Trusevask: Vi har sett dem, i Pirbadet og andre badeland; fjortisene med Bjørn Borg-logoen godt synlig over badeshortskanten, skriver artikkelforfatteren, som synes det er betenkelig at ungdom bader og dusjer med undertøyet på. Illustrasjonsfoto. Foto: RUNE PETTER NESS, Adresseavisen

Vi har sett dem, i Pirbadet og andre badeland; fjortisene med Bjørn Borg-logoen godt synlig over badeshortskanten. Jeg har av naturlige grunner ikke vært i guttegarderoben, men har førstehånds informasjon om at det er vanlig at underbuksa blir værende på under badeshortsen. Turen innom dusjen foregår med to lag klær, før de hiver seg ut i bassenget. Jeg husker en gang vi var i en svømmehall i Danmark. Et par norske gutter kom inn, klare til å hoppe uti, med den klassiske bokserlogoen over badeshortsen, men ble bryskt jaget ut av den danske badevakten. Hvor ofte skjer det i Pirbadet? Er det blitt en etablert tillatelse for kidsa å bruke undertøy av ymse renslighet der?

Hygiene er én ting. Jeg er også opptatt av andre grunner til at mange beholder undertøyet på når de er i basseng og lignende steder. Mange er simpelthen redde for å være nakne i påsyn av andre. Forholdet til kropp, også sin egen, er blitt stadig mer forkvaklet, til tross for at man aldri har vært mer eksponert for kropper og nakenhet enn nå. Det er nettopp det som er en del av problemet; ungdommer bombarderes i sosiale medier av «perfekte» kropper. Kropper som har six-pack, muskler, er glatte og plettfrie. Det er slike idealbilder ungene våre strekker seg etter. De følger blogger og instagramkontoer hvor kjendiser og andre forbilder viser seg frem og forteller dem hvordan de skal se ut, hva de skal spise og hvordan de skal få finest mulig kropp. De blir også fortalt hvordan «Sommerkroppen» skal være før bikinien og badebuksa skal på.

Det de hører lite om er at mye av det de ser er fotoshoppet og retusjert. Dette gjør at det er enda mer uoppnåelig å bli som forbildene sine, fordi de er rettet og fikset på, både med retusjering og plastiske operasjoner. I kjølvannet av det stadig økende kroppspresset, som er blitt et stort samfunnsproblem, er det stadig flere som sliter både med depresjon og nedsatt selvbilde. Nesten halvparten av 16-åringene er misfornøyd med kroppen, og det er blitt vanlig å foreta plastiske inngrep. Ifølge Norstat har én av tyve mellom 15-29 år tatt plastisk inngrep, og det øker stadig. Også blant foreldregenerasjonen, som er de viktigste forbildene til ungdommene. Da er det kanskje ikke så rart at mange barn og unge er redde for å vise seg frem naken, fordi de mangler trygghet på at de er bra nok som de er.

Jeg mener man godt kan sende gutta ut igjen for å ta av trusa før de hopper i bassenget. I tillegg må vi se litt lenger, og erkjenne at kropp er blitt veldig komplisert for mange. Da er kampen mot alle dem som tjener penger på å gi folk dårlig selvfølelse nødvendig. Noen tjener flesk på at vi føler vi må kjøpe oss fin kropp, dyrt utstyr og riktige klær for å nærme oss idealene.

Noen engasjerer seg, blant annet kjører Sanitetskvinnene i høst en viktig kampanje mot retusjert reklame, og krever at den skal merkes. Jeg er også selv ute og holder foredrag til ungdommene om dette. Det aller viktigste er at vi voksne og barna våre skjønner spillet, og at vi ikke finner oss i dette. Det er en tung kamp, men bevisstgjøring er et viktig skritt på veien til å få et bedre og mer naturlig forhold til den kroppen vi har.

mailto:kari.l.mogstad@gmail.com