Ekteparet Sundal har investert millionbeløp i flere at Proras utbyggingsprosjekter. Blant annet i prosjektselskapet Verftsgata Holding, som sto bak byggingen av Adressahuset, og i Lyngården AS, et næringsbygg i Brøsetveien som Prora aldri bygde.

- Vi har holdt på siden 2013, og har sett ting som ikke stemmer med avtalene. Det har resultert i tusenvis av timer og mye jobb med å ta vare på det vi har investert. Vi fikk prosjektene solgt inn helt annerledes enn det som presenteres her, sier Trond Sundal om hvorfor de har fulgt Terje og Roger Eriksens forklaringer i Sør-Trøndelag tingrett de siste dagene.

- Betydelig beløp

Ekteparet Sundal vil ikke si hvor mye de gjennom årene har investert i Prora-selskaper.

- Det er et betydelig beløp, sier Christin Sundal.

Ekteparets selskap Chrisco Estate kjøpte blant annet 42 prosent av Lyngården AS for 13,5 millioner, men tok tapet og skrev ned investeringen i null i regnskapet.

De har også investert i det mye omtalte Prora-prosjektet Kystad Bolig.

- Uverdig i rettssalen

Terje Eriksens forsvarer, advokat Halvard Helle i Schjødt, reagerer på at ekteparet Sundal kommenterer bevisførselen fra tilhørerbenken.

- For de tiltalte er det uverdig at de bruker rettssalen som arena til å fremme sin sak og lar seg avfotografere i rettssalen, sier Helle.

Han avviser også at prosjektene ble solgt inn til investorene som tryggere enn det Terje Eriksen har forklart i retten.

- Det er samsvar mellom måten de er solgt inn på med det som forklares i retten. Det er grunnløse påstander fra investorene, sier Helle.

Forsvarer Advokat Halvard Helle i Schjødt er forsvarer Terje Eriksen.

- Gir oppreisning

Sundals Chrisco Estate er ett av de fire selskapene som sto bak anmeldelsene av Terje og Roger Eriksen og Prora Eiendom for bedrageri i 2016. De ble senere siktet for bedrageri, men da tiltalen kom var bedrageridelen av siktelsen henlagt på grunn av bevisets stilling.

- Investeringer gir alltid risiko, men når vi er lurt er det viktig for meg og Trond å være til stede her, sier Christin Sundal.

Forsvareren avviser at investorene er lurt.

- Anmeldelsene er henlagt i henhold til det grunnlaget, og de var feilaktige og misvisende, sier Helle om bedragerianmeldelsen.

Mange kjente navn

Ekteparet Sundal har ingen annen tilknytning til Trøndelag enn investeringene i Prora.

- Vi er ikke kjent her fra før, men det var mange kjente navn som Prora hadde med som investorer. Vi gjorde også en grundig jobb før vi gikk inn, sier Christin Sundal.

En rekker formuende personer i Trøndelag har investert i Prora-prosjekter.

Terje Eriksen og sønnen Roger Eriksen er tiltalt for grov økonomisk utroskap, grovt bedrageri og regnskapsjuks. Begge nektet straffskyld da rettssaken startet mandag denne uken.

- Skulle vært gjeld

Forretningsmodellen til Terje og Roger Eriksen var å hentet inn kapital til utbyggingene ved å få investorer til å kjøpe aksjer i de enkelte prosjektselskapene. Prora Eiendom forpliktet seg samtidig til å kjøpe tilbake aksjene innen et avtalt tidspunkt, til samme pris pluss en avkastning på vanligvis 20 prosent per år.

Påtalemyndigheten mener aksjekjøpene egentlig er lån, og at forpliktelsene om tilbakekjøp og den lovte avkastningen skulle vært ført som gjeld i Prora Eiendoms regnskaper i 2009–2012. Ifølge tiltalen ble ikke gjeldsforpliktelser på inntil 205 millioner ført i årsregnskapene.

Fortsetter forklaring

Både tilbakekjøpsavtalene og Proras stadig dårlige likviditet var tema da Terje Eriksen onsdag fortsatte sin forklaring. Derettet startet Roger Eriksen på sin forklaring. Han forklarer seg også torsdag. Det er satt av tre uker til rettssaken, som startet mandag denne uken.