Water Linked utvikler teknologi for trådløs kommunikasjon under vann fra hovedkontoret i Stiklestadveien på Lade.

De ble etablert i 2013, og var i mange år kun en håndfull ansatte. I fjor ansatte de ti nye, slik at de i dag er 16. Like før påske begynte søket etter ytterligere ti, og også neste år vil de ha ti nyansettelser.

– Da vi satt med søkerbunken i fjor, hadde vi rundt 80 kvalifiserte søkere, sier Oliver Skisland, administrerende direktør i Water Linked.

Rekordlav ledighet

– Mangel på arbeidskraft i Trøndelag er et alvorlig problem, sier derimot Johanna Aaker Lindstad, gründerøkonom og leder i Regnskapshuset SMN.

– Jeg er daglig i kontakt med bedrifter som står i dette, og deres tilbakemelding er unison: Det er svært vanskelig å få tak i arbeidskraft med rett kompetanse, sier Lindstad.

Gründerøkonom Johanna Aaker Lindstad opplever at mange bedrifter sliter med rekruttering. Foto: Morten Antonsen

Ifølge NAV er arbeidsledigheten i Trøndelag på rekordlave 1,5 prosent, og tallet på arbeidssøkere har sunket med 6720 sammenlignet med mars i fjor.

Adresseavisen har også tidligere skrevet om den beinharde kampen som nå pågår om hodene i arbeidslivet, og hodejegere tror en ny generasjon arbeidstagere nå har andre forventninger til arbeidslivet.

– Det er arbeidsplasser med godt omdømme som tiltrekker seg nye ansatte, mener Hege Svendsen, daglig leder i bemanningsselskapet Fremogruppen.

Gunn Iren Berg Svendsen i Jobzone har sagt til Adresseavisen at det er særlig IT-bransjen som sliter med å rekruttere folk, men at grafiske designere og regnskapsførere kommer like etter.

Revisjonshuset BDO har nå sammen med Deloitte, KPMG, PwC og EY regnet ut at de behøver 350 nye revisorer de neste fem årene. De viser til at til tross den pressende etterspørselen så utdanner NTNU bare 40 prosent av behovet for revisorer i regionen.

– Etterspørsel etter våre tjenester er økende og BDO trenger tilgang til flere ressurser. Dersom vi ikke klarer å rekruttere, risikerer vi stor revisorslitasje, sier Arve Garberg, partner og regionleder for revisjon BDO MidtNord.

God kombo

Skisland har selvsagt fått med seg at mange også i hans bransje mener det er vanskelig å rekruttere, men han mener å vite hvorfor dette ikke gjelder dem.

– I de store teknoselskapene jobber du ofte litt som i et vakuum, hvor du verken ser et produkt eller en kunde. Vi er fortsatt et lite og innovativt selskap, som lager et faktisk produkt som alle, med ulik kompetanse, deltar inn i. Det er et kult produkt, som selges til konkrete kunder. Det tror jeg mange teknologer syns er gøy, men skal de jobbe på denne måten i et lite gründerselsskap er gjerne økonomien usikker. Vi er små, men godt etablert med store eiere, som blant annet Equinor og Investinor, i ryggen. Dette tror jeg oppfattes som en god kombo, sier Skisland.

De lager sensorer som skal brukes under vann, og har selvsagt vanntanker å teste produkter i. Foto: David Engmo
Water Linked vokser raskt om dagen, og da må det ombygging av lokalene til. Foto: David Engmo

Teknohovedstaden

Water Linked har brukt oppimot 40 millioner kroner på å utvikle en kjerneteknologi, og nå dukker det gradvis opp nye produkter som bruker teknologien. Det begynte med en sensor som måler hastighet under vann, denne brukes blant annet til undervannsnavigasjon. Nå nylig lanserte de trådløse målere av både oksygennivå og temperatur til fiskeoppdrettere.

Denne dingsen måler hastighet under vann og er utviklet av Water Linked. Selve produksjonen skjer i Halden. Foto: David Engmo
Mange ingeniører liker å jobbe konkret, og skape et faktisk produkt. Foto: David Engmo

– Flere produkter kommer, sier Skisland, foreløpig hemmelighetsfull. Til det trengs det enda flere ansatte, og direktøren forsikrer at selv om Water Linked har kunder fra hele verden, så vil hovedkontoret forbli i Trondheim. De fleste kundene er i Kina og USA.

– Det er åpenbart en styrke for oss å være i samme by som NTNU og Sintef, sier Skisland.

Må tenke nytt

Water Linked omsatte for cirka 20 millioner i fjor, og har omsatt for 10 millioner så langt i år. Håpet er å runde en omsetning på over 30 millioner i år.

Gründerøkonom Lindstad sier dagens få ledige skaper store utfordringer for mange midtnorske bedrifter, og hun frykter at dette kan påvirke lønnsomheten både på kort og lang sikt. Hun velger likevel å være positiv.

– Mangelen på arbeidskraft gir rom for nytenking for både arbeidstaker og arbeidsgiver, med økte forventninger om utvikling og lønn, så vel som en moderne arbeidshverdag og ledelse. Det er også viktig at arbeidsgivere tør å tenke alternativt og vurdere kandidater selv om de ikke har perfekt CV eller trenger noe tilrettelegging, sier Lindstad.