Regjeringen presenterer revidert nasjonalbudsjett torsdag formiddag.

Rett før gravemaskinene skulle rulle inn på det gamle marintekniske senteret på Tyholt, kommer meldingen fra regjeringen. Det blir ikke byggestart for Ocean Space Centre nå.

Torsdag morgen har Adresseavisen flere kilder som sier at milliard-prosjektet Ocean Space på Tyholt blir utsatt. Etter det Adresseavisen forstår, kommer utsettelsen som en bombe på alle involverte.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har allerede varslet at campusutbyggingen for NTNU i Trondheim må reduseres med flere milliarder.

Byggestart skulle vært i år. I 2024 skulle første byggetrinn med undervisnings og kontorlokaler stå ferdig. Ifølge tidsplanen skulle hele prosjektet med svære bassengbygg og foskningslaboratorier både for NTNU og Sintef være ferdige i 2028. Nå er alt usikkert.

Etter det Adresseavisen forstår er det hele prosjektet som utsettes, og at det er snakk om at utsettelsen begrenses til noen få år.

Et nytt forskningssenter på havromsteknologi har vært under planlegging siden 2005 og har hatt mange opp- og nedturer i disse årene. Forskningssenteret skal overta for dagens marintekniske senter på Tyholt og skal bygges på samme tomt.

- Trist for Norge

I september i fjor lovet de to statsrådene Linda Hofstad Helleland (H) og Iselin Nybø (V) fra den forrige regjeringen 6,9 milliarder kroner i styringsramme til hele utbyggingen. Allerede på statsbudsjettet for 2022 satte de av 500 millioner kroner i oppstartsmidler.

Nå reagerer Høyres Linda Hofstad Helleland med vantro på nyheten om at regjeringen nå stanser Ocean Space.

– Hvis dette historiske løftebruddet medfører riktighet, så er ikke dette annet enn bare trist for Norge som havnasjon og Trondheim som teknologihovedstad. Ingen har lovet mer til OSC enn det Ap har, sier Hofstad Helleland.

Hun beskylder nå regjeringen for å la det gå sport i regjeringen å svekke kunnskap og forskningsprosjektene i Trondheim.

– I tur og orden sneier de ned og stanser de viktige prosjektene i Trondheim. I Høyre er vi også opptatt av å stramme inn, men å gå løs på gryteklare prosjekter som skal bidra til at havet kan produsere mer mat, mineraler og energi er uforståelig, sier Hofstad Helleland.

– En mer trønderfientlig regjering enn denne har vi vel aldri opplevd før, fastslår hun.

- Komplett skandale

- Dette er en komplett skandale, sier venstrepolitiker Erling Moe i Trondheim. Han har også hørt de samme lekkasjene fra revidert nasjonalbudsjett.

- Ocean Space Centre er et gryteferdig prosjekt, vedtatt av Stortinget. Prosjektet har støtte fra alle partier. Det er ikke et lokalt prosjekt, men nasjonalt. Det skal gi økt kunnskap om havrommet og representnerer framtidas verdiskapning. At regjeringen nå velger å skyve dette ut i tid, reiser tvil om det i det hele tatt blir realisert. Dette er en nedprioritering av forskning og teknologi og skulle være en av motorene i arbeidet med bærekraft og det det grønne skiftet.

Nyheten kommer i etterkant av at forskning og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe tidligere i år varslet at også Campus-planene på Gløshaugen må nedskaleres kraftig.

Statsminister Jonas Gahr Støre antydet da han gjestet fylkesårsmøtet i Trøndelag Ap at store byggeprosjekt kunne bli rammet av den generelle usikre økonomiske situasjonen med krig i Ukraina og stigende priser.

LES OGSÅ: Regjeringen vil bruke 352,2 milliarder oljekroner i revidert budsjett – øker med 29,8 milliarder.