Omsvermet: Både VG, TV2 og NRK sender live fra Mannen. Kanskje har dette gått geologene til hodet? Foto: Morten Antonsen

Saktere sakte-TV skal vi lete lenge etter. Tåka henger tykk over fjellet vi alle følger med argusøyne. Romsdalen i regn er ikke særlig spennende. Ingen hurtigrute, ingen tog, ikke så mye som en liten fugl å se. Halvparten av døgnets timer er det til alt overmål mørkt. Det skulle tatt seg ut om det raste på nattetid. Skredet er neppe like spektakulært på radio som på TV.

Beretning om et mer varslet skred skal en lete lenge etter. I flere uker har geologer, forskere og media fulgt bevegelsene i fjellet minutt for hvert dørgende kjedelige minutt. At geologer følger med på naturkatastrofer er ikke nytt, men den massive mediedekningen er ikke hverdagskost. Både VG, TV2 og NRK sender live fra Mannen. Kanskje har dette gått geologene til hodet?

Fjellet kan rase når som helst. Det har vi hørt lenge nå. Sjelden har vi sett så skråsikre geologer. Mannen vil sannsynligvis falle tirsdag kveld, fikk vi høre.   – Vi var litt raske i svingene, og det angrer jeg egentlig på, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra. Utålmodigheten begynner å bli stor. Dette skredet bør sannelig levere. For journalister som tvinner tommeltotter i regnfulle Romsdal. For de mange skuelystne. Men først og fremst for de fastboende som er evakuert fra husene sine. Mannen er lokalbefolkningens drama, men mediene har gjort det til hele Norges drama.

En haug mediefolk følger løpende fjellets bevegelser selv om det knapt er forskjell på hvordan saken dekkes. Det er ikke få journalistiske ressurser som blir brukt. Hoder og hender som kunne skapt samfunnsomveltende journalistikk. Men alle må være der. Slik er dynamikken i nyhetsmediene.

Fjellet kunne ikke hatt et bedre navn. Overskriftene lager seg selv og de innbyr til humring og gjenkjennende nikking. Når faller Mannen? Mannen står. Flykter fra Mannen. Stille fra Mannen. Vanskelig å forstå Mannen. Eller som forfatteren Tom Egeland skrev på Twitter: At Mannen har beveget seg 5–6 centimeter på noen dager, samsvarer nok med de fleste gifte kvinners personlige erfaring.

Mens alle hadde blikket stivt festet på fjellet i Romsdalen, ble fem hus knust til pinneved i Odda. 150 mennesker ble tatt av jordskred i Sri-Lanka. Mens Mannen sto fjellstøtt. Naturen er ikke til å spøke med. Vi slutter aldri å la oss fascinere og skremme av naturkreftene.

Naturen er snart det eneste vi mennesker ikke kan kontrollere. Fjellet faller når fjellet vil. Men live-streame det kan vi.