Mandag kom nyheten om at Odd Reitan kjøper Britannia Hotel og sier opp driftsavtalen med Thon.

Like etterpå ble det kjent at samtlige av de 160-200 ansatte ved hotellet mister jobben.

- Det var grusomt. Forferdelig. Det har vært mange tårer, sier Anita Stene (57), som har jobbet som servitør ved Jonathan Mat og Vinkjeller i 25 år.

Samme kveld var nyheten om kjøpet og oppsigelsene sak på NRK Trøndelags nyhetssending. Tidligere trondheimsordfører Anne Kathrine Slungård så sendingen og skrev følgende melding på Twitter:

- NRK Trøndelag gjør salget av Britannia til en sak om at 200 mister jobb. Så smått/unynasert kan det altså gjøres. Min kred går til Reitan!

«Dette er stygt»

Det har fått flere av de ansatte på Britannia til å reagere kraftig. Twitter-meldingen ble trykket i Adresseavisens «Twitret om»-spalte torsdag denne uken. Da de ansatte var samlet til klubbmøte ved hotellet fredag ettermiddag, lå utklippet med meldingen fra Slungård på bordet.

- Det kokte i meg da jeg leste dette, sier Birgit Wilks (55), som også jobber som servitør på Jonathan Mat og Vinkjeller i hotellets underetasje.

- Dette er stygt. 200 familier er rammet, sier Anne Karin Dahlberg (50) om meldingen.

Hovedtillitsvalgt Kirsten Renaa reagerer også kraftig:

- Ærlig talt! Det er ufattelig at hun kan skrive noe sånt. Hun har vært ordfører i Trondheim. Hun burde ha innsyn i begge sider av arbeidslivet, sier Renaa.

Slungård: - Full forståelse

Anne Kathrine Slungård sier dette når hun får høre hvordan de Britannia-ansatte reagerer på Twitter-meldingen:

- 140 tegn er en begrenset plass for nyanser. Bakgrunnen for meldingen var at jeg reagerte på NRK Trøndelags reportasje, som var langt mer omfattende enn 140 tegn. De hadde kun den ene siden av saken om at 200 mistet jobben. Jeg reagerte på NRKs ensidige vinkling, sier Slungård, og legger til:

- NRKs vinkling og min tweet utgjør antakelig begge sidene i saken. Men jeg har selvsagt full forståelse for at det oppleves tøft for de ansatte å få en sånn beskjed.

Hun forklarer også hvorfor hun vil gi «all kred» til Reitan i denne saken.

NRK avviser kritikken

- Dette er Trondheims storstue med stor s. Hotellet har skrikende behov for oppgradering slik at den fortsatt kan være en storstue de neste 150 årene. Det er suverent at det finnes lokale pengebinger som kan investere en halv milliard. På den måten vil det fortsatt være arbeidsplasser her fremover.

- Du har et mer langsiktig perspektiv?

- Ja, uten Reitan ville det ikke vært 200 arbeidsplasser på Britannia om noen år. Men jeg har full forståelse og sympati for dem som nå har arbeidsplassen sin der. Min tweet var ikke rettet mot dem, men NRK Trøndelag. Men jeg kan si dette: Min kred går til Reitan og min blomst går til de ansatte. De har gjort en formidabel jobb. Men det gjør ikke innsatsen til Reitan noe mindre, sier Slungård.

Regionredaktør Sigrid Gjellan i NRK avviser imidlertid kritikken fra Slungård.

- Jeg skjønner nesten ikke hva som var ensidig i vår sak. Når så mange arbeidsplasser går tapt, så er det rimelig å få reaksjoner på det. Vi problematiserer tapet av arbeidsplasser. Det oppleves som dramatisk for de ansatte, sier Gjellan.

- Synes det er trasig

I den aktuelle reportasjen var NRK direkte inne fra Palmehaven, hvor reporteren først intervjuet Knut Larssen, som er tidligere hovmester ved hotellet. Deretter kom et intervju med Odd Reitan, som sa han hadde drømt om å kjøpe hotellet siden han var 14 år. Han sa han ville bruke et sted mellom 500 og 600 millioner kroner på oppussing.

- Men over ett år med oppussing får også konsekvenser, sa NRKs reporter, før Reitan også kommenterte nødvendigheten av å stenge hotellet under oppussingen.

Hotellet skal holde stengt i 15-18 måneder. Deretter sa hovedtillitsvalgt Kirsten Renaa at de reagerte med forundring og skrekk på hva som vil skje med de nær 200 ansatte:

- Det er mange skjebner og veldig trist. Jeg er glad for at hotellet skal pusses opp, men at det får en sånn konsekvens, det synes jeg er trasig, sa Renaa.

SE MER: Her kan du se innslaget på NRK Trøndelag (ekstern lenke)

Frykter for pensjonen

Rundt 50 ansatte var til stede under klubbmøtet ved hotellet fredag ettermiddag. Der fikk de råd i den videre prosessen fra Børge Ånesen, som er styreleder i Fellesforbundets avdeling for hotell, reiseliv og restaurant.

- Vi har noen utfordringer. Thons driftsselskap for hotellet legges ned 30. juni neste år. Siden vil det vi antar er Reitan ta over med et nytt driftsselskap. Vi vil jobbe for at de siste som går fra Britannia vil være noen av de første som kommer tilbake til hotellet, sa Ånesen i møtet.

Fagforeningen vil sette inn et ekstra støt for de rundt 20 personene som er over 50 år. Flere har bare måneder igjen på å nå grensen for AFP. Derfor ønsker klubben at Thon tar vare på disse og lar dem jobbe ved andre hoteller til de kan gå av.

I motsatt tilfelle mister de millioner i pensjonsrettigheter.

Økonomiadressa er på Facebook. Trykk «liker» og hold deg oppdatert på økonominyheter fra Midt-Norge.

- Ærlig talt! Det er ufattelig at hun kan skrive noe sånt. Hun har vært ordfører i Trondheim. Hun burde ha innsyn i begge sider av arbeidslivet, sier hovedtillitsvalgt Kirsten Renaa om Slungårds melding. Foto: TERJE SVAAN
Fra høyre: Birgit Forsell (51), Anne Karin Dahlberg (50), Ketil Fossum (38), Birgit Wilks (55), Åse Olsen (60) og Anita Stene (57) jobber alle som servitører ved Jonathan Mat og Vinkjeller i hotellets underetasje. Til sommeren står de uten jobb. Foto: TERJE SVAAN
Børge Ånesen fra Fellesforbundet tilbyr nå de fagorganiserte hjelp i den videre prosessen. Klubben fikk seks nye innmeldinger fredag. Foto: TERJE SVAAN