Bjugn: Helt siden 2003 har bonden på gården Oksvoll i Bjugn kjempet for å få bygge tre utleieenheter på eiendommen. Nå møter bonden Bjugn kommune i retten i neste uke.

- Jeg møtte en saksbehandler som oppførte seg som konge på haugen. Han sa til meg at han personlig hadde noe mot planene mine, påstår Lysø.

- Usaklig forskjellsbehandling

I sluttinnlegget til retten viser hans advokat Roar Kjøsnes til at kommunen har trenert saksbehandlingen. Kommuneadministrasjonen skal ha motarbeidet søknaden, hevder advokaten. Det skal også være gitt feil opplysninger når saker er behandlet. Lysø skal også ha fått råd fra kommunen som har gjort hans tiltak mer i strid med regelverket, ifølge sluttinnlegget.

- Kommunens saksbehandling var et utslag av usaklig forskjellsbehandling, heter det i skrivet fra advokat Kjøsnes.

Kommunen avviser alt

Bjugn kommunen har på sin side har avvist påstandene i søksmålet og viser i sitt sluttinnlegg til at det er snakk om et prosjekt i 100-metersbeltet langs sjøen hvor det foreligger byggeforbud. Kommunen innrømmer at Lysøs søknad burde vært behandlet tidligere, men ser ikke at det ville endret resultatet. I sluttinnlegget viser kommunens advokat, Ola Oldren, til at Lysø har fått innvilget dispensasjonssøknader i senere tid og at han følgelig ikke er utsatt for forskjellsbehandling. Saksøkers økonomiske tap er for dårlig dokumentert, skriver kommunen.

- Kommunen mener det ikke foreligger erstatningsplikt. Nå får vi avvente hva retten sier, sier advokat Ola Oldren, som representerer kommunen.

År med strid

Adresseavisen har også tidligere omtalt den betente konflikten mellom Lysø og kommunen. Da, i april 2014, hadde han langt på vei skrinlagt planene om utleiehytter i strandsonen på Melumsbergan, som skulle styrket gårdens inntektsgrunnlag. Nå har han ombestemt seg.

- I min sak er det snakk om både saksbehandlingsfeil og direkte forskjellsbehandling. Det er store forskjeller ute og går her, sier Lysø, som blant annet er blitt møtt med argumentasjon om at hans planer truer det biologiske mangfoldet i området, selv om det ikke er påvist spesielle funn i så måte.

Måtte vente

- Jeg fikk beskjed om å vente fordi kommuneplanen skulle behandles mens en annen søker som søkte samtidig med meg, fikk sin sak behandlet og regulert ferdig, sier Lysø.

Mens han møtte veggen hos kommunen viser han til flere andre eksempler fra samme område hvor det er gitt dispensasjoner og byggetillatelser. Lysø hevder også det fins flere eksempler der det er svært tette bånd og relasjoner mellom de som fremmer søknaden og folk som er involvert i behandlingen.

- Enkelte andre har fått bygge helt ned til bare ti meter fra vannkanten. På en naboeiendom innvilget kommunen det som må være norgesrekord i dispensasjoner. Det ble gitt femten dispensasjoner slik at en hytte som i utgangspunktet var satt opp ulovlig, ble lovlig, sier han.

Adresseavisen har flere ganger tidligere skrevet om de mange tusen ledige hyttetomtene som finnes i Midt-Norge, blant annet i Bjugn. Det kan du lese om her: 12000 ledige drømmetomter

Varsler erstatningskrav

Nå varsler Lysøs advokat at det kan bli aktuelt å kreve erstatning på inntil 2,5 millioner kroner i tillegg til saksomkostninger.

- Hadde jeg visst hva jeg startet på, ville jeg aldri forsøkt, men nå når jeg har sagt A, så må jeg si B, sier han.

- Har denne saken kostet deg mye?

- Det har kostet meg penger, men mest tid. Jeg har bruk mange netter på denne saken, sier Lysø, som siden hans egne planer ble stoppet har fulgt kommunens saksbehandling i lignende saker som en hauk.

Det er satt av to dager til saken i Fosen tingrett i neste uke.

Lang kamp. Hjemme har Steinar Lysø nå kilovis med brev, dokumenter og sakspapirer om saken han har jobbet med siden 2003.