Rundt 200 studenter møtte opp til arrangementet på Scandic Lerkendal i forrige uke. Det hele ble fulltegnet i løpet av svært kort tid, ifølge banken.

Som Adresseavisen tidligere har skrevet, er realiteten denne: Innskuddsrentene i norske banker kryper ned mot null. Dermed risikerer sparepengene å bli spist opp av inflasjon og skatt på renteinntekter. Resultatet er at man taper kjøpekraft hvert eneste år.

Da studentene hadde fått wraps og brus på glassflaske, fikk de også servert dette innledningspoenget fra aksjestrateg Erik Fosland.

- Og derfor må man flytte pengene over i et marked som forventes å gi større avkastning, sa Fosland - og mente aksjemarkedet.

Det siste året har hovedindeksen på Oslo Børs steget med 8,57 prosent. De siste fem årene har pilen også pekt oppover, til tross for sterke svingninger i perioder. Oslo Børs blir gjerne sett på som en «oljebørs», selv om olje- og oljeserviceselskaper bare utgjør rundt en tredel av selskapene.

Flere har kjøpt enkeltaksjer

Men børsen er sensitiv for oljeprisutviklingen, i tillegg til andre, globale hendelser - for eksempel amerikanske arbeidsmarkedstall eller tilstanden i kinesisk økonomi.

I løpet av en drøy time understreket Erik Fosland flere ganger viktigheten av å kjenne og forstå et selskap før man velger å investere. Cirka en tredel av de fremmøtte, som var studenter fra en rekke ulike linjer ved NTNU og Handelshøyskolen BI, oppga at de hadde kjøpt enkeltaksjer det siste året.

Under tittelen «Bli din egen analytiker» kom aksjestrategen med konkrete råd for verdivurdering av aksjer.

Slik vurderer du aksjeprisen

  • Hva driver selskapet med, og hvordan tjener de penger? Dette bør du forstå før du investerer.

  • Hvordan ser markedet ut for dette selskapet? Peker pilene nedover, som for oljebransjen, eller oppover, som for laksenæringen?

  • Hva er selskapets markedsposisjon? Ligger de i tet, eller er de komfortable med en annen plassering?

  • Hvordan er ledelsen i selskapet? Har de kompetanse på det selskapet skal drive med?

  • Hvordan ser balansen og kapitalstrukturen ut? Har selskapet mye gjeld? Vil de slite med det i fremtiden?

  • Betaler de aksjeutbytte? Med tilnærmet null i innskuddsrente på sparekontoen, kan utbytte bli en fin direkteavkastning - en slags rente du ikke får andre steder.

  • Hvor stor risiko tåler du? Investerer du langsiktig, eller satser du på hurtig gevinst?

Usikker på fremtiden i olje

Fosland dvelte også ved timing. Når bør man inn i aksjemarkedet, og når bør man holde seg unna? «Sell in May and stay away» er et kjent begrep i finansbransjen. Det innebærer å selge unna sin aksjebeholdning i mai, for å gå klar av sommermåneder der kursutviklingen historisk sett har vist seg å være svakere.

Men som med mye annet i finansbransjen, er heller ikke dette en fasit:

- Nordmenn har en tendens til å kjøpe når alt ser bra ut og kursene går til himmels. Man må gjøre det motsatte: Kjøpe når alt er litt trist, og selge når alt er bra, sa aksjestrategen til studentene.

I salen satt Isak Hammer (20), som etter en lærlingeperiode som brønn- og boretekniker i oljeserviceselskapet Baker Hughes i Stavanger fikk beskjed om at det ikke var noen jobb å få i bedriften. Etter sommeren begynte han på ingeniørstudier.

- Aksjemarkedet er jo veldig interessant i seg selv, et spennede tema. Med min oljebakgrunn er det også litt interessant å kunne vurdere utviklingen fremover i tid. Jeg må vite om det er noen vits å satse på en oljeutdanning eller ikke, sier Hammer, som allerede har gjort mindre aksjeinvesteringer på børsen.

Det endte med tap, fortalte han til aksjestrateg Fosland etter seansen.

- Stor andel fondstegninger

På spørsmål fra Adresseavisen om hvor realistisk det er at studentene blir sine «egne analytikere» og begynner å handle børsaksjer i stedet for å spare i banken, svarer Fosland følgende:

- Målet mitt er at de lærer noe om hvordan aksjemarkedet fungerer. Men for den vanlige nordmannen er nok sparing i aksjefond veien å gå. Jeg håper likevel at de som deltok her sitter igjen med litt mer kunnskap om hvordan ting fungerer.

- Tror du flere nå vil flytte pengene sine fra banken og over i fond?

- Når man opplever at renta med stormskritt nærmer seg null, vil man kanskje se seg om etter andre måter å spare på. Vi har hatt en stor andel av fondstegninger i det siste, sier Fosland.

Adresseavisen har tidligere snakket med forbrukerøkonomer som mener at fondssparing er det beste for å få sparepengene til å yngle på lang sikt. Men etter det kraftige børsfallet i sommer, da uro i Kina og Asia spredde seg til USA, Europa og Norge, var privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank1 SMN bekymret:

- Jeg frykter at mange har blitt lurt inn i aksjefond. Folk har lest om lave bankrenter og kanskje gått inn i fond på feil premisser, uten å være villig til å beholde andelene sine gjennom slike verdifall vi ser nå. De tar tapet i frykt for videre fall, sa Reite den gangen.

Pilen på Oslo Børs har samlet sett pekt oppover de siste årene, men med ujevne mellomrom kommer store svinginger. I slutten av august falt hovedindeksen med 5,2 prosent på én dag etter problemer i Kina. Foto: NTB SCANPIX
Nordeas aksjestrateg hadde med seg visdomsord fra den legendariske investoren Warren Buffett i Berkshire Hathaway: «Never invest in a company you cannot understand». Foto: NTB SCANPIX
Oslo Børs blir ofte omtalt som en oljebørs, som utvikler seg i takt med oljeprisen. Men brorparten av selskapene er fra andre sektorer. Sportskjeden XXL ble notert for ganske nøyaktig ett år siden, og kursen har steget med nær 27 prosent i løpet av året. Foto: NTB SCANPIX