I undersøkelsen utført i januar i år, svarer fire av ti at de har pusset opp i løpet av fjoråret. Sørlendinger og østlendinger er de som har pusset opp mest, mens trønderne har svart at de pusser opp minst.

– Hvorfor akkurat trøndere har pusset opp mindre enn innbyggere i resten av landet er vanskelig å spekulere i. Men generelt ser vi at vi hadde en nedgang i antall jobber på Mittanbud fra april i 2021 av. Det var mange prosjekter i begynnelsen av året, men så dabbet det av. Da åpna Norge igjen, og mange ville kanskje bruke pengene sine på andre ting, sier kommunikasjonsansvarlig i Mittanbud, Martin Grevstad.

Mangel på arbeidskraft

I løpet av 2021 ble mangelen på håndverkere i Norge synlig. Det viser også tall fra Mittanbud. Grevstad forklarer at det var rekordmange prosjekter som ikke ble besvart på anbudstjenesten. Tolv prosent av jobbene som ble lagt ut i 2021 fikk ingen svar fra bedrifter.

– Innreiserestriksjoner og mangel på utenlandsk arbeidskraft påvirket bedriftene, som igjen fikk mindre kapasitet til å utføre prosjekter, sier Grevstad.

Kommunikasjonsansvarlig i Mittanbud, Martin Grevstad. Foto: Mittanbud

Han forklarer videre at det ble stille på anbudstjenesten i et par måneder etter at landet stengte ned i mars 2020.

– Så tok det helt av mot sommeren. Folk var hjemme og villa ha ting gjort. Dessuten var det lov til å bruke håndverkere, men ikke lov til så mye annet. Tallene i 2020 var veldig høye, så at vi så en nedgang i fjor var ikke overraskende, sier Grevstad.

Færre jobber i Trøndelag

Undersøkelsen fra Norstat viser at det er stor forskjell på hvor man bor i landet og hvorvidt man velger å gjøre hele eller deler av oppussingsjobben selv. Folk i Midt-Norge ser ut til å være mest selvstendige, hvor hele 53 prosent oppgir at de gjorde oppussingen på egen hånd. I Oslo var prosentandelen elleve prosent.

Grevstad forklarer at Mittanbud hadde 18 500 jobber i Trøndelag i 2021. På Vestlandet var det nærmere 30 000 jobber.

– Generelt ser vi at det er et byfenomen å bruke slike tjenester for å finne håndverkere. Det kan det kanskje være to grunner til. Jungeltelegrafen står sterkere på mindre steder og folk kan gjøre mer selv. Hvorfor det er færre oppdrag i Midt-Norge enn i for eksempel Finnmark er det ingen god forklaring på, men trøndere anser seg selv opplagt som ganske handy, sier Grevstad.

– Viser at det pusses opp

Rune Bakken er butikksjef ved Norges største Obs Bygg i Norge. 11. februar i fjor åpnet de opp Obs Bygg Leangen etter å ha flyttet butikken fra City Lade.

Butikksjef Rune Bakken ved Obs Bygg Leangen. Foto: Rune Petter Ness

– Det har vært et veldig spennende år. Vi har levert tall over det som var forventet og er godt fornøyd. Vi hadde et spesielt godt malingsår, og ser at interiørprodukter fortsatt er populære, sier Bakken.

Verken han eller viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge, Bjørn Vik-Mo, har en oppfatning av at trøndere pusser opp lite.

Ifølge Vik-Mo hadde butikken en omsetningsvekst på 29 prosent i 2021 – en økning på 68 millioner kroner fra året før. Omsetningen endte på 301 millioner kroner.

Viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge, Bjørn Vik-Mo. Foto: Rune Petter Ness

Vik-Mo forklarer at de varegruppene som økte mest var grill, trelast og byggeplater.

– Vi har inntrykk av at trøndere fremdeles er oppussingsivrige. Våre tall viser at det absolutt pusses opp, forklarer Vik-Mo, og legger til:

– Vi må samtidig ta høyde for at 2021 var et år med en voldsom vekst i trelastprisene, spesielt fra sommeren av. En og annen kunde utsatte nok terrasseprosjektet sitt, og farten på salget av trelast dempet seg utover høsten.

Ifølge Vik-Mo tyder prognoser på at prissituasjonen vil gå noe ned og være på et annet nivå i 2022.

Fraktproblemer

Butikksjef ved Right Price Tiles på Tiller, Eskil Kulseth, har heller ikke en oppfatning av at trøndere har pusset opp lite i året som har gått.

– Vi gikk litt ned i omsetning fra 2020 til 2021, men ikke mye. Korona gjorde at folk brukte mer penger på oppussing i 2020, mens i fjor var åpnet det mer og folk kunne reise igjen. Det er vanskelig å si at dette er årsaken til nedgangen, men det er det inntrykket vi sitter igjen med, forklarer Kulseth.

Ifølge han omsatte butikken for rundt 20 millioner kroner i fjor.

– Det totale bildet viser at fjoråret ikke var et dårlig år. At trøndere pusser opp minst i landet – det er jeg usikker på, sier Kulseth og ler.

Som hos mange andre aktører, har også Right Price Tiles på Tiller slitt med å få levert enkelte varer til butikken.

– Dette gjelder mest VVS-artikler og baderomsinnredninger. Det er ikke på grunn av produksjonsproblemer eller at kundene har hamstra, men på grunn av fraktproblemer, sier Kulseth.

Stua mest populær

Tall fra oppussingsrapporten viser at stuen er det rommet flest nordmenn har pusset opp i 2021. 42 prosent av de som pusset opp, pusset opp stuen.

På Mittanbud var kjøkken, gang og bad også populære renoveringsobjekt, skriver anbudstjenesten.

Rapporten viser også at fire av ti som pusset opp i fjor brukte under 20 000 kroner på sitt oppussingsprosjekt.