– Yoga handler om å se inn i seg selv, ikke utover. I eksempelvis styrketrening er det viktig å se bra ut, treningen kommer ofte på grunn av misnøye med seg selv. Man prøver å bli noe annet enn det man er. I yoga er det ikke noe jag, vi øver med den kroppen vi har, sier Tatiana Elsoukova (37).

Hun er yogainstruktør og medeier i Zenit yoga på Bakklandet, hvor hun har drevet med yoga siden 2001. Hun har vært instruktør siden 2002.

Et møte med kropp og sinn

Hvorfor trener du yoga?

– På matta møter jeg meg selv, jeg setter til side mine bekymringer og gjøremål. I vårt samfunn løper vi hele dagen; på jobb, til barnehagen, på kjøkkenet, og på julegavehandel. På matta slipper jeg dette, jeg møter min kropp og mitt sinn. Jeg leker og utforsker.

Så vi trøndere trenger å slappe av litt?

– Klisjeen er at trøndere er trege, men det er vi ikke på innsiden. Det finnes mange måter å koble av på, og yoga og meditasjon er en av dem. Det hjelper deg med å være lettere til sinns, og å opprettholde en sunn kropp uten å måtte strekke seg etter et uoppnåelig kroppsideal.

Hvordan blir man lettere til sinns med yoga?

– Du kan ikke forandre på ting som skjer rundt deg, men ved å lete innover i deg selv, kan du endre hvordan du takler vanskelige, travle, eller ukomfortable situasjoner i hverdagen.

FLERE BYORGERE: Realiserte kafédrømmen (PLUSS)

FLERE BYBORGERE: Hekta på slektsgranskning (PLUSS)

Typisk en slank kvinne i thights

Hvem er den klassiske yoga-gjengeren?

– En klassisk yogaelev er en kvinne mellom 30 og 50 år, og det er ganske få menn.

Hvorfor det?

– Yoga kjennes kanskje fremmed ut for menn, spesielt med tanke på hvordan yoga blir fremstilt i media, med en slank kvinne i thights som utfører en utfordrende stilling. Det er derimot en myte at yoga kun passer for enkelte. Yoga passer for alle, uansett alder, kjønn og kroppsfasong. Det finnes mange typer yoga, og i mange av dem trenger du ikke å være myk i det hele tatt. Yoga kan være bra hvis du har skader eller lidelser, og jeg skulle gjerne ønske at flere menn utforsket yoga. Det er kanskje skummelt for menn å komme inn i salen med så mange kvinner, på samme måte som at det kan være skummelt for meg å gå rundt på et treningssenter blant alle gutta som pumper jern.

Rumpehumor

Tatiana underviser i flere typer yoga; myk yoga, vinyasa yoga, og åpen meditasjon, for å nevne noe.

– I alle timene mine minner jeg om at kroppspress er fraværende her. Samtidig er humor viktig, så vi gjør gjerne en øvelse som er «bra for rumpa».

Hva vil du si til menn som kan ha godt av yoga?

– Kom som du er. Det gjelder alle, ikke bare menn. Det er ikke du som er myk fra før som trenger yoga, det er du som er stiv som trenger det!