Det kom som en overraskelse da Bård Vegar Solhjell i oktober annonserte at han ikke lenger var motivert til å fortsette som nestleder i SV. Adresseavisen snakket den gangen med en rekke kilder, som pekte på én soleklar favoritt til å overta: Stortingsrepresentant Snorre Valen fra Trondheim.

- To avgjørende år

Nå er den enstemmige innstillingen fra nominasjonskomiteen klar.

- Jeg har tenkt meg lenge og grundig om, fordi det er viktig å være helt motivert hvis man skal takke ja. Når jeg landet på at jeg har skikkelig lyst til dette, så skyldes det følgende: De neste to årene er helt avgjørende for norsk venstreside. Høyre og Frp får i altfor stor grad styre agendaen, og det er helt åpent hvordan flertallet blir etter neste stortingsvalg. Vi vet ikke hvem verken Ap eller Høyre kommer til å samarbeide med da. Det er kun en moderne og tydelig venstreside som kan gi svar på flere av dagens store utfordringer – for eksempel integreringen av flyktninger. Den jobben vil jeg gjerne være med på å lede, sier Valen til Adresseavisen.

- Hva kan du tilføre ledelsen?

- Jeg kan ta med meg begeistring og humør inn i organisasjonsbyggingen, og sørge for at folk får meningsfylte arbeidsoppgaver. Vi har hatt en kraftig medlemsvekst, vi har nå 10 000 medlemmer, og dette er et veldig godt utgangspunkt. Jeg vil også senke terskelen for hvorfor folk skal stemme SV. Jeg frykter at oppfatningen er at man må ha et bredt sett av meninger for å stemme på oss, men slik er det ikke. Misliker du sosiale forskjeller, er det grunn god nok. Har du et klimaengasjement, er det grunn god nok. Vi må være tydelige og prioritere hardere.

- Hva har dere gjort feil?

- Vi har brukt altfor mye tid til å snakke om hva venstresiden har gjort feil. Selv bruker jeg mye tid i Trondheim, jeg har venner og mitt sosiale liv der, og jeg blir overrasket over hvor lite folk vet om det som skjer på Stortinget og i partiene. Jeg har ett bein i hver leir, både på innsiden av politikken og utenfor, og det gir et godt korrektiv.

- Hvordan skal dere møte utfordringen med De Grønnes valgsuksess?

- Med åpne armer. Vi trenger et grønt sentrumsparti, Sp har gitt fra seg den rollen. Vår utfordring er sofa'n og Ap, det er disse vi først og fremst taper velgere til. Dersom vi ikke har plass til både et grønt venstreparti og et grønt sentrumsparti, er ambisjonsnivået for lavt i klimasaken.

- Når du nå blir nestleder, blir du også partiets nye kronprins?

- Det er kun én nestleder som har blitt partileder i SV; Audun Lysbakken. Vi holder oss ikke med en arverekkefølge i dette partiet.

Steinar Nørstebø er leder i valgkomiteen og sier Valen er den beste nestlederen SV kan få.

- Han står sterkt i hele landet. Han er tydelig i viktige spørsmål som internasjonal politikk og flyktninger, han er debattsterk og han evner å tegne en visjon for hvorfor SV er viktig.

- Betyr dette at Snorre Valen kan bli SVs neste leder?

- Vi har plukket nestleder, ikke neste leder, smiler Nørstebø.