Så langt i år er det bare anmeldt tre grove villainnbrudd ved Sentrum politistasjon i Trondheim mot 18 på samme tid i fjor.

– Vi har undret oss over vinningsstatistikken, og snakket om det som skjer. Vi håper bare dette vedvarer, sier stasjonssjef Arve Nordtvedt ved politistasjonen.

Ikke bedre på ti år

De fire første månedene i år har pilene for anmeldt vinningskriminalitet pekt stabilt nedover. Politistasjonen – den største enheten i Sør-Trøndelag politidistrikt – har mottatt 475 færre anmeldelser for vinningsforhold sammenlignet med samme periode i fjor. Dette utgjør en nedgang på 30 prosent.

– Det er et veldig bra tall. En så lang periode med reduksjon i vinningskriminaliteten kan jeg ikke huske å ha sett i løpet av min periode i politiet i Trondheim, sier Nordtvedt. Og tallenes tale er også klare. I løpet av de siste ti årene er det ikke registrert bedre tertialtall for vinningskriminalitet ved politistasjonen.

Flere mulige forklaringer

I tillegg til 83 prosent færre villainnbrudd så langt i år, ble det registrert 40 prosent færre grove tyveri fra leilighet. Antallet grove tyverier fra personer på offentlig sted samt sykkeltyverier synker også kraftig. Frem til 30. april var det anmeldt 94 færre sykkeltyverier sammenlignet med fjorårets første måneder.

– Vinningskriminalitet er den kriminalitetsform som rammer folk flest i størst grad. Vanligvis utgjør vinning mellom 65 og 70 prosent av alle anmeldte saker ved Sentrum politistasjon. Så langt i år utgjør det bare 46 prosent av totalen, sier Nordtvedt.

– Kan dere forklare nedgangen?

– Ikke på en god måte, og det er nok flere forklaringer på dette. Hvis jeg skal våge peke på noen, kan jeg nevne vårt gode arbeid mot utenlandske, omreisende vinningskriminelle som har stjålet sykler. Vi har avdekket to grupperinger som har drevet målrettet med slike tyverier, sier Nordtvedt, og legger til at politidistriktet både i fjor og i år har hatt vinningskriminalitet som et av satsingsområdene.

Les også: Tre sykkeltyver tiltalt etter mafiaparagrafen

Nasjonal trend

41 færre anmeldelser for tyveri på offentlig sted, tror Nordtvedt kan skyldes færre tilreisende kriminelle så langt i år. Han tror også at nedleggelsen av transittmottaket på Persaunet har hatt en innvirkning på tallene, og viser til at flere beboere derfra ble tatt for lommetyverier i fjor.

– Vi har også en nedgang av biltyverier. Dette kan ha sammenheng med at en del av de fastboende som driver med denne type kriminalitet nå er inne til soning. At vi ser færre tyverier fra restauranter og kafé kan skyldes at vi har bedret samarbeidet med utelivsbransjen rundt denne problematikken. Men vi er ydmyke og kan på ingen måte si at tallene bare skyldes godt arbeid fra vår side – selv om vi skulle ønske dette. Det kan være andre faktorer som spiller inn, sier Nordtvedt.

Nedgangen i vinningskriminalitet er også en nasjonal trend. Så langt i år er det anmeldt 12,6 prosent færre vinningssaker i Norge sammenlignet med samme tid i fjor.

– Dette kan tilsi at det er trekk ved samfunnet som er i endring, sier Nordtvedt.

Den store nedgangen i vinningssaker ved Sentrum politistasjon, preger også statistikken for politidistriktet som helhet: Nedgangen er på 24,5 prosent sammenlignet med fjorårets første måneder. Det betyr i klartekst 556 færre anmeldte vinningssaker.

Kan bli historisk lavt

Også i Nord-Trøndelag politidistrikt har de samme utvikling: 112 færre anmeldte vinningssaker – en nedgang på 18 prosent.

– Nedgangen skyldes mindre innslag av mobile vinningskriminelle. I tillegg har gjengangermiljøet vært rolig i vinter. Det er lenge siden vi har hatt så få anmeldelser som handler om vinning, sier politioverbetjent Sivert Rannem ved Nord-Trøndelag politidistrikt, som påpeker at dette gjelder anmeldelser. Det er en del vinningskriminalitet som ikke blir anmeldt.

Så langt i år er det anmeldt til sammen 588 vinningssaker i politidistriktet.

– Vi har et håp om å komme under 2000 vinningssaker i år. Dersom trenden fortsetter vil det være første gang vi kommer under 2000, sier Rannem.

Det er anmeldt 30 prosent færre vinningssaker ved Sentrum politi stajson så langt i år sammenlignet med samme tid i fjor. – En så lang periode med reduksjon i vinnings kriminaliteten kan jeg ikke huske å ha sett i løpet av min periode i politiet i Trondheim, sier stasjons sjef Arve Nordtvedt. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Sivert Rannem er politioverbetjent ved Nord-Trøndelag politidistrikt. Foto: Nord-Trøndelag politidistrikt