Trondheim: Ismail Muhyadin er bystyremedlem (H), ungdomsarbeider og tidligere generalsekretær i Muslim Society Trondheim.

I et leserinnlegg på debattsidene i Adresseavisen skriver han at terrorhandlingene i Paris er et svik mot ham som muslim.

- Jeg fordømmer terroren i Paris på det sterkeste. Ordet «islam» betyr fred og ordet «muslim» betyr en som gir fred. Slik blir terroren i Paris ikke bare et angrep på Frankrike og vestlig kultur, men på oss som er muslimer, skriver han.

«Dypeste medfølelse med det franske folk»

Må jobbe forebyggende

I et intervju med Adresseavisen understreker han at hendelsen i Paris er en stor tragedie.

- Det er andre gang Paris blir rammet av et terrorangrep av denne typen. Vi må være mer våkne. Fortsette å arbeide forebyggende. Som ungdomsarbeider og politiker er jeg en av dem som er ansvarlig for å hindre at ungdom i Trondheim blir radikalisert, sier Ismail Muhyadin.

Han mener faren for at ungdommer i Trondheim skal bli radikalisert er reell.

- Ja, faren er veldig stor for enkelte jeg har kontakt med. Vi må ikke være naive. De som er i faresonen, bor gjerne sammen med enslige forsørgere. De kommer fra familier med dårlig økonomi. Det er ungdommer som har falt ut på skolen og er utenfor på fritiden, sier Muhyadin.

Les: Fikk sjokk da jeg hørte på radio at en fra vårt nabolag sto bak terroren i Paris

Systematisk jobbing

For ungdomsarbeideren er oppskriften mot radikalisering systematisk jobbing.

- Det er mange viktige tiltak. En handlingsplan mot radikalisering er ikke nok. Vi må være ute, snakke med ungdommer, meddele vår tankemåte, høre hva de tenker og fange opp signaler, sier han.

Muhyadin hadde ansvar for en konferanse mot radikalisering på kultursentret Isak for ett år siden, med 200 deltakere, som han mener var vellykket.

- Her deltok grasrota. Ungdom med forskjellig hudfarger som kom fra ulike kulturer. I tillegg var politikere og PST til stede. Etter det som har skjedd i Paris, må vi vurdere om forsterke det forebyggende arbeidet. Er vi flinke nok til å involvere de ungdommene det gjelder, spør han.

For å lykkes må man i tillegg få til en samfunnsendring.

- Alle må ta ansvar, sier han.

Stå sammen

For Muhyadin er det viktig at ingen lar seg skremme av terroren.

- Vi må ikke la terrorister skremme oss. Vi må stå sammen, sier han.

Samtidig forstår han at mange kan bli skremt, at mange bekymrer seg.

- Det kommer mange flyktninger til landet som vi ikke vet hvem er. Vi må få på beina et system som gjør oss i stand til å vite hvem som er reelle flyktninger. Slik som systemet er nå, er det mulig for en terrorist å gjemme seg. Her må regjeringen gjøre en jobb. Da unngår vi fremmedfrykt, sier han.

Ismail Muhyadin mener de som står bak terrorangrepene, sverter muslimene.

- Vi vil ikke ha en konflikt mellom muslimer og ikke-muslimer. Terrorister rammer også muslimer, ikke bare kristne, sier han.