Mange distriktskommuner i Trøndelag deler et lite bærekraftig skjebnefellesskap. Høy gjennomsnittsalder, få barn og stadig færre innbyggere. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN

Det kan være sunt å se inn i framtida en gang iblant, og det er ikke alltid en liker det en ser. I mange trønderske kommuner vil halvparten av den yrkesaktive delen av befolkningen være pensjonister i år 2040. Det blir ikke mange igjen til å drive skoler, sykehjem og næringsutvikling. De kommunene som vil merke det mest er de kommunene som sliter fra før – med fraflytting og lavt folketall.

LES PÅ PLUSS: Eldrebølgen rammer distriktene hardest

Dette tenker NAV-sjefen kan gjøres for at kommuner i Trøndelag ikke skal forgubbes.

Eldrebølgen er noe vi har ventet på så lenge jeg kan huske. I noen kommuner er «forgubbingen» mer merkbar enn i andre. Lille Leka lengst i Nord-Trøndelag er Norges gråeste kommune. På sagaøya med de røde fjellene er gjennomsnittsalderen 48 år. Så mye som 27 prosent av befolkningen over 67 år. Ingen kommune i Norge har en eldre befolkning. Problemet er ikke at det bor for mange pensjonister i disse kommunene, men det bor definitivt for få unger der.

Mange distriktskommuner i Trøndelag deler et lite bærekraftig skjebnefellesskap. Høy gjennomsnittsalder, få barn og stadig færre innbyggere. Sirkelen er vond å bryte. Det har også vist seg at fraflyttingskommuner har flere uføretrygdede enn landsgjennomsnittet. Mange kommuner i utkanten sliter med at de unge flytter, mens eldre og trygdede blir igjen.

Dette mener ordførerne om kommunesammenslåing

I de dystre tallene ligger det også håp. Utkantkommuner som Vikna, Frøya og Hitra klarer seg godt. Det kan de blant annet takke havbruksnæringen for. Det ser også lyst ut for små kommuner som har felles arbeidsmarked med Trondheim, som Klæbu og Skaun. Presskommunene har utfordringer de også, men av en langt mer positiv karakter. Arbeidsplasser og næringsliv er en avgjørende nøkkel for å lykkes.

Mange små kommuner bruker mye energi på å slåss mot kommunereform og det de opplever som sentraliseringspolitikk. Kanskje burde de spare krefter til den virkelige oppgaven: Å skape attraktivitet og arbeidsplasser i egen kommune.

Les kommentaren om hvorfor småkommunene frykter kommunereformen

Distriktskommunene trues fra mange kanter, og det er ikke bare regjeringas feil.