Gründerkonkurransen Polar Bear Pitching er ikke noe for frysepinner. Det var derfor ingen stor rift i gründerbedriften FlowMotion Technologies om å få dra og pitche i et hull i isen i Oulu i Finland 11. februar.

Dro til Finland med flowstick

Markedsansvarlig Didrik Dimmen (23) var den som til slutte måte bite tennene sammen og dra til det iskalde arrangementet. Til vanlig er han student ved NTNUs entreprenørskole, men han har sammen med Lars Flesland, Julie Bauge, Eirik Dyrseth og Ole Jørgen Kleive startet selskapet FlowMotion Technologies. De har laget en elektrisk Gopro-stabilisator som fullstendig eliminerer risting og vibrasjoner. De kaller produktet flowstick.

Dimmen måtte pitche ideen om Gopro-stanga mens han isbadet i boksershortsen foran publikum og en jury. Men han hadde strategien klar.

- Jeg har aldri isbadet tidligere, men jeg tenkte at jeg måtte gå «all in». Å gå sakte og forsiktig ned i vannet mens man hakker tenner var ikke aktuelt. Jeg tok derfor baklengs salto uti vannet, vrikket ankelen, og holdt det gående i to minutter med pitching, forteller Dimmen fornøyd.

Se video av Didrik Dimmens pitch i videoplayeren. På grunn av rettigheter har Adressa.no kun fått lov til å embedde hele videoen. FlowMotion Technologies starter 1:39:08 ut i videoen.

- Husker lite

Til tross for advarsler om at man verken burde dukke under med hodet eller hendene, valgte Dimmen å hive seg uti det med et plask.

- Slik er entreprenørverdenen. Man må stadig begi seg ut på noe man ikke vet hva er, sier han.

Han husker at han tenkte at det var kaldt og vondt, men etter saltoen så tok adrenalinet over, og Dimmen innrømmer at hun husker svært lite av de to minuttene han sto i iskaldt vann.

- Vi bruker mye tid og energi på vårt produkt, og jeg ville at det skulle gjenspeiles i pitchen. Jeg ga derfor blaffen i noen regler, og det lønte seg, sier han.

Rett etter isbadingen gikk han og satte seg i et boblebad.

Vant tur til Silicon Valley

Gründerbedriften fra Trondheim danket ut 19 andre gründerselskap fra Sverige, Russland, Norge og hjemlandet Finland. De stakk av med seieren og vant 10 000 euro, veiledning tilsvarende 10 000 euro og en plass på en inkubator i Silicon Valley i 2 uker.

Dimmen var den tredje siste som pitchet, og var derfor fullstendig klar over at det var mange gode produkter og presentasjoner som han hadde å forholde seg til.

- Det var flere som sto lenge i vannet og ville vise utholdenhet. Men pitchen mister poeng og punch når den blir for lang. Å stå lenge i isvann betyr ikke at du kan starte en suksessbedrift, understreker Dimmen.

FlowMotion Technologies var dagens gründer under Oppdraget. Les mer om selskapet og gründerne som står bak her

Isbjørnen holdt stanga

Han hadde øvd lenge på pitchen, og visste at den var rundt 1 minutt og 40 sekunder lang.

- Jeg ville starte med et pang og så holde det kort og konsist. Det eneste jeg var redd for var at jeg ville få et kuldesjokk som ville føre til at jeg ikke klarte å få ut noe ord eller glemme hva jeg skulle si, sier han.

Siden produktet til NTNU-studentene handler om en stang som skal fjerne risting og skjelving, var det et klart mål at Dimmen ikke skulle få skjelven i det kalde vannet selv.

- Da jeg skulle hoppe uti, måtte jeg legge fra meg stanga, men fikk heldigvis hjelp fra isbjørnen. Jeg måtte improvisere litt der, sier han.

Juryen var strålende fornøyd med både underholdning og produkt. De mener at flowstick har stort markedspotensial og er interessant for investorer.

- Det var en god pitch med showaspekt, og den var bygd opp riktig ifølge juryen. Jeg fikk også høre at jeg var rak i ryggen og hadde selvtillit, sier han.

LES MER (PLUSS): Fire apper som skal gjøre livet lettere

Deltar på Technoport

Gründerstudentene fra NTNU vant også Venture Cup, både for Midt-Norge og nasjonal finale i fjor. Under innovasjonskonferansen Technoport i starten av mars skal FlowMotion Technologies pitche to ganger. Først under pitchekonkurransen, deretter under et direkte crowdfunding-arrangement.

- Det er et kjempeløft å ha seier fra Finland med til Technoport. Nå vet vi hva som er bra, og hva som kan bli bedre, mener Dimmen.

Foreløpig har selskapet kun en prototyp, men i mai/juni ser gründerne for seg at de har en salgbar vare.

- Prisen vil ligge mellom 300 og 400 amerikanske dollar. Vi har ikke alle produksjons- og distribusjonskostnadene klare ennå, forklarer han.

Nær 50 prosent av selskapene som NTNU Technology Transfer har bistått eller investert i, dør før de fyller fem år (krever innlogging).

NTNU-selskap på 2. plass

FlowMotion Technologies holder til på Digs i Olav Tryggvasons gate i Trondheim. De har et samarbeid med Protolab og Eggs design som hjelper til med produksjon, design og funksjonalitet.

Men til tross for at isbadingen ga gevinst, vil ikke studenten kjøpe medlemskap i Sjøbadet riktig ennå.

- Det blir nok ikke noe fast innslag i studiehverdagen, sier Dimmen.

- Litt nervøs

Voico, en annen gründerbedrift fra NTNU, gjorde også god innsats i iskulpen. Lars Gjølme sikret 2. plass med sin pitch.

Se video av pitchen til Voico 34:12 ut i sendingen.

Voico-gründer Lars Gjølme synes det var veldig spennende å delta på et så annerledes pitchekonsept som Polar Bear Pitching

- Jeg var litt nervøs før jeg skulle i vannet for det var umulig å forutsi hvor lenge jeg kom til å holde ut. Jeg hadde ikke rukket å øve opp toleranse for isbading på forhånd så jeg måtte forberede en pitch med mest mulig innhold på kortest mulig tid i tilfelle jeg skulle feige ut og løpe ut av vannet raskt, sier han til Adresseavisen.

LES MER (PLUSS): Sjekk dette gründer-superkullet fra Gløshaugen

- Kort pitch

Kulden påvirket raskt taleevne og konsentrasjon ifølge Gjølme.

- Jeg tror faktisk min pitch var en av kveldens korteste. Jeg hadde hele tiden fokus på å komme meg raskest mulig ut etter å ha levert det aller mest nødvendige av informasjon. Ikke bare fordi det kom til å bli kaldt, men fordi korte, meningsfulle og nøyaktige presentasjoner er noe vi har blitt drillet i på NTNUs entreprenørskole, forteller han.

Premien for 2. plass var en forretningskompetanseanalyse med Quum International til en verdi av 2500 euro.

Les mer om Voico og deres lydkansellereing som absorberer stemmen slik at den ikke blir hørbar for andre i nærheten.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

NTNU-studenten valgte å kaste seg uti vannet i stedet for å gå sakte ned trappa. Foto: KONTIAINEN JARMO/POLAR BEAR PITCHING
Didrik Dimmen hadde god grunn til å sette opp et bredt smil etter seier i Polar Bear Pitching. Foto: Kaisu Koskelin/Polar Bear Pitching
En meget fornøyd Didrik Dimmen kunne ta imot prispengene som kommer godt med i gründertilværelsen i Trondheim. Foto: POLAR BEAR PITCHING
Å pitche i et vann som holder 2-3 grader setter konsentrasjonen på prøve. Foto: POLAR BEAR PITCHING
FlowStick er liten, robust og vannavstøtende, noe som muliggjør profesjonell filming på steder der det tidligere ikke har vært mulig ifølge produktutviklerne. FlowStick kan festes på alle eksisterende Gopro-fester, for eksempel en hjelm, en stang eller en sykkel. Foto: POLAR BEAR PITCHING