Bakgrunnen for forsvarssjef Haakon Bruun-Hansens fagmilitære råd til forsvarsministeren er det liten uenighet om. Vi har en nabo i øst som har rustet sterkt opp de siste årene. Selv om forsvarssjefen torsdag var svært nøye med å understreke at Russland i dag ikke utgjør en militær trussel mot Norge, har vårt nabolands aggressive utenrikspolitikk skapt en helt ny sikkerhetspolitisk situasjon for vårt land.

Vi har et forsvar som mange mener har vært kjørt på sparebluss i årevis. Forsvaret har opparbeidet et stort etterslep på drift, vedlikehold, reservedeler, annet utstyr og investeringer. Det har vært gjennom en kontinuerlig effektiviserings- og moderniseringsprosess, og den skal fortsette. Selv om bevilgningene til Forsvaret har økt noe de siste årene, ligger vi langt unna de to prosentene av BNP som Nato anbefaler medlemslandene å bruke på sine militære styrker.

Forsvaret i Midt-Norge:Kommer godt ut av fagmilitært råd

Forsvarssjefen mener det er behov for 180 milliarder kroner mer frem til 2029 for å opprettholde det han kaller et relevant forsvar. Men han ser det som mest realistisk å be politikerne om tre milliarder mer i året i de kommende fire årene. Alternativet er bevilgninger på 2015-nivå. Skulle det bli et resultat, tegnet Bruun-Hansen opp et bilde som burde skremme mange politikere: En reduksjon av antall brigader i Hæren, Garden gjøres om til en ren kongevakt, korvettene blir utfaset, det blir færre krigsskoler. Og sist, men ikke minst dramatisk: En reduksjon av antall nye F35 kampfly fra 52 til 38.

Selv med en økning i budsjettene har forsvarssjefen prioritert en rekke kutt som vil skape politisk uenighet og engstelse landet over. Spørsmålet om forsvaret av Nord-Norge i den nye sikkerhetssituasjonen blir godt nok med hans forslag, er allerede reist. Selv om han vil gjenopprette styrken på Porsangmoen, vil han legge ned en lang rekke militærbaser, mange av dem i nord. Han vil fase ut Orionflyene, som i dag opererer særlig i nordområdene. Da kampflybasen ble lagt til Ørland og ikke Bodø, var et viktig argument nettopp at Orionflyene gjorde en god overvåkningsjobb i nord. I stedet vil han nå overvåke nordområdene mer med droner og satelitter.

Legges ned: Mister jobben

Han vil fjerne de anerkjente kystjegerne i Harstad, redusere kystvakten og antall ubåter. Han vil også redusere HV-styrken med 12.000, men gjør ikke det samme med personellet i Forsvaret. Her vil han opprettholde den samme balansen mellom vervede og vernepliktige som vi har i dag. Det er bra. Mange av forsvarssjefens svar på hvordan han vil kompensere for det som han vil ta bort, er mer overvåking, mer bruk av avansert teknologi, mer bruk av droner og satelitter. De nye kampflyene blir et svært viktig bidrag til Norges forsvar når de etterhvert fases inn.

Alle de tildels dramatiske tiltakene som Bruun-Hansen listet opp for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide torsdag, vil neppe bli realisert. I tiden som kommer vil det bli mye strid om enkelttiltak, vi vil se mange distriktspolitisk motiverte utspill for å beholde baser og styrker.

Opptrapping på Værnes:Flere arbeidsplasser til Stjørdal

-Jeg har magemål, sa forsvarssjefen da han la frem sine råd for å skape det han kalte et nøkternt forsvar. Nå blir det opp til politikerne å bli enige om hvor avskrekkende vårt forsvar skal være.