Nå har de begge solid innflytelse på norsk åndsliv, som henholdsvis fast programskaper i beste sendetid på NRK TV og streng, men rettferdig kulturkommentator i Dagsavisen. På privaten er de solide familiefedre; og så skammelig godt gift at de umulig kan ha fulgt sine egne elendige sjekketriks i UT-magasinet. Det var den gang delte meninger om relevansen på det de to leverte av sjekketips, men de fikk nå holde på.

Sende Osens nyeste TV-program «På tro og Are» fikk knallkritikk av Adresseavisens TV-anmelder.

For det dukket alltid opp noen gullkorn. Fra sjekkespaltens julebord-spesial i 1995, merket vi oss tipsene i forberedelsesfasen:

Sett av en kveld og styrt innpå med whisky, øl, akevitt og rødvin. Når du føler du har nådd den rette julebordpromillen, tren på å gå rundt stuebordet med en asjett i hånden. Bøy deg forsiktig over bordet og legg mat på asjetten uten å ta overbalanse og gå i bakken/bordet.

Tren også på å stable alt i kjøleskapet på en tallerken. Blir du flink, kan du slippe å traske fram og tilbake til buffeen under julebordet. Dermed frigjøres verdifull tid til drekking.

De tre siste dagene før julebordet bør du bare spise grøt. Du utvider magemålet, og grøtens høye fiberinnhold gir deg ekstra krefter til å stå på.

Det er viktig å time ankomsten riktig. Kommer du for sent, er det bare plass på dølling-bordet. Kommer du for tidlig, er det ikke sikkert de kule folka gidder komme og sette seg ved bordet ditt. Det kan være verd å henge diskret rundt utenfor åstedet for å finne ut når det er lurest å smyge inn.

Duoen hadde et godt tak på å gi tips til replikker du bør unngå i sjekkesituasjoner. Dette dukket opp i en sjekkespalte i 1994 som eksempler på kommentarer som får deg til å virke kjedelig, men harmløs:

De' e' bærre lækkert!

Bob bob bob.

Nei, jeg kjører ikke, jeg synes bare Munkholmer smaker best.

Huff! Altfor mye kaffe i cappuccinoen min.

Jeg danser ikke, men hvis jeg hadde danset skulle jeg gjort det med deg.

TV? Nei, det har jeg ikke, men jeg hører mye på Kulturkanalen.

Si hva du vil om reklame, men Pantene Pro V funker faktisk. Så er det utviklet

ved vitamininstituttet i Schweiz også.

Alt i alt tror jeg faktisk det er billigere å handle på Rimi enn på Rema 1000.

Les flere «Den gang da» her

Her er kommentarer som får deg til å virke teit og/eller innpåsliten, som avslører fatal mangel på peiling/smak/finfølelse.

Jeg driver og leser «Etter Rubicon» av han Ragnar Mykle. Flott bok.

Bli med meg hjem på nachspiel, så kan du lage litt mat.

Jøss for noen pupper du har! Er de ekte?

O. J? Nei, han likte jeg ikke. Men Tande-P er så festlig. Og Tore Strømøy er så fin på håret.

Hvor ble det av de fine venninnene dine?

Kommentarer som får deg til å virke i overkant rånete:

Heimert og speed, vet du ... Dårlig kombinasjon.

Jeg har eget piercing-studio i kjelleren.

Blir du med på nachspiel hos Hells Angels? Slapp av, jeg kjenner dem. De er helt ålreite.

Norge fører en altfor løssluppen innvandringspolitikk.

20-21 år er lenge, men de fleste forslagene her er vel fortsatt relevante? Deprimerende nok er den siste kommentaren her den eneste som ville ha skiftet kategori fra 1994 til 2001. Nå er dette en såpass vanlig kommentar at skribentene nok ville plassert den i kategorien «kjedelig, men harmløs».Et tankekors, der altså. Men uansett: God helg; og vær forsiktig med ribbefettet. I hvert fall om du er på sjekker’n.

Et praktisk tips om uhellet skulle være ute er å dyppe lommetørklet i akevitten og så gni grundig på flekken. Vi har det fra autoritativt hold ...

Ole Jacob Hoel Foto: RUNE PETTER NESS