Kristensen er skribent og profilert feminist, som helst skulle oversett hele Eia-debatten.

Komiker, sosiolog og NRK-Ytring-spaltist Harald Eia fikk denne uken kjønnsdebattanter og feminister med på nye runder i likestillingskarusellen. Han sier at det menn gjør interesserer oss mer enn det kvinner gjør, og at menns anerkjennelse har høyere status enn kvinners.

Noen berømmer Eia for at han peker på det mange opplever. Andre hater han for ytringen. Hva gjør du?

- Jeg har gjespet høyt av det og lurer på hvorfor jeg skal bruke tida mi på han. Helst ville jeg sagt takk og gått videre. Han og andre menn i 40-50-årene med middelmådige budskap, tar opp spalteplass med sin navlebeskuelse. Eia har ikke kommet videre siden «Lille lørdag». Og det er ikke bare Eia, for å ha sagt det.

Du kommenterte saken på Twitter med en femsekunders video av at du tørker ostepop av fingrene, på buksa di. Hvorfor bør han overses?

- Jeg er lei av å snakke og jatte om gutteklubben og en sofabitter tekst hvor forfatteren ikke kommer noen vei. Han ønsker seg jo ikke noe sted heller. Skal man fremover, kan man begynne med å overse gamle menn som syter om verden fra sin myke Bolia-sofa. Det Eia, Kjetil Rolness og Karl Ove Knausgård forsvarer er forutsigbart og likevel har de klippekort i mediene for å fortelle om det.

Og det tvinger deg til likevel å si noe?

- Jeg tenker: Oi, så kult at Adressa vil snakke med meg om menn. Igjen. Når skal vi snakke om Syria, noe som faktisk er viktigere? Men så er det jo slik at menn ytrer vissvass i en trygg arbeidshverdag. Kvinner kvier seg for å ytre, fordi de er redde for arbeidsgivere som ikke godtar «iltre, sure kvinnfolk».

LES HARALD EIAS YTRING HER: Menn som elsker menn

Mange menn har også ristet på hodet av debatten. Er dette kun sant i Harald Eias gjeng, «de bakoverbøyde, selvtilfredse manneryggene», som Linn Skåber kaller dem ?

- Det er mange menn som ikke opplever det Eia gjør. De er fornærmet fordi han sinker dem. Problemet er jo at Eia og hans venner er utgått på dato, og det er synd at NRK er vernet for sånne som dem. Det er ikke rart at man er for kvotering når man ser på den gjengen der. Jeg vil ikke fremstå som mannehater. La Rolness covre Turboneger, men ikke ødelegg debatten.

LES LINN SKÅBERS REPLIKK HER: Kjære Harald

Ros fra damer er rubler. Mennenes anerkjennelse er dollar, sier han. Menn, som gruppe, har mest penger og makt i verden. Er det ikke naturlig at menns anerkjennelse er mer verdt?

- Nei. Og ja. Det avhenger jo av hva anerkjennelsen kommer for. Ros for å klatre oppover i gradene må komme fra makta. Ros fra et forbilde er ekstra godt. Kanskje Eia må få seg flere kvinnelige forbilder? Dette handler om makt og maktbalanse.

Til syvende og sist hører vel disse også mer på kona enn på han som skriver på Facebookveggen deres.

Kvinnebevegelsen har sagt dette til alle tider. Er det først når en mann som Harald Eia sier det, at det gjelder?

- Det er jo trist, for han sparker ikke inn en eneste dør. Ja, det er bra at han fremmer problematikken, men så blir det en platt debatt.

Jeg setter mer pris på mannlige feminister som sparker inn dører eller menn som holder kjeft når de ikke har noe vettugt å si.

Du skriver i bloggkollektivet Maddam, hvor en rekke unge feminister ytrer seg. Er Eia en god feminist, som har klart å gjøre det dagsaktuelt å diskutere denne tendensen?

- Jeg driter egentlig litt i Eia. Det jeg ikke driter i, er at flere faktisk hører på han enn på kvinnebevegelsen. Noe som igjen forsterker hans poeng. Hensikten hans var god, det er ikke tvil om det. Men så har jeg lest bedre tekster om temaet. Det er jo hyggelig at han joiner oss. Han er velkommen til å gjesteskrive på Maddam.no, anytime.

Det er en sjanse for at flere blir bevisst når en peker på en guttekultur som kan regjere mange steder, men hva gjør vi nå da?

- Nå har folk åpnet øynene. Så må de se. Vi vet at det en gang i måneden kommer en Dagblad-kronikk fra Rolness. Ikke del den. Del heller en kattevideo! Jeg har virkelig ikke noe mot disse mennene. Ikke én og én. Det er når de står samlet, at maktbalansen blir feil. Terskelen vi har for å dele et Si:D-innlegg fra en 17 år gammel jente med meninger er så mye høyere. Hvis du deler Rolness, så del heller en av musikkvideoene hans, der han gjør noe han kan. Det blir som å slenge ut tissen og ikke gidde å treffe nedi do en gang.

Harald Eia har terget på seg kjønnsdebattanter og feminister. Foto: NTB scanpix