Frisbeegolf (eller diskgolf) er et nytt tilbud idrettslaget Trønder-Lyn er i gang med å utvikle, og prispengene Kvål El-Installasjon har donert, kommer godt med for idrettslaget. Kvål El-Installasjon fikk 50.000 kroner etter å ha blitt kåret til Årets forbilde, og i formålet for prisen heter det at pengene skal gis til et veldedig formål.

For alle

– Pengene gir oss muligheten til å lage et lavterskeltilbud. Dette vil være gratis å prøve, og hele familien kan delta. Diskgolf er vanvittig populært, og andre steder står folk i kø for å prøve, forteller kasserer Kjetil Hulsund i Trønder-Lyn.

Frisbeegolf er en idrett der en kaster frisbee (plastplate) opp i en metallkurv. Kurvene er spredt rundt omkring i terrenget, og en runde vil også gi en fin naturopplevelse ettersom banen er i et skogområde. Trønder-Lyn planlegger å bygge en bane med inntil 18 metallkurver i anlegget Trehjørningen, og dette er et område som er mye brukt fra før.

Hulsund forklarer at kurvene vil stå i et område der spilleren skal gå på kryss og tvers. Løypa skal ha en lengde som er overkommelig for familier. Ved Melhus videregående skole, på Hallsletta (Monsstuflata), er det noen få kurver.

Gode som gull

– Jeg har kastet frisbee, men jeg har ikke prøvd diskgolf. Vi i idrettslaget er blitt enige om at vi ikke skal bruke interne midler, og dermed er pengene vi får fra Kvål El-Installasjon gode som gull, sier Hulsund.

Trønder-Lyn har satt opp fem kurver, og planen er altså å få laget en 18-kurverbane. Hulsund forteller at de har kjøpt inn 10 disker. Hver frisbee koster 250 kroner. Foreløpig har ikke idrettslaget landet på hvordan utstyret skal gjøres tilgjengelig for allmennheten.

– Trehjørningen ble i 2015 kåret til Melhus kommunes beste friluftsområde. Jeg vil påstå at Trehjørningen er blitt et enda bedre friluftsområde enn for sju år siden. Vi har ambisjoner om at noe skal skje hvert år, og dette er midt i blinken siden vi er opptatt av friluftsliv og folkehelse. Diskgolf gjør at folk kommer seg ut, forteller Hulsund.

Daglig leder Tommy Trøan i Kvål El-Installasjon er takknemlig for å ha fått prisen Årets forbilde, og han har tidligere fortalt i Trønderbladet at han ønsket at pengene skulle brukes i Trehjørningen fordi dette er et område som er lett tilgjengelig for mange. Under en samling i bedriften der Trønder-Lyn, NAV Melhus og Midt-Norsk Opplæring var tilstede sammen med ansatte i Kvål El-Installasjon, ble det spøkefullt sagt at banen skal kalles Tommy-banen.

De tok utfordringen med å prøve seg på litt frisbee, og fagkonsulent Vegard Kvitvang fra Midt-Norsk Opplæring viser at han har taket på teknikken. T.v. prosjektleder Ann Kristin Landsem fra NAV Melhus. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Frisbeene skal kastes opp i ei kurv. Her er en kurv som står ved Melhus videregående skole. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Årets forbilde

Det var under næringslivsfrokosten i forrige uke at Kvål El-Installasjon slik Trønderbladet har omtalt, ble tildelt 50.000 kroner etter å ha vunnet prisen Årets forbilde. Kvål El-Installasjon har fått mye ros for å være en inkluderende bedrift, og bedriften har blant annet fått prisen fordi den gir plass til voksne lærlinger. Lærlinger som kommer rett fra skolebenken eller personer som i voksen alder har ønsket å slå inn på en annen yrkeskarriere, er blitt tatt inn hos bedriften.

– Jeg er opptatt av å gi folk muligheten, sier daglig leder Trøan.

Prisen ble i år delt ut for første gang av NAV Melhus, Næringsforeningen i Trondheimsregionen avdeling Melhus og Melhusbanken. Melhusbanken er giver av summen ifølge rådgiver Ann Kristin Landsem i NAV Melhus.

– Det er artig at prispengene går til noe helt konkret i stedet for til en veldedig organisajon. Et slikt beløp betyr mye for et idrettslag, sier Landsem.

Tar i bruk ressursene

Landsem forteller at NAV Melhus i mange år har hatt et samarbeid med Kvål El-Installasjon om sykepenger, rekruttering og inkludering.

– Vi er kjempeheldige her på Melhus som har en så inkluderende bedrift. Den har tatt inn innvandrere og voksne, og folk har vært i forskjellige livssituasjoner. Flere bedrifter var aktuelle for prisen, men Kvål El-Installasjon utmerket seg. Det er også et poeng at Kvål El-Installasjon i realiteten gir et større bidrag sett ut fra antall ansatte enn Melhus kommune med sine nesten 2000 ansatte, sier Landsem.

Når arbeidsledigheten er lav, er det ekstra viktig ifølge Landsem, å finne de ressursene som er.

– Bedrifter tenker ikke på mulighetene, men at de kan få utfordringer. Om en får flere ut i arbeid, sparer en samfunnet for store ressurser. Tenk på hvor viktig det er for hele familien at folk er i arbeid, og en bedriftsleder kan nesten være som en ekteskapsrådgiver. Ved å få folk ut i arbeid, unngår en at 20-åringer blir uføretrygdet. I stedet kan de få mestringsfølelse, og de kan være med på å betale inn skatt. Derfor laget vi slagordet ledighetsfri sone, og NAV Melhus hjelper bedrifter med å få tak i arbeidskraft, forklarer Landsem.

Næringslivsfrokost har det vært noen få av i koronatiden, og opphevelsen av smittevernet førte til godt oppmøte under næringslivsfrokosten i forrige uke. Den ble arrangert av Næringsforeningen i Trondheimsregionen avdeling Melhus der Hans Petter Øien Kvam (t.v.) er leder. Hovedkontoret til Norgeshus var vertskap, og kontoret er i Melhus sentrum. Foto: Gunn Heidi Nakrem