Skogeierforeningen Allskog har allerede bokført et tap på 293 millioner kroner på aksjene de eier i Norske Skog, og ved siste årsskifte var posten verdsatt til bare 15 millioner kroner i regnskapet.

Etter at det tirsdag ble kjent at de pantsikrede långiverne sikrer seg kontroll over fabrikkene til det gjeldstyngede papirkonsernet, sier Allskogs styreleder Eilif Due at de nå trolig må nedskrive siste rest av verdi.

Onsdag ettermiddag var aksjene bare verdt rundt to millioner kroner på børsen.

- Dette er en historie vi nå ikke kan gjøre noe med. Vi mener det var riktig å sitte som aksjonær i Norske Skog, og det viktigste for oss har vært at fabrikken på Skogn drives videre, sier Due.

Styre: Eilif Due (t.h.) var den eneste i styret som ble gjenvalgt på Norske Skogs ekstraordinære generalforsamling i august. Her hilser han på nyvalgt styreleder Christen Sveaas, med styremedlem Jon-Aksel Torgersen i forgrunnen. Foto: Foto Kristin Svorte

Kjøpte flere

Selv om aksjene har en kostpris på 307 millioner i Allskogs regnskaper, så har de vært verdt langt mer på børsen.

Da aksjekursen i Norske Skog var på topp i mars 2002, var Allskogs post verdt rundt 600 millioner kroner. Tre år etterpå lånte de 120 millioner kroner for å øke kjøpe enda flere aksjer, noe som gjorde at de i 2008 ble truet med tvangssalg da børskursen sank kraftig.

- Helt feil signal

Due sier at det flere ganger har vært diskusjoner i Allskogs styre om de skulle selge aksjer for å begrense tapet, men mener det ville gitt et signal om at de ikke lenger hadde troen på selskapet.

Han sier at det viktigste for skogeierne har vært å opprettholde driften ved Norske Skogs papirfabrikk på Skogn, og dermed en intakt verdikjede for skognæringen i Midt-Norge.

- Om vi som var med på å etablere selskapet i 1962 hadde hoppet av, så ville det gitt helt feil signal. Det står jeg på. Dette slår ikke beina under Allskog, men hadde Skogn gått over ende så ville det vært et kjempeslag, sier Due.

Allskogs administrerende direktør Snorre Fridén Furberg sier at et nytt tap på Norske Skog-aksjene må dekkes opp gjennom selskapets egenkapital.

- Vi har allerede en anstrengt egenkapitalsituasjon, og det er noe vi gjerne skulle vært foruten, sier han.

Kreditorkonflikt

En av årsakene til at det ikke har blitt funnet en løsning på gjeldskrisen i Norske Skog, er at forskjellig grupper med långivere har stått mot hverandre. Sikrede og usikrede kreditorer har lagt frem forskjellige løsningsforslag, uten å komme til enighet.

Gruppen som nå tar kontroll over papirfabrikkene står bak et obligasjonslån på 290 millioner euro (2,7 milliarder), med pantesikkerhet i de samme fabrikkene. Etter det Adresseavisen forstår oppfattes dette som et forsøk på å tvinge de usikre långiverne med på en løsning.

De pantsikrede långiverne har med seg Norske Skogs tidligere konsernsjef Sven Ombudtsvedt på laget. Han settes nå inn som styreleder i to av konsernets datterselskaper, som igjen eier de syv papirfabrikkene.

På spørsmål om de nå forsøker å tvinge frem en gjeldsløsning, svarer Ombudstvedt:

- Det er i hvert fall et økt press. Det øker åpenbart, sier Ombudstvedt til Adresseavisen.

Overtar: Tidligere konsernsjef Sven Ombudstvedt går inn som styreleder i selskapene som kontrollerer driften i Norske Skogs papirfabrikker. Foto: NTB Scanpix

- To alternativer

Långiverne har ennå ikke trådt inn i pantet de har i fabrikkene, og inntil videre opprettholdes selskapsstrukturen i Norske Skog.

Finansmannen Christen Sveaas ble nylig valgt til ny styreleder i morselskapet Norske Skogindustrier ASA. Ombudstvedt sier at nå er to mulige utfall for konsernet fremover:

- Det ene er at morselskapets styre og ledelse finner en løsning sammen med de sikrede kreditorene, der noe av konsernstrukturen bevares. Det andre alternativet er at morselskapet begjærer oppbud, sier Ombudstvedt.

Norske Skog varslet tirsdag at de på førstkommende mandag vil legge frem ett nytt forslag til gjeldsløsning, og Ombudstvedt sier at alle nye forslag må være basert på de sikrede långivernes premisser.

Han legger til grunn at de sikrede kreditorene vil overta det aller meste av aksjekapitalen i papirkonsernet, noe som betyr at de nåværende eierne mister sine verdier.

- Vil drive videre

Ombudstvedt sier samtidig at långiverne ønsker å fortsatte driften ved papirfabrikkene, uansett utfall på gjeldssituasjonen. Han avviser at fabrikkene vil bli solgt unna hver for seg.

- I enhver setting er den sikrede kreditorgruppen interessert i å holde selskapet samlet og drive gruppen videre. Vi opplever definitivt at det vil gi størst mulig verdier tilbake til den sikrede gruppen, sier han.

Eilif Due var den eneste av styremedlemmene som ble gjenvalgt på den ekstraordinære generalforsamlingen i slutten av august. Due sier at han tror det nye styret og de sikrede kreditorene er veldig samstemte i hva de ønsker, og at det ikke er noen dramatikk i den siste utviklingen.

- Dette endrer ikke det vi har som mål, som er å videføre Norske Skog og særlig de norske fabrikkene, sier han.