Været blir villere og våtere. Klimaendringer er ikke fremtid, men nåtid. Bildet er fra et jordras over E14 mellom Stjørdal og Meråker. Foto: Morten Antonsen, Adresseavisen

Bare ordet er nok til å sukke oppgitt. Når «klima» er forstavelse og tema, er resten av innholdet nærmest per definisjon deprimerende, komplisert og fjernt. Kanskje klimabudskapet til og med er en kjempediger bløff.

LES OGSÅ: Dette er FNs klimapanel

Vel, hvis du er lei allerede, er det bare å stålsette seg. Det blir verre. Ikke først og fremst i høst på grunn av klimatoppmøtet i Paris, men fordi klimaendringene kommer og de påvirker deg og meg. Faktisk er de her.

Været her hjemme blir villere, våtere og mildere. Dette er sannsynligvis utslag av de menneskeskapte klimaendringene som beskrives av FNs klimapanel, selv om klimaskeptikere avfeier sammenhengen. Det som derimot ikke lar seg avfeie, er behovet for tekniske og praktiske tilpasninger. Jernbaner, veier, boligområder, byer, det er mye i vår hverdag som påvirkes av mer vær og der det derfor må gjøres endringer og opprustinger. Dette er hverdagen nå, også for klimaskeptikere.

LES OGSÅ: Dette er Norges klimamål

De siste månedene har flyktninger dominert nyhetsbildet. Til neste år kommer det kanskje enda flere. Hvis FNs klimapanel får rett i sine antagelser, vil dagens tilstrømning bli bare småtterier sammenlignet med det som kommer. Vi er vant til at det fins to typer flyktning: De som rømmer fra krig og politisk forfølgelse og de som flytter for å skaffe seg og familien et bedre liv.

Klimaflyktning vil bli en tredje kategori. Til nå har uttrykket vært brukt om nordmenn som lar seg tine opp i Syden. Dessverre vil det også få en mer alvorlig betydning, når områder på jorden blir ubeboelige på grunn av klimaendringer.

LES OGSÅ: Her kan du lage ut ditt eget klimaregnskap

Er klimaendringene en gedigen bløff? Noen ser spøkelser på høylys dag, det er andre som på ramme alvor mener at alt rundt klima er en kjempemessig konspirasjon, mens atter andre avviser konklusjonene fra FNs klimapanel. I Europa og mange andre steder har klimaskeptikere tapt den politiske kampen, men vinner fortsatt små seire. I USA, derimot, er klimaskeptikere en maktfaktor. Kanskje det er slik at det som vil påvirke klimaet mest er hvem som blir USAs neste president?

LES OGSÅ: Dette er verdens mest respekterte klimaskeptiker

«Lille jeg spiller vel uansett ingen rolle.» Vi monner ikke når vi telles en og en, men når folk telles i bydeler, bygder, byer, land og verdensdeler. Og klimakrisen handler til syvende og sist om hva hver enkelt av oss gjør og hva vi ikke gjør.

Vi i Oppdraget i Adresseavisen skal bruke de neste to ukene til å belyse ulike sider ved klimakrisen. Det store, det lille, lyspunktene, det dystre, mulighetene og truslene og ikke minst skal vi se på hva som skjer og hva som er status for klimautslipp i Midt-Norge.

Dette er verdens viktigste ting å gnåle om. Også i Midt-Norge.