produktene er svært varierte, og spenner fra kjøkkeninnredning til catering og vask av matter. Bedriften eies av Melhus kommune.

– Samarbeidet er viktig for oss på grunn av avstandene til kundene, sier Gåsø.

Salgssjef Ketil Hansen i Storvask som har 40 ansatte, forteller at samarbeidet med Vekst Melhus kom i stand da Storvask var i en fase der bedriftens ledelse vurderte å bygge ut.

– Vi ønsker at Vekst Melhus skal få flere vaskerioppdrag, og bedrifter i Gauldalen burde velge Vekst Melhus når det er behov for å få vasket for eksempel matter og arbeidsklær. Storvask og Vekst Melhus kan tilby produkter til konkurransedyktige priser. Daglig leder Hans Inge Andersen gjør en kjempejobb for å ta vare på de ansatte, sier Hansen og Gåsø.

Kvalitetssjekk

I vaskeridelen har Vekst Melhus fem ansatte, og der vaskes det matter, mopper og tyngre arbeidstøy. Melhus har ikke eget renseri, men Vekst Melhus ser ikke for seg å etablere det fordi det krever bruk av kjemikalier.

I forrige uke var daglig leder Gåsø og salgssjef Hansen fra Storvask hos Vekst Melhus for å møte markedssjef Jan Matthiesen fra det danske firmaet DFD. Matthiesen hos Vekst Melhus for å ta en kvalitetssjekk på om klutene fra hans firma vaskes på riktig måte.

– Vi har hatt en verdensomspennende epidemi, og det betyr at vi har hatt et renhold på nivå med det en ser på sykehus, sier Matthiesen.

Firmaet har spesialisert seg på rengjøring med mopper og kluter uten bruk av kjemikalier. Men om produktene vaskes feil eller det benyttes feil mengde vaskemiddel, vil produktene inneholde mer og mer smuss. Markedssjef Matthiesen forklarer at vann og fiber i kombinasjon vil kunne fjerne smusspartikler, virus og bakterier.

Etter koronatiden kan det også være behov for å få vekk mest mulig at sykdomsframkallende virus og bakterier, men kjemikalier er ikke det folk ønsker skal ligge igjen på gulv og overflater etter renholdet ifølge Matthiesen. Heller ikke tungmetaller ønsker det danske firmaet skal være i moppene som firmaet leverer.

– På en fiberklut vil det sitte igjen smusspartikler, og ved en vask vil dette fortsatt sitte igjen. Smusset vil bygge seg opp for hver gang produktene vaskes. Fibrene må stå ut under vask slik at smusspartiklene slipper. Først og fremst er det vaskemetode og temperatur som er avgjørende for om en lykkes med å fjerne smusset fra fibrene, forklarer Matthiesen.

Produkter som vaskes hos Vekst Melhus, blir nøye studert av markedssjef Jan Matthiesen fra DFD. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Fikk tilbakemelding

Inne i vaskeriet venter de ansatte i Vekst Melhus spent på «dommen» fra markedssjef Matthiesen i det danske firmaet.

– Dette er som en diamant, sier Matthiesen etter å ha gransket med lupe, en klut etter at den er vasket hos Vekst Melhus.

Lettet konstaterer daglig leder Hans Inge Andersen i Vekst Melhus at det ble bestått. Den eneste kommentaren de fikk var at de må være litt mer nøye med dosering av vaskemiddel i vaskemaskinene hos Vekst Melhus.

– Det er fint å få en slik anerkjennelse. Vi har et godt samarbeid med Storvask, og vi opplever den bedriften som en aktør som vil noe mer enn å tjene penger, sier Andersen.

Fredrik Aabel er en av de ansatte i vaskeriet, og han forteller at de gjerne tar på seg flere oppdrag.

– Vi tar imot henvendelser på utleie matter, mopper og arbeidstøy fra bedrifter til vask, og vi kan også ta imot matter fra private kunder. Hver dag jobber vi for å få flere kunder, sier Aabel.

I vaskeriet hos Vekst Melhus står daglig leder Hans Inge Andersen, medarbeiderne Svein Stallvik Fredrik Aabel og Jonny Wikdahl fra Vekst Melhus, salgssjef Ketil Hansen og daglig leder Lars Gåsø fra Storvask AS samt markedssjef Jan Matthiesen fra DFD. Foto: Gunn Heidi Nakrem