Jeg vil fortsatt gå på jobb, være med i fellesskapet, være samfunnsnyttig, stå på. Jeg er frisk og bare litt glemsk av og til, men det er jo også ungdommen. Jeg har forhåpentligvis mange gode leveår foran meg. Vi som tilhører etterkrigstidens «baby boom» er blitt godt voksne. Mange av oss føler at vi fortsatt har noe å gi. Det er vi som er eldrebølgen - vi spreke, friske, engasjerte seniorer, som vi helst vil kalles.

Vanlig sammenheng for omtale av eldre i mediene

Slik tenker ikke bare denne damen, som er fylt seksti og dermed ut fra allmenn vanetenkning går inn i kategorien «eldre». Vi er stadig flere som nekter å gi etter for de yngres hersketeknikker i arbeidslivet. De som går ut på å utdefinere oss som gamlinger, som sånne som ikke klarer å lære nye ting på pc'en og alle de andre plattformene. Sånne som man kan se bort fra når det skal ansettes folk i lederstillinger. Sånne som det er bortkastet å sende på kurs eller gi nye utfordringer. Sånne som har opplevd kun én form for seniorpolitikk på sine arbeidsplasser. Det har vært den som handler om å bli kvitt folk på 60 pluss gjennom tilslørte oppsigelser i form av «frivillig» førtidspensjonering.

Eldre sprekinger i badstu i Tyskland

I flere år nå har gamlingene gjort opprør mot viljen til å skrote oss på arbeidslivets mange skraphauger. Senter for seniorpolitikk i Oslo har gått i bresjen for dette opprøret, og mange spreke enkeltpersoner har fulgt opp. Mange har trasset ungdomsdyrkelsen ved å jobbe til de er både 70 år og eldre. De har vært unntakene som er blitt løftet frem som originale artigkailler, rynkete friskuser som trosser aldringens tyngdelover og er morsomme innslag i Norge rundt.

Nå begynner det faktisk å skje noe nytt. Holdningene til «eldre» i arbeidslivet er i ferd med å snu. Og holdningene til dem det gjelder, har også snudd. I gjennomsnitt regner folk nå med å stå i arbeid til de fyller 66,2 år. Det er fem år senere enn på begynnelsen av 2000-tallet, kan vi lese ut av Norsk seniorbarometer for 2015 som ble offentliggjort onsdag. Senter for seniorpolitikk har stått bak disse barometrene siden 2003.

Stadig flere vil jobbe til de er 70 år eller eldre

Barometerpilen peker i stadig sterkere grad mot pent vær for gamlisene. God helse, forlenget levealder og et til nå stramt arbeidsmarked er forklaringer på holdningsskiftet. Stadig flere ønsker å arbeide til de fyller 70 år. På sin side har de endringen i arbeidsmiljøloven som sier at det er forbudt å ha interne aldersgrenser under 70 år i bedriftene.

Det beste med årets seniorbarometer er at stadig færre har opplevd diskriminering på grunn av alder. Holdningene i konkrete spørsmål er også oppløftende. Bare seks prosent er uenig i at 70-åringer kan yte like mye i jobb som folk som er 10-15 år yngre. 88 prosent er enig i at arbeidstakere over 50 år har minst like gode arbeidsprestasjoner som de under 50. Over halvparten er uenig i at eldre arbeidstakere bør sies opp før yngre når en bedrift må nedbemanne.

Nå kan holdningene igjen endre seg. Da det var oppgangstider og stramt arbeidsmarked, var det lett for politikere og toppledere å si at folk må stå lengst mulig i arbeid. Når vi nå går mot dårligere tider, kan det bety at seniorene igjen blir presset ut av arbeidslivet i større grad. Vi må leve i håpet om at det er det som er inni hodene som teller mest, ikke antall sinnarynker i pannen.

Det er ikke noe å si på optimismen: Halvparten av de 1000 spurte i barometeret tror de kommer til å leve til de er over 90 år. Den som prøver å presse oss ut når vi bare er 60-70 år, skal få noe å bryne seg på!

Typisk norsk å være sprek og gammel