Det går slag i slag for mullaen. Tidlig torsdag morgen ble han overraskende pågrepet i fengsel, der han soner en dom for trusler. Han er siktet i Italia for terrorplanlegging. PST opplyser at de har samarbeidet med italiensk sikkerhetspoliti i flere år i saken. Vi vet ennå ikke hva de konkret har på ham.

- Planla terroraksjoner i Norge

Italienske myndigheter krever ham utlevert. Ivrige politikere stod torsdag frem på rekke og rad og ønsket ham god tur til Italia. Uansett partifarge håper de at Krekar-marerittet snart er over for Norges del. Mannen som alle vil bli kvitt, sitter enn så lenge trygt hos oss. En begjæring om utlevering er ikke avgjort på dagen. Også Krekar har krav på en juridisk forsvarlig behandling.

Han har fått det, enda han er sterkt uønsket her til lands. I 2003 forsøkte daværende kommunalminister Erna Solberg å få ham utvist, av hensyn til rikets sikkerhet. Også Høyesterett har felt en dom om utvisning. Fordi han risikerte tortur og henrettelse i hjemlandet, kunne han ikke sendes til Irak.

Dømt for trusler

I alle disse årene har han vært en gjenganger i offentligheten. Han er dels blitt fremstilt som en kosebamse, dels som en svært farlig mann. Nå kan Italia trolig gjøre seg klar for marerittet Krekar 2.0. Norge har behandlet ham på en skikkelig måte. Hvis folkefiende nummer én forlater oss, må vi håpe at også Italia ser på ham som en mann med menneskerettigheter. Hvis ikke har han vunnet.